Dünyanın en iyi üniversiteleri belli oldu: Listede 5 Türk okulu var
QS Dünya Üniversite Sıralaması'na göre, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında Türkiye'den 5 üniversite yer aldı.
Massachusetts Institute of Technology (MIT), QS Dünya Üniversite Sıralamaları 2025'te üst üste 13. kez birinci sıradaki yerini korudu. Cambridge Üniversitesi beşinci sıraya düşerken, Imperial College London ikinci sıraya yükseldi.
QS Dünya Üniversite Sıralamaları 2025, Quacquarelli Symonds tarafından yayımlandı. MIT bir kez daha birinci sırada yer alırken, ikinci sırayı Imperial College London aldı. Cambridge ve Stanford Üniversiteleri sırasıyla beşinci ve altıncı sıraya geriledi.
QS Dünya Üniversite Sıralamaları'nın 21. edisyonu, istihdam edilebilirlik ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan tek sıralama olma özelliğini taşıyor. Bu sıralama, 105 yükseköğretim sistemine ait 1.500'den fazla kurumu içeriyor.
Sıralamalar, işveren itibarı, fakülte başına atıf sayısı, akademik itibar, öğrenci-fakülte oranı, uluslararası fakülte oranı ve uluslararası öğrenci oranı gibi faktörlere dayanıyor.
"ASYA'NIN BÜYÜK GÜÇLERİNİN ARTAN HIRSI..."
QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter, "Son yirmi yılın küresel yükseköğretim hikayesi, ABD'nin en iyi üniversitelerinin çoğunu elinde tutarken, Asya'nın büyük güçlerinin artan hırsıyla başa çıkmaya çalıştığını anlatır" dedi. "Bu yıl, ABD'nin ayrıcalıklı konumunun bu hırs karşısında sonsuza kadar dayanacağının garantisi olmadığını gösteren en net sinyali sunuyor."
MIT, Kimya Mühendisliği; İnşaat ve Yapısal Mühendislik; Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri; Veri Bilimi ve Yapay Zeka; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Dilbilim; Malzeme Bilimi; Makine, Havacılık ve Üretim Mühendisliği; Matematik; Fizik ve Astronomi; ve İstatistik ve Operasyonel Araştırma gibi 11 dalda da dünya birincisi olarak yer aldı.
LİSTEDE TÜRKİYE'DEN 5 ÜNİVERSİTE VAR
Listeye Türkiye'den beş üniversite ilk 500'e girme başarısı gösterdi. Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 285. sırada yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ise 326. sırada bulunarak listenin üst sıralarındaki yerini korudu. Türkiye'nin saygın vakıf üniversitelerinden Koç Üniversitesi 401. sırada kendine yer bulurken, Boğaziçi Üniversitesi 418. sıradan listeye girdi. Bilkent Üniversitesi de 477. sırada yer alarak ilk 500'de Türkiye'yi temsil eden beşinci üniversite oldu.
QS Dünya Sıralaması 2025'e göre en iyi 10 üniversite:
1.Massachusetts Institute of Technology (MIT) - ABD
2.Imperial College London - İngiltere
3.University of Oxford - İngiltere
4.Harvard University - ABD
5.University of Cambridge - İngiltere
6.Stanford University - ABD
7.ETH Zurich - İsviçre
8.National University of Singapore (NUS) - Singapur
9.University College London (UCL) - İngiltere
10.California Institute of Technology (Caltech) - ABD
QS CEO'su Jessica Turner, Hindistan üniversiteleri hakkında konuşarak, "Küresel ilk 100'de hala hiçbir Hint kurumu yok. Ancak, bu yılki dikkat çekici Hint ve Asya gelişmeleri, özellikle ABD'nin yaşadığı zorluklar bağlamında, ABD yükseköğretimiyle ilgilenen herkes tarafından dikkate alınmalıdır" dedi.
'HİÇBİR BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR'
YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK'ün en önemli misyonunun Türk üniversitelerinin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü, uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını artıracak her türlü tedbiri almak olduğunu belirterek, "YÖK ve üniversiteler olarak son dönemde kalite odaklı yaklaşımımızın ve çalışmalarımızın meyvelerini vermeye başladığını memnuniyetle müşahede ediyoruz. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Bu sonuçlar, üniversitelerimizle birlikte son 3 yıldır uyguladığımız planlı bir stratejinin ürünüdür. Devletimizin üst düzey politika belgeleri arasında yer alan 12'nci Kalkınma Planı'nda, 2024-2028 Plan döneminde 10 üniversitemizin ilk 500'e girme hedefine doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Üniversitelerimizin artan performansı, inşallah bu hedefimize ulaşacağımızı gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Sıralamada yer alan Türk üniversitelerinden hiçbirinin bir önceki yıla göre sıralamadaki konumunu kaybetmemesinin, 15 üniversitenin konumunu iyileştirmesinin en güzel gelişmelerden biri olduğunu ifade eden Özvar, "Bu sonuç bize sıralamalardaki yükselişin birkaç üniversitemizle sınırlı olmadığını, tüm yükseköğretim sistemimizin bir yükseliş eğiliminde olduğunu gösteriyor" dedi