Faiz kararı sonrası dolar, euro ve altında son durum!

Merkez Bankası bugün gerçekleşen Para Politikaları Kurulu'nda faizi 19 puanda sabit tutma kararı aldı. Bu karar sonrası piyasalarda dolar 8,28, euro 9,99 sterlin ise 11,55 TL'den işlem görüyor. Gram altın 477 TL'den fiyatlanırken, gümüş de 7,11 TL seviyesinde. Bitcoin ise 54 bin dolara kadar geriledikten sonra gelen alımlarla 57 bin doların üzerine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

Karar metninde, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir" dendi.

Bu karar sonrası piyasalarda dolar 8,28, euro 9,99 sterlin ise 11,55 TL'den işlem görüyor. Gram altın 477 TL'den fiyatlanırken, gümüş de 7,11 TL seviyesinde. Bitcoin ise 54 bin dolara kadar geriledikten sonra gelen alımlarla 57 bin doların üzerine yükseldi.

Onsu 1.789 dolar seviyesinden işlem gören altında, gram altın 472/477, çeyrek altın 766/782, Cumhuriyet altını ise 3.153/3.188 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

MERKEZ'İN FAİZ KARARINI VERDİ

Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 seviyesinde sabit bıraktı. 

TCMB'den yapılan açıklamada "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir." denildi.

Faizler Mart ayında yüzde 19 olarak belirlenmiş, Nisan ayında da yüzde 19'da sabit bırakılmasına karar verilmişti.

 ENFLASYON SON 23 AYIN ZİRVESİNDE

Piyasalarda nisan ayı enflasyon beklentisi, aylık bazda yüzde 1,80 artış olacağı şeklindeydi. Ancak TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre Tüketici Fiyat Endeksi nisanda aylık bazda yüzde 1,68 artarken. yıllık bazda yüzde 17,14 oldu.

Bu verilerle, Kasım ayında başlayan yükseliş serisi yedinci aya taşınmış olurken, tüketici enflasyonu son 23 ayın zirvesine yükseldi.

Ekonomistler, nisanda yıllık enflasyonun yüzde 17,27 ile piyasa beklentilerinin altında gelmesinin ardından, bundan sonraki süreçte emtia fiyatlarının seyrinin ve tam kapanma döneminin ardından oluşabilecek maliyet yönlü baskıların boyutunun, enflasyonda zirvenin geride kalıp kalmadığı konusunda belirleyici olacağını söyledi.

BDDK'DAN MALİ ŞEFFAFLIK ADIMI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), risk odaklı proaktif düzenleme yaklaşımı kapsamında gerekli gördüğü yönetmelik güncelleme çalışmalarını sürdürürken, bu çerçevede "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik"in bazı maddelerinde değişiklik öngören taslağı, Kurumun internet sitesinde yayımlayarak görüşe açtı.

Taslak Yönetmelik ilk olarak 7222 sayılı kanun ile Şubat 2020’de 5411 sayılı Bankacılık Kanunun 49. maddesinde bankanın dahil olduğu risk grubu tanımında yapılan değişikliğe paralel olarak yönetmeliğin uyumlaştırılmasını amaçlıyor.

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ NİSANDA AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu, nisana ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Ekonomik güven endeksi nisanda aylık bazda yüzde 5,1 azalarak 93,9 değerini aldı.

Buna göre, endeks martta 98,9 iken, nisanda yüzde 5,1 gerileyerek 93,9 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki azalış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

MERKEZ'İN ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 12,2 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda yüzde 7,5'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Sonraki Haber