Fırtına Vadisi'nde yıkım başladı
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Vadisi'nde dere yatağına inşa edilen 21 kaçak yapının yıkımı başladı. Vadide geniş güvenlik önlemleri alındı.
Doğu Karadeniz'de 'İmar Barışı' ile 31 Aralık 2017'den önceki yapılara af getirileceği belirtilen düzenleme sonrasında inşa edilen kaçak yapıların yıkımı devam ediyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken 200 ekolojik saha arasında gösterilen, yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Fırtına Vadisi'nde dere yatağına otel, pansiyon ve restoran inşa edilmeye başlandığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kaçak yapılarla ilgili yasal işlem başlattı. Fırtına Vadisi'nde tespit edilen 21 kaçak yapı için yıkım kararı alındı.
Kaçak yapıların yıkımı için ekipler, 15 gün önce polis, jandarma ve iş makineleriyle vadiye geldi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı vadide kaçak yapı sahipleriyle görevliler arasında tartışmalar yaşandı. Tebligatların kaçak yapı sahiplerine ulaşmadığı gerekçesiyle ara verilen yıkımlar için ekipler, bu sabah yeniden vadiye geldi. Yıkım ekipleri, iş makineleri ile kaçak yapıların yıkımına başladı. Vadide geniş güvenlik önlemleri alındı.
'KİMSE UYANMADAN GELİP YIKIMA BAŞLADILAR'
Vadide yıkımı gerçekleştirilen tesisin sahibinin akrabası Adnan Çağatay, üzgün ve mağdur olduklarını söyledi.
Çağatay, "3 milyon lira yatırmışlar tesise. Bu kadar kolay yıkılmaması gerekiyordu. İmarın girmesi gerekiyor buraya. Bunu devletin kendisi yapıp süreci hızlandırması gerekiyordu. Tüm sorunlar çözüldü mü şimdi? Yıktık, molozları yığdık. Olay bitti mi yani? Biz rahat değiliz. Bugün bunu yapan, yarın gelip köydeki evimizi yıkar. 15 gün önce gelmişlerdi, tebligat olayları olmuştu. Tebligatları göndermişler, araya bayram girdi. Saat 04.30 civarında tekrar geldiler. Kimse uyanmadan geldiler, yıkıma başladılar. Buraya imar verilecek mi yoksa bizi oyalıyorlar mı? Buraya imar verilecekse bir an önce verilsin" dedi.
'PERİŞAN OLDUK'
Yöre sakinlerinden Yaşar Çepnioğlu da ekiplerin baskın yaparak, yıkımlara başladığını belirterek, "Sabah erken saatte geldiler. Adam bir sürü para yatırmış, ceza yatırmış. Gece pusuda geldiler. 15 gün önce gelmişlerdi, gittiler. Perişan olduk. Adamlar bileziklerini, arabalarını sattılar. Yazık, milli servet bu" diye konuştu.
'ŞANTİYE ALANINA ÇEVİRDİLER'
Fırtına Vadisi'nde işletme sahibi Çağlar Uluşahin ise yıkımların turizm sezonunda yapılmasına tepki göstererek, "Burada 3- 4 aylık turizm sezonumuz var. Sezonun ortasında burayı şantiye alnına çevirdiler. Aynı zamanda yukarıları da yıkacaklar. Bu bölgede zaten 3 aylık sezon olduğu için bu sezon boyunca burası şantiye alanı gibi geçecek. Toz, toprak ve hafriyat arabaları bu şekilde geçecek" dedi.