Fas'ta Mirastan Hak Alamayan "Kabile Kadınları"

Ülkede kabilelere mensup binlerce kadın yasalardaki açık nedeniyle mirastan hak alamıyor- Faslı Sukat: "Ülkemde kadınlar hala mirastan pay alamıyorken, insan ve kadın haklarından söz edilemez"

RABAT (AA) - Fas'ta kabilelere mensup binlerce kadın yasalardaki açık nedeniyle mirastan hak alamıyor.

Sömürge (Fransa) döneminden kalma yasalarda kadınlar lehine açık hüküm olmadığı için miras hukukunda hala örf ve adetler etkili oluyor, mahkemeler mirastan pay alamayan kadınların davalarıyla dolup taşıyor.

Faslı 26 yaşındaki Saide es-Sukat da babasının mirasından mahrum bırakılmaktan şikayet eden kadınlardan biri... Ailesine miras kalan araziler yıllar önce satılmasına ve erkeklerin paylarını almasına rağmen Sukat ile annesi, diğer kadınlar gibi haklarını alamıyor.

AA muhabirine konuşan Sukat, kadınlara sadece sıkıntıların miras kaldığını söyledi. Onurlu bir şekilde yaşamak ve babalarından kalan topraklardan istifade etmek istediklerini belirten Sukat, yaşadıkları çaresizliği şöyle anlattı:

"Bu topraklardan yararlanamazsak nereye gideriz? Böyle devam ederse evsiz kalacağız. Kabile kadınları on yıllardır mirastan mahrum bırakılıyor. Fas kadınlarının kazandığı haklara rağmen bunun böyle devam etmesi düşünülemez."

- Mirastan hak alma talebi

Kabilesine ait topraklarda 2007'den bu yana 350 hektarlık alanın satıldığını ifade eden Sukat, bu mirastan 2 bini kadın olmak üzere 6 bin kişinin yararlanması gerekirken kadınların dışlandığını kaydetti.

Bu durumun açık bir haksızlık olduğunu belirten Sukat, "Ülkemde kadınlar hala mirastan pay alamıyorken, insan ve kadın haklarından söz edilemez. Babamdan, dedemden kalan bu topraklarda büyüdüm ancak bölgedeki tüm kadınlar gibi ben ve annem mirastan hak alamıyoruz" diye konuştu.

Fas'ta kabilelere ait gayrimenkullerle ilgili bütün kararların Temsilciler Meclisi'nin onayından geçmesi gerekiyor.

Kabilelerin gelirleri ise bazı bakanlık temsilcilerinin yer aldığı kurulun onayından geçtikten sonra söz konusu mallardan yararlananların listesine göre dağıtılıyor. Örf ve adetler, evlilik yoluyla gayrimenkullerin bir kabileden diğerine geçmemesi için kadınların mirastan pay almasına izin vermiyor.

Fas anayasasının kadın-erkek eşitliğini öngördüğü ve kanunlarda kabile kadınlarını mirastan mahrum edecek bir maddenin bulunmadığı belirtiliyor. Ancak örflerin etkisi ve kadınların haklarını koruyan bir yasanın bulunmaması sorunun devamında büyük rol oynuyor.


Sonraki Haber