Fotoğraf Stüdyosu Gibi Lale Tarlaları
Konya'da bir firmaya ait 80 çeşit lalenin üretildiği 300 dekar büyüklüğündeki bahçe, halka açık olduğu iki gün içinde yüzlerce fotoğraf meraklısının akınına uğradı- Firmanın üretim müdürü Gürses: - "Fotoğraf meraklıların ilgisiyle, lale bahçesi doğal stüd
KONYA (AA) - ANIL KURU - Konya'da bir firmaya ait 300 dekar büyüklüğündeki lale bahçesi, halka açık olduğu iki gün içinde yüzlerce amatör ve profesyonel fotoğrafçının akınına uğradı.
Karatay ilçesinde Asya Lale firmasına ait 80 çeşit lalenin üretildiği bahçeye, özellikle fotoğraf tutkunları ilgi gösteriyor. Fotoğrafçılar, görsel şölende en iyi kareyi yakalayabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.
Drone denilen hava araçlarıyla bahçeyi farklı açılardan görüntülemeye çalışan fotoğraf meraklıları gerektiğinde toprak zemine yatmaktan çekinmiyor.
Firmanın üretim müdürü Beyhan Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300 dekarlık bahçede çiçek açma döneminde görsel bir şölen yaşandığını söyledi.
Türkiye'nin birçok şehrinden bu renk cümbüşünü görmeye gelen ziyaretçileri olduğunu belirten Gürses, "Doğa ve fotoğraf tutkunları adeta buraya akın ediyor. Lise ve üniversitelerden öğrenci grupları bahçemizi ziyarete geliyor. İki gün boyunca gelen fotoğraf meraklıların ilgisiyle, bahçe doğal stüdyo haline geliyor. Onlar için güzel fotoğraflar çekebilecekleri bir manzara oluşuyor." diye konuştu.
- "Burada çektikleri fotoğraflarla yarışmaya katılıyorlar"
Fotoğrafçıların, lale bahçesindeki renkler ile gökyüzünün birleştiği manzaraya ilgi gösterdiğini dile getiren Gürses, şöyle devam etti:
"Kırmızının içinde sarı, sarının içinde kırmızı, pembenin içinde beyaz laleyi yakalayıp çekmek farklılık arz ettiği için daha çok tercih ediliyor. Fotoğraf sanatçıları, burada çektikleri fotoğraflarla ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak derece elde edebiliyor. Sosyal medyada daha çok paylaşım yapmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Her geçen sene fotoğrafçıların ilgisi artıyor. İnsanların lale tarlalarımıza ilgisi bizi de mutlu ediyor."
- İstanbul'un lalesi Konya'dan gidiyor
Gürses, Konya deyince akla Hazreti Mevlana'dan sonra lalenin gelmeye başladığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Burası Türkiye'nin en büyük lale üretim merkezi. Türkiye'ye lale buradan gidiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin lale ihtiyacı bu bahçeden karşılanıyor. İstanbul'un yanı sıra birçok belediye de buradan lale alıyor. İhracat yaptığımız ülkelerin başında İran, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi ülkeler var. Avrupa'da Bulgaristan, Sırbistan, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere de lale ihracatı yapıyoruz. Lalenin yüzde 30'u belediyeler, yüzde 40'ı marketler, yüzde 10'u da peyzajcı ve üreticiler tarafından alınıyor. Yüzde 20'si ihraç ediliyor. Marketlere yılda üç kez ürün veriyoruz. Paketli güzlük çiçek soğanları, özel günler için saksılı lale, sümbül, nergis, ayrıca yazlık çiçek soğanı dediğimiz, yıldız, gala, glayör gibi ürünlerin satışını yapıyoruz."
- "Gerçekten insanların görmesi gereken bir yer"
Anadolu Selçuklu Fotoğraf Derneği (ASFOD) Başkanı Mustafa Binol da lalenin fotoğrafçılık açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Lale bahçelerinin renk armonisiyle göze hoş geldiğini söyleyen Binol, şöyel konuştu:
"Lalelerin oluşturduğu renk dinamiği insanları buraya çekiyor. Buraya Türkiye'nin her yerinden geliyorlar. Bu sene dernek olarak 200 kişi ile gittik. Muhtemelen her yarım ve bir saatte oradaki insan sayısı yenileniyor. Her sene de sayı çoğalıyor. Türkiye'nin her yerinden fotoğraf safarisi olarak lale tarlalarına etkinlik düzenleniyor. Bu bahçe gerçekten insanların görmesi gereken bir yer."