Erdoğan'dan Dünya Sigarayı Bırakma Günü Resepsiyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar tıpkı küresel düzeyde tehdit teşkil eden virüslerle mücadele gibi ele alınması gereken konulardır"- "Sigara, nargile ve puro gibi tütün mamulleriyle daha etkin mücadele konusund

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar tıpkı küresel düzeyde tehdit teşkil eden virüslerle mücadele gibi ele alınması gereken konulardır. Ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan bu bağımlılıkla mücadelede elde ettiğimiz veya edeceğimiz her ilerleme önemlidir" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle verilen resepsiyonda yaptığı konuşmada, başta tütün olmak üzere zararlı tüm alışkanlıkların tümüne bir kere bulaşıldığı zaman başların bela yağmurundan kurtulamayacağına işaret etti.

Erdoğan, resepsiyona katılan ve sigarayı bırakan davetlilere, "Burada bulunan sizler gerçekten de bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Tütün alışkanlığının pençesinden kurtularak hem kendinize, hem ailenize hem de topluma fayda sağladığınız için her birinizi bir kere daha kutluyorum. Darısı halen kendisini bu illetin pençesinden kurtaramayanların başına diyorum" diye seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığının giderek azaldığına, buna karşın az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu oranın arttığına dikkati çekti.

Erdoğan, "Sigara endüstrisinin gelişmiş ülkelerde kaybettiği pazar payını diğer yerlerde telafi etme peşinde olduğu anlaşılıyor. Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan alışkanlıkları teşvik eden, müzik, film, roman, şiir tarzı eserlerin arkasında aynı endüstrinin büyük finans gücünün yattığına da inanıyorum. Ülkemizde de bu yöntemin özellikle bir dönem yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Dikkat ederseniz 1960'ların, 1970'lerin filmelerinin neredeyse tamamında sigara ve alkolün ön planda olduğunu görürsünüz" diye konuştu.

Bununla birlikte Türkiye'nin sigarayla mücadele konusunda önce 1980, ardından 2008 yılında çıkarılan kanunlarla ciddi bir mesafe kaydettiğini vurgulayan Erdoğan, "Sadece geçtiğimiz 4 yılda 15 yaş üzeri nüfusta sigara kullananların sayısının 2.2 milyon azaldığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütünün, 2013 yılında ülkemizi tütün kontrolü politikalarında lider ülke ilan etmesi bu gelişmeyi destekliyor" ifadesini kullandı.

- "Türkiye'de yeterli bilinç ve uygulama düzeyine ulaşılamadı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pek çok ülkeye göre Türkiye'de bu konuda hala yeterli bilinç ve uygulama düzeyine ulaşılamadığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün gelişmiş ülkelerin önemli bir bölümünde sigara içenler adeta toplumdan dışlanıyor, hatta ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Burada sadece kanunların yasaklayıcı gücü, cezalar söz konusu değildir. Daha da önemlisi burada çok güçlü bir toplumsal bilinç vardır. Bizim de işte böyle bir anlayışa ihtiyacımız bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl Yeşilay toplantısında da ifade etmiştim, hani 'mahalle baskısı' dedikleri şey var ya, sigara ve zararlı alışkanlıklar konusunda tam da işte o baskı gereklidir. Bu bakımdan bir STK olarak Yeşilayımızın üzerindeki görev çok büyük önem ifade ediyor. Biliyorsunuz bizim inancımızda da 'Emri bil maruf nehyi anil münker' ilkesi vardır. Yani iyiliği emretmek, kötülükten men etmek. En yakınlarımızdan başlayarak bu illetin pençesine düşmüş olan herkesi uyarmalı, bırakmaya teşvik etmeliyiz. Bunda ısrarcı olmalıyız. Bunu sevdiğimiz için yapıyoruz. Bir insan sevdiğinin ölümüne veya sevdiğinin ciddi manada bu tür hastalıklara düçar olmasına 'evet' diyebilir mi? O zaman yardımcı olacağız."

Batı toplumlarının çok büyük tahribatlar sonrası ulaştıkları noktaya, aynı bedelleri ödemeden gelebilme başarısının gösterilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunların hayat biçimiyle ilgili olduğunu bildirdi. Erdoğan, bu sorunlara karşı güçlü bir direnç kazanılması gerektiğine işaret ederek, "Bunun için kamu kurumlarıyla, siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma içinde hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Erdoğan, Meclisin alkollü içecek satışını sınırlamak için çıkardığı kanunu Anayasa Mahkemesine götürerek toplumu tehdit eden zararlı alışkanlıklarla mücadeleye destek verilemeyeceğinin altını çizerek, "Tam tersine yapılan işe köstek olursunuz. Hiçbir ideoloji, hiç bir düşünce, sigarayla, alkolle, uyuşturucuyla mücadele için atılan adımlara destek olmaya engel değildir. Bu tür durumlarda toplumun geleceği için, sağlıklı nesiller için, kendi kişisel tercihlerinizi, kişisel zaaflarınızı, bir kenara bırakmanız şarttır. Aksi takdirde çok büyük bur vebalin, çok büyük bir sorumluluğun altına girersiniz" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar tıpkı küresel düzeyde tehdit teşkil eden virüslerle mücadele gibi ele alınması gereken konular olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan bu bağımlılıkla mücadelede elde ettiğimiz veya edeceğimiz her ilerleme önemlidir. Geçtiğimiz 6 yılda yapılan on bir buçuk milyon denetim ve kesilen 132 milyon lira ceza, kapatılan bine yakın iş yeri uygulamadaki kararlılığın birer işaretidir. Bununla birlikte uygulamada hala bir takım eksiklikler, gevşeklikler olduğunu biliyorum" diye konuştu.

Nikotin bağımlılığı ile mücadelenin ticari istismarına da izin verilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, sigara alışkanlığının terk edilmesinin tıpkı kilo verme gibi hem irade hem de belirli yöntemler izlemeyi gerektirdiğini vurguladı.

- "Milletçe bir seferberlik başlatmalıyız

Aldatıcı pazarlama taktikleriyle vatandaşların bu sigara alışkanlığından kurtulma çabalarının baltalanmasına mutlaka engel olunması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Hayat biçimimizi değiştirerek, hem zararlı alışkanlıklardan hem de obezite gibi sağlık sorunlarından kurtulma hususunda milletçe bir seferberlik başlatmalıyız. Sağlık Bakanlığımızın kampanyalarını bu doğrultuda atılmış birer adım olarak değerlendiriyorum. Tüm vatandaşlarımızı 'Hayat sigarasız güzel' çağrımıza kulak vermeye davet ediyorum. Bu içenler için sigarayı bırakma, içmeyenler için de sigara içenleri bıraktırma teşvik etme çağrısıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin tamamını dumansız hava sahası haline getirene kadar bu mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Erdoğan, "Her günümüzü 9 Şubat olarak kabul edelim ve o şekilde çalışalım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigarayı bırakma gününün anlam ve önemine binaen gündeme ilişkin değerlendirmelerini yarın yapılacak muhtarlar toplantısına özellikle bıraktığına değinerek, şunları kaydetti:

"Bir kez daha sigarayı bırakma iradesini gösteren siz kıymetli kardeşlerimi tebrik ediyorum. Halen sigara içmeye devam eden herkes bu güzel manzaraya iyi bakmalıdır. Sizlerin hikayesi isteyince, azmedince, sabredince başarılı olunacağının en güzel, en somut örneğidir."

Erdoğan'ın konuşmasının ardından sanatçı Ferdi Tayfur, "Sigarayı bıraktım" isimli eserini seslendirdi.

- Sigarayı bırakanların paketleri sergilendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyonun ardından başbakanlığı döneminden bugüne kadar sigarayı bırakma sözü aldığı kişilerle fotoğrafları, bu kişilerden aldığı sigara paketleri ve Sağlık Bakanlığı'nın sigarayla mücadele kampanyasının görsellerinin yer aldığı sergiyi gezdi.

Sergiyi gezerken sigarayı bırakma sözü aldığı bazı vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, AK Parti Uşak Milletvekili Hüseyin Keskin ve Cumhurbaşkanlığı muhabirlerinden Bedia Baykal'dan da sigarayı bırakma sözünü, sigara paketlerinin üzerlerine tarih ve telefon numarası yazarak aldı.

Resepsiyona sanatçı Ferdi Tayfur, Basketbol Milli Takımı'nın bazı oyuncuları, sigara ile mücadelede aktif rol alan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Sağlık Bakanlığı'nın kampanyasıyla sigarayı bırakan vatandaşlar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sigarayı bırakma sözü aldığı vatandaşlar katıldı.

(Bitti)

Sonraki Haber