Fransa Dışişleri Bakanı'ndan OHAL uyarısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetin Türkiye'deki olağanüstü hal uygulamaları (OHAL) için örnek gösterdikleri Fransa'dan aksi yönde açıklama geldi.

Ankara'da temaslarda bulunan Fransa Dış İşleri Bakanı Jean-Marc Ayrault "Fransa ile Türkiye'deki OHAL yapısal olarak farklı.
Fransa'daki OHAL'lerde yargının hala bağımsızlığı söz konusudur" dedi. Ayrault'yu konuk eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluise, Türkiye'deki OHAL uygulamalarının "kapsam ve hedef" bakımından Fransa'daki ile aynı olduğunu iddia etti.

İki ülkenin dışişleri bakanlarının ortak basın toplantısındaki açıklamalarından satır başları şöyle:

Jean-Marc Ayrault

Sadece nefret söylemini suç sayacak bir kanundur, çok genel bir kanun metini olduğunu da ifade etmem gerekiyor. Tarihi olayların tarihçiler tarafından ele alınması gerekiyor, biz politikacılar söz sahibi olamayız. 


Türkiye terörle mücadele çerçevesinde kendini savunmak hakkına sahiptir. OHAL süresini uzatmak da kendi hakkıdır. Fransa ile Türkiye'deki OHAL yapısal olarak farklı.
Fransa'daki OHAL'lerde yargının hala bağımsızlığı söz konusudur.

Sizlerdeki OHAL'de ise polis yetkilerine ekstra bir yetki getiriliyor. Hukuk devlerine saygısı ve temel hak ve özgürlüklerini göz önünde bulundurması ve yargılamaların adil bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Yargılananların, faillerin konuyu üst makama götürmelerine imkan vermeniz gerekir. 

Mevlüt Çavuşoğlu

Türkiye'deki OHAL ile Fransa'daki OHAL arasında fark yoktur, ikisi de terör örgütlerini hedef almaktadır. Aynı şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne getirdiğimiz kısıtlamalar da aynı kapsamdadır. Fransa'yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorsa Türkiye'de darbe girişiminde bulunanlar da yargıya teslim edilmiştir. Fransa'daki ve Türkiye'deki OHAL Fransız ve Türk vatandaşlarının özgürlüklerini kısıtlamamıştır, etkilememiştir.

Her zaman söylüyoruz atılan adımlar anayasa ve hukuk çerçevesinde olmalıdır. Bizler devletiz, devletler teröristler gibi davranamaz.

Bu sürecin şeffaf olması da önemli, ikimiz de Avrupa Konseyine üyeyiz ve düzenli bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Fransa'da senatoda kabul edilen bu ifade özgürlüğünü kısıtladığını düşündüğümüz konuyla ilgili daha önce telefonda da görüştük, bugün de gündeme getirdik. Esasen oylamadaki sayıya baktığımızda çok sayıda Fransız vekilin de bundan endişe duyduğunu görüyoruz, çok az bir oy farkıyla geçti. İfade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü gibi demokrasinin temel değerleri Avrupa Konseyi ülkelerinin tümü için geçerlidir ve iç hukukun üstündedir. Hem Türkiye'de hem Fransa'da. Fransa'nın buna benzer bir kararını da çok iyi hatırlıyoruz, umarım yine anayasa konseyinden döner. 

Sonraki Haber