Esenler'de "Dede-torun Yaşam Merkezi" Hizmete Açıldı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:- "Binalar, yollar, köprüler, barajlar inşa edersiniz ama toplumu inşa edemezseniz o zaman kendi kendini yönetebilme kabiliyetini yitirmiş bir millete dönüşürsünüz. Gelir birileri oturur üzerinize ve der ki 'a
İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Binalar, yollar, köprüler, barajlar inşa edersiniz ama toplumu inşa edemezseniz o zaman kendi kendini yönetebilme kabiliyetini yitirmiş bir millete dönüşürsünüz" dedi.
Esenler Belediyesi tarafından Havaalanı Mahallesi'nde hayata geçirilen Dede-Torun Yaşam Merkezi düzenlenen törenle hizmete girdi.
Açılışta konuşan Ramazanoğlu, nesillerin birbirinden koptuğunu, dedelerin torunlarını unuttuğunu, torunların dedeleri-nineleri tanımaz, analar, babalar ve çocukların evde birbirinden habersiz olduğunu ifade etti.
Önce yaşlıların evden kovulduğunu, çekirdek aileye dönüştürebilmek için ailenin budandığını, yaşlıların huzurevlerine konulduğunu anlatan Ramazanoğlu, "Evimiz de birbirimizi yabancılaştıracak mekanlara dönüştü. Komşumuzdan habersiz olduğumuz, kapı komşumuzun kim olduğunun farkında olmadığımız mahalle kültüründen uzaklaştığımız hayat tarzımız başladı. Hayatımıza birtakım yenilikler giriyor ama değerlerimizi kaybediyoruz. Şimdi diyoruz ki, çekirdek aile değil, büyük aile. Artık ninemiz, dedemiz, komşumuzla beraber bir hayat kurmak istiyoruz" diye konuştu.
Dede-Torun Yaşam Merkezi'nin, nesiller arası bağların kurulduğu, gönüllerin tekrar buluştuğu bir mekan olduğunu dile getiren Ramazanoğlu, şöyle devam etti:
"Yola çıktığımız günden beri diyoruz ki, toplumun temel taşı aile bizim en önemli odağımız, bizim temel yapımız. Güçlü ve sağlam diye övündüğümüz o ailemize dönüp baktığımızda çok şeylerimizi kaybettiğimizi fark ettik. Şimdi diyoruz ki o kaybettiklerimizi yerine koyuyoruz ve birbirimize, iki elin kenetlendiği gibi aile içinde kenetleniyoruz. Birbirimizin farkında oluyoruz.
Binalar, yollar, köprüler, barajlar inşa edersiniz ama toplumu inşa edemezseniz o zaman kendi kendini yönetebilme kabiliyetini yitirmiş bir millete dönüşürsünüz. Gelir birileri oturur üzerinize ve der ki, 'artık siz değil biz karar vereceğiz sizin adınıza.' O karar mekanizmalarını elimizde tutabilmemiz ve o yönetim becerilerini kaybetmeden güçlü irademizle yürüyebilmemiz için bu açılmış yolda, toplumun temel taşı olan aileyi güçlendirmemiz lazım."
Yürüyüşlerini "gönül yürüyüşü" olarak tanımlayan Ramazanoğlu, "Bu yürüyüş milletin evlatlarının yürüyüşüdür. Hiç birimiz seçkinlerin evlatları değiliz. Hepimiz Anadolu'nun bağrından çıkmış, Anadolu'da alın teriyle üretmiş kişilerin evlatlarıyız" dedi.
- "Sosyal mekanların üretilmesi tarihi sorumluluk"
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da bir taraftan şehrin mekansal imarını yaparken, diğer taraftan şehrin insani imarına önem vermek zorunda olduklarını ifade etti.
Göksu, Esenler'de Dede-Torun Yaşam Merkezi gibi sosyal mekanların üretilmesinin, sosyal değerlerin devamı açısından kendilerine yüklenen tarihi sorumluluk olduğunu dile getirdi.
Esenler halkının hizmetine sundukları merkezin, Türkiye'de bir ilk olduğunu aktaran Göksu, "Burası bir kreş, yaşlı bakım evi değil. Burası hayatın tecrübesiyle, hayatın çıraklığının buluştuğu en önemli hayat merkezi. Burası insanların dedesiyle, ninesiyle buluşma merkezi. Aynı zamanda şehrin ekonomisine katkı sunan bir ekonomi merkezi" dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Ramazanoğlu, Esenler Belediye Başkanı Göksu, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Şeyma Döğücü, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran ile 25 Mart'ta vizyona girecek "Reis" filminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukluğunu canlandıran Işık Yıldız kurdele keserek, Dede-Torun Yaşam Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.
Kuşaklar arasındaki bağı güçlendirip, çocukların dede ve nineleriyle keyifli vakit geçirmesini sağlayacak Türkiye'nin ilk Dede-Torun Yaşam Merkezi'nde "filizden çınara" sloganıyla hizmet verilecek.
Havaalanı Mahallesinde bin metrekalik alana inşa edilen ve iki kattan oluşan merkezde oyun, satranç, akıl oyunları, masal, şark odaları, yemek, hobi, sanat, elişi atölyesi, kafeterya, berber, revir, hobi bahçesi, çocuk parkı bulunuyor.
Dedelerin torunlarına kültür, gelenek ve göreneklerini aktaracak merkezden dedelerin yanı sıra nineler de yararlanabilecek.