Eğitimli "Sadık Dost"un Ünü, Ülke Sınırlarını Aştı
Silivri'deki bir köpek üretim-eğitim merkezinde yetiştirilen dedektör ve arama-kurtarma köpekleri, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeden yoğun talep görüyor- Merkez, yılda, güvenlik eğitimi verilen 100'e yakın köpeği, Irak, Afganistan, Somal
İSTANBUL (AA) - UĞUR SAMET AVCI - Silivri'deki bir köpek üretim-eğitim merkezinde yetiştirilen patlayıcı, narkotik, mayın dedektör ve arama-kurtarma köpekleri, pek çok ülkeden yoğun talep görüyor.
Güvenlik köpekleri alanında faaliyet gösteren Flydog K9 Hizmetleri Baş Eğitmen ve Operasyonlar Müdürü Engin Erkılınçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik köpekleri konusunda Türkiye'nin öncü kuruluşlarından biri olma hedefiyle kurulan merkezin, dünya standartlarında bir köpek üretim-eğitim merkezi olmak için çalıştığını, bugün uluslararası birçok K9 organizasyonuna da üye bulunduklarını anlattı.
Silivri’de, 22 dönüm arazi üzerine kurulu eğitim merkezinde, tüm kategorilerde iş ve spor köpekleri eğitebilecek altyapı, sistem ve eğitim kadrosunun mevcut olduğunun altını çizen Erkılınçoğlu, tesis bünyesinde koku tanıtım odaları, simülasyon arama odaları, kargo, bagaj, uçak arama simülasyonları, araç arama eğitim sahası, arama kurtarma eğitim sahası, koruma ve devriye köpek eğitim sahaları, açık alan arama sahaları, mayın tarla simülasyonu, iki büyük pentatlon alanı, veterinerlik binası, doğumhane, karantina bölgesi, kafeterya, pet shop, eğitim salonu, özel köpek koşu alanları ile köpek bakımlarının da uygulandığı 120 köpek kapasiteli köpek barınaklarının bulunduğunu söyledi.
Son olarak, önceki günlerde 3 aylık eğitimini tamamlayan köpek ve idarecileri için sertifika töreni düzenlediklerini anlatan Erkılınçoğlu, "Bu köpeklerimiz, idarecileriyle birlikte eğitimlerinin ardından özellikle havalimanlarında ve riskli bölgelerde operasyonlarda görev alacak" dedi.
Erkılınçoğlu, yetiştirdikleri dedektör köpeklerin Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeden talep gördüğünü ifade ederek, "Özellikle dedektör köpeklerimizi Irak, Afganistan, Somali, Nijerya, Libya ve Sudan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye gönderiyoruz. Yılda, eğittiğimiz 100'e yakın köpeğimizi bu ülkelere ihraç ediyoruz" bilgisini paylaştı.
Merkezin Pazarlama ve Proje Müdürü Uğur Aşkın ise eğittikleri köpeklerin özel sektörde, kamuda, asker ve polis teşkilatlarında kullanılabilecek nitelikte olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Koruma ve devriye amaçlı köpeklere ek olarak dedektör köpekler de yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin patlayıcı dedektör köpekleri özel güvenliğin önemli bir parçası olarak görev alabilmekte. Havalimanları, limanlar, otel ve AVM'lerde patlayıcı dedektör köpekleri görev alabiliyor. Narkotik dedektör köpekleri ise lojistik sektöründe veya farklı sektörlerde aktif olarak kullanılabilmekte. Yıllık 500 köpek eğitme kapasitesine sahibiz. Son olarak Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nde 10 köpeğimizle Türk polisinin gözetiminde yabancı bir heyete hizmet verdik. Hedefimiz, şu anda dünyada ekol olarak bu pazarı elinde tutan ABD, İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi ülkelere rakip olabilmek. Türkiye'nin bu alanda kapasitesi bulunduğunu düşünüyoruz. Şu anda merkezimizde 100'e yakın, yavru veya eğitimi devam eden köpeğimiz mevcut. Bu arada emekli köpeklerimize de merkezimizde bakmaya devam ediyoruz."
Aşkın, dünya genelinde iş köpeklerinin standart bir ırkı olmamakla birlikte, ağırlıklı olarak Malinois, Alman Çoban Köpeği, Labrador, Retriever, Springer Spaniel, Doberman Pincher, Golden Retriever, Dutch Shepherd gibi ırkların tercih edildiğini belirterek, "İş köpeklerinde karakter kadar genlerinden gelen özellikler de önemli. Bu nedenle kendi üretim merkezimizde, damızlıklarımızın çapraz eşleştirilmeleri sonucunda 'working line' şecereli özel kan ve gen yapısı da oluşturulmakta" bilgisini verdi.
Bu arada, düzenlenen sertifika töreninde köpekler yeteneklerini sergiledi.