Eczanelerde Suriyeli krizi çıktı!
Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıların aldıkları ilaçların ödemelerinin aylar sonra yapılması nedeniyle eczacılar büyük sıkıntı yaşıyor. Özellikle Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerdeki eczacıların büyük sorunlar yaşadığı belirtiliyor.
Türkiye’de yaşayan yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacı nedeniyle eczacılar büyük sıkıntı yaşıyor. Suriyeli sığınmacıların aldıkları ilaçların parası devlet tarafından karşılanırken, eczacılar, kendilerine ödemelerin aylar sonra yapılmasından şikayet ediyorlar.
DW Türkçe’de yer alan habere göre, eczacılara ilaç parası ödemesini Afet ve Acil Durum Yönetimi yapıyordu. 2018 itibarıyla ise ödemeler Göç İdaresi tarafından sağlanıyor. 2015 ve 2016 yıllarında belirli dönemlerde eczacıların "Suriyelilere ilaç satmayacağız" söylemlerinin arkasında AFAD'tan alamadıkları ilaç parası ödemeleri yatıyor.
ECZANELERİN ÖDEMELERİ AYLAR SONRA YAPILIYOR"
Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan, AFAD'dan sonra artık Göç İdaresi kanalıyla eczacılara ödeme yapıldığını hatırlatarak, "Hala eczanelerin ilaç vermesi ile ilgili bir sözleşme ya da protokol mevcut değil" diyerek, eczanelerin ödemelerini ancak aylar sonra alabildiklerine dikkat çekiyor.
Saydan, bazı eczanelerin Suriyeli mültecilere ilaç satmamasına yönelik de "Türkiye'de 25 bine yakın eczane var ve sadece 4 bini Suriyeli reçetesi yapıyor. Bunun için de Başbakanlık şöyle söyledi: 'SGK sözleşmesi olan eczaneler arzu ederlerse Suriye reçetesi verebilecekler.' O yüzden bu artık isteğe bağlı bir şey. Bazı bölgeler oluyor hiç talep olmuyor ama Suriyelilerin çok olduğu bölgelerde talep çok fazla oluyor."
"1 KASIM'DAN İTİBAREN SADECE ELEKTRONİK REÇETEYİ ÖDEYECEK"
Saydan, son olarak kendilerine iletilen yeni bir gelişmeyi de hatırlatarak, 1 Kasım'dan itibaren sürecin daha da zorlaşacağını belirtiyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 1Kasım'dan itibaren sadece elektronik reçeteyi ödemeye başlayacak. Artık kağıt reçete ödenmeyecek.
Saydan, "Bazen hekimlerimiz fiziki nedenlerden ötürü e-reçete yazamayabiliyorlar. Mesela Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tamamen e-reçeteye geçemedi. Göç İdaresi nasıl geçecek? O zaman 1 Kasım'dan itibaren eczacı kağıt reçete ile gelen Suriyeliye ‘Ben veremiyorum, sen ücretli al' diyecek o zaman. Bu bir sıkıntı. 1 Kasım'dan itibaren ödeme sıkıntısının yanına bir de e-reçete sıkıntısı eklenecek" eleştirisini yapıyor.
Mülteciler Derneği'nin paylaştığı verilere göre, 10 Ekim 2019 itibarıyla Türkiye'de bulunan Suriyeli mülteci sayısı 3 milyon 674 bin 588 kişi. Bu sayı İstanbul özelinde ise 549 bin 477 olarak kayıtlara geçiyor.