Fas'ta Batı Sahra Sorunu
Fas Başbakanı Benkiran:- "Bizim Batı Sahra diye bir sorunumuz yok. El-Uyun kentinde binlerce kişinin ulusal bayraklar taşıyarak yaptığı gösteri en büyük referandumdur. Bizim her defasında bu toprakların tarihi ve coğrafi olarak bize ait olduğuna dair deli
RABAT (AA) - Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran, Batı Sahra sorununun ülkesi için ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi.
Başkent Rabat'ta hükümet konseyinin açılışında konuşan Benkiran, başkentte ve Fas'ın kontrolündeki El-Uyun kentinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamalarına karşı düzenlenen gösterilere değindi.
"Ban, Faslıların ona karşı gösteri yapmalarından rahatsız olmuş görünüyor. Faslıların ona karşı bir düşmanlığı yok ancak yaptığı son açıklamalar onları kızdırdı. Ban'ın onları öfkelendirmemesi ve düşüncelerini rahatça ifade etmelerine izin vermesi gerekiyor" diyen Benkiran, Batı Sahra sorununun sadece devleti değil halkı da ilgilendirdiğini vurguladı.
Benkiran, BM Genel Sekreteri Ban'ın, Batı Sahra sorununun çözümü için yürüttüğü çalışmalarını Cezayir'e kanalize etmesi gerektiğini belirterek, "Bizim Batı Sahra diye bir sorunumuz yok. El-Uyun kentinde binlerce kişinin ulusal bayraklar taşıyarak yaptığı gösteri en büyük referandumdur. Bizim her defasında bu toprakların tarihi ve coğrafi olarak bize ait olduğuna dair delil sunmamız gerekmiyor. Yapılan gösteriler Batı Sahra'nın Fas için ölüm kalım meselesi olduğunu kanıtlıyor" dedi.
Ban'ın, Cezayir'deki Batı Sahralı mültecilere yaptığı ziyareti de değerlendiren Benkiran, "Ban'ın Fas'ı da ziyaret etmesi gerekirdi. Ancak bunu yapmak yerine kabul edilemez açıklamalar yaptı" ifadesini kullandı.
- Batı Sahra Sorunu
Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ve Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.
Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmişti ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi de Fas'ın önerisini "Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri" olarak nitelendirmişti.
BM Genel Sekreteri Ban, ay başında Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmiş ve "İşgal altındaki topraklardaki Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı için referandum düzenlenmesine çalıştığını" söylemişti. Bu durum, Fas halkı tarafından düzenlenen gösterilerle protesto edilmişti.