Elektrikler kesilince kayıplara karıştı
Türkiye'nin karanlıkta kaldığı gün elektronik kelepçesini söküp kaçtı.
Antalya’da 500’e yakın kişiyi, ev sahibi yapma vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla tutuklanıp, elektronik kelepçe takılarak tahliye edilen Ahmet Sakızoğlu 31 Mart’ta yaşanan elektrik kesintisinden beri kayıp..
Antalya’da maket üzerinden ev satarak piyasayı dolandırdığı iddiasıyla 2013 yılı Mayıs ayında düzenlenen operasyonda, Sakızoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sakızoğlu ile birlikte toplam 21 kişi gözaltına alındı. 500’ün üzerinde kişiyi ev vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla gözaltına alınan Ahmet Sakızoğlu ile şirket çalışanı 20 kişi hakkında ’suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma ve dolandırıcılık yapmak’ suçlarındanAntalya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Antalya’da 500’e yakın kişiyi ev vaadiyle dolandırdığı gerekçesiyle 14 ay cezaevinde kalan Ahmet Sakızoğlu, mağduriyetleri gidereceğini söylemesi üzerine geçen Ağustos ayında tutuksuz yargılanmak üzere elektronik kelepçe takılarak serbest bırakıldı.
‘Stres yapıyor çıkarın’
Ferrari marka lüks otomobillerle verdiği pozlarla da dikkati çeken müteahhit Ahmet Sakızoğlu, geçen ocak ayında yapılan duruşmada, kendisini strese soktuğu gerekçesiyle elektronik kelepçenin çıkarılmasını talep etti. Bu talebi kabul edilmeyen Sakızoğlu, 9 Nisan günü görülen davanın duruşmasına ise katılmadı. Mazeret de bildirmeyen Sakızoğlu hakkında mahkeme, sanığın yeniden tutuklanmasına karar verdi. Sakızoğlu’nun, elektronik kelepçeyi çıkartıp kaçmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
‘Gözlerimi kaybettim’
Sakızoğlu’nun katılmadığı duruşmada müştekilerden görme engelli Ayşe A., 4 Aralık 2012 tarihinde imzalanan sözleşmeyle 48 bin liraya giriş kat bir daire vaadiyle 25 bin lirasının dolandırıldığını söyledi. Üzüntüsünden gözlerini tümüyle kaybettiğini ileri süren Ayşe A., şikayetçi olduğunu söyledi.
‘Kocam beni boşuyor’
Antalya’da bir okulda güvenlik görevlisi olarak çalışan Arzu Y. ise, “Sakızoğlu bana ’Paralara devlet el koydu. Size verecek param yok’ dedi. Ben hâlâ bankadan çektiğim kredinin taksitlerini ödüyorum. Protokole eşimden gizli imza atıp onun haberi olmadan kredi çekmiştim. Dolandırıldıktan sonra durumu öğrenen eşimle aramız açıldı. Bu yüzden boşanmak üzereyim” dedi.
‘Eşimin katilleri’
Mağdurlardan adının açıklanmasını istemeyen bir başka kadın ise, dolandırıldıkları için üzülen eşinin intihar ettiğini ileri sürdü. Mahkemeye eşinin ölüm raporunu sunan kadın, peşinat olarak bankalardan kredi çektirildiğini söyledi. Kadın, “Üstelik bize satılan evi başkalarına da satmışlar. Öğrenince eşim intihar etti. Katiller burada” dedi.
ELEKTRONİK KELEPÇE NEDİR?
Elektronik izleme sistemi, hükümlünün toplum içinde takip ve denetimini sağlayan etkili bir infaz yöntemi. Yurt dışında uzun süredir uygulanan ve tutuklama ve hapis cezasına göre oldukça ucuz olan elektronik takip uygulaması ile şüpheli, sanık ya da hükümlülerin takibi belli merkezlerden rahatlıkla yapılabilmekte. Elektronik izleme uygulamalarının, el ya da ayak bilekleri için bilezik, alan izleme, gibi çeşitli yöntemleri var. En çok uygulanan ise el ya da ayak bileklerine takılan bilezik şeklindeki kelepçe. Hükümlünün evinde dolaşabileceği tüm alanlar belirlenmekte ve daha sonra hükümlünün ayağına kelepçe takılmakta. Hükümlü hakkında hazırlanan günlük plan hükümlüye aktarılmakta ve tüm bilgiler sisteme yüklenmektedir. Kişiyle ilgili tüm bilgiler veri tabanında bulunmakta. Hükümlünün evine yerleştirilen alıcıya da gerekli bilgiler yüklenir. Kişinin evine giriş çıkış saatleri ve diğer planlar program olarak sisteme yüklenir. Kelepçe açılırsa sistem alarm vermektedir. Kelepçenin açılması ihlal sayılmaktadır ve kelepçeyi açan hükümlü kalan cezasını ceza infaz kurumunda çekmek zorundadır.