Finlandiya'dan geldi, Burdur'da vuruldu
Finlandiya'da doğan Balık Kartalı, Burdur'un Bucak ilçesinde tüfekle vuruldu.
Finlandiya'nın Başkenti Helsinki'de 2012 yılında doğan Balık Kartalı, Burdur'un Bucak ilçesinde Avcılar tarafından tüfekle yaralandı. Balık Kartalı merkeze bağlı Karakent Köyü yakınlarındaki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alındı.
Bir vatandaşlın yaralı halde bulduğu ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürlüğü'ne getirdiği Balık Kartalı Müdürlük yetkilileri tarafından tedavi ve rehabilitasyon için Lisinia Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezine getirildi.
Balık Kartallarının Avrupa'da ürediğini ve göç sırasında Türkiye'ye de uğradığını söyleyen Lisinia Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, "Balık Kartalı, balıkla beslenen bir kuş ve 20-25 yaşına kadar yaşayabilen bir kuş. Ama ancak yüzde 10 kadarı bu yaşa kadar ulaşabiliyor. Üremeleri konusunda son Avrupa'da büyük çalışmalar yapıldı. Zehirli insektisitler ve DDT gibi ilaçlarla sayıları çok fazla azalmıştı. Sayıları son yıllarda yapılan çalışmalarla artmaya başladı." dedi.
Sarıca, "Finlandiya'da halkalanmış bir kuş. Onca yolda bir şey olmazken maalesef Türkiye'de avcılar tarafından vurulmuş. Burdur Milli Parklar şubesi tarafından tedavi için merkezimize getirildi. Sağ kanadında çok ciddi yaralar var. Yaralanmış daha sonra iyileşme sürecine girmiş. 2-3 haftalık süre tedavi ve rehabilitasyon yapılacak. Uçuşlarına bakıp doğaya bırakacağız. Sağ kanadında yaralanmalara ilişkin iyileşmeler var" diye konuştu.
Sarıca, "Avcılığa tamamen karşıyım ama sonuçta avcılık yasaları var. En azından eti yenmeyecek hayvanları vurmayın. Bu yaban hayvanları doğanın bir parçası ve her bir yaban hayvanının doğada mutlaka bir işlevi var. Siz o yaban hayvanını vurduğunuzda mutlaka zincirin parçasını koparmış oluyorsunuz, doğanın işleyişi bozulmuş oluyor. Doğada bazı şeyler aksamaya başlıyor. Sadece eti yenmeyen değil, mümkünse hiç bir hayvanın vurulmaması gerek." açıklamasında bulundu.