DÜNYADA E-TİCARET HACMİ 10 TRİLYON DOLARI AŞTI

Dünyada elektronik ticaret hacminin 10 trilyon doları aştığı bildirildi.

Dünyada elektronik ticaret hacminin 10 trilyon doları aştığı bildirildi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), ihracatçı firmaları e-dış ticaret hakkında bilgilendirdi. UİB'e bağlı ihracatçı firmaların dış ticaret temsilcilerinin katıldığı seminerde, Türkiye ve dünyada e-ticaret, pazar araştırması, internet üzerinde müşteri portföyü oluşturma, NATO, Birleşmiş Milletler ve sivil toplum kuruluşlarına internetten ulaşma ve internet hukuku konuları uygulamalı olarak ele alındı. Uluslararası Ticaret Eğitimcileri Birliği Üyesi Coproline eğitmenlerinden Berke Sarpaş tarafından verilen seminerde, Türkiye ve dünyada e-ticaretin ulaştığı nokta, elektronik ticarette dikkat edilmesi gereken hususlar ve hedef pazarların belirlenmesinde atlanmaması gereken noktalar anlatıldı.

Elektronik ticaretin özellikle son 5 yılda büyük aşama kaydettiğini ile 21.yüzyıl ekonomisini şekillendirecek hale geldiğini belirten Berke Sarpaş, "Günümüzde gelişmiş ülkelerde ticaretin yüzde 51'den fazlası internet üzerinden yapılıyor. Dünya e-ticaret hacmi net olarak hesaplanamasa da, istatistikler rakamın 10 trilyon doları aştığını gösteriyor. Küresel rekabet şarlarında ticaret yapan herkesin artık e-ticaret ve e-dönüşüme ayak uydurması gerekiyor" dedi.

Uluslararası rekabette üstünlük sağlayanların, iletişim ve bilgi teknolojilerini yoğun olarak kullanan kesimler olduğunu kaydeden Sarpaş, bilimsel araştırmalardan elde ettikleri sonuçları ekonomiye kazandıran bu kesimlerin, uluslararası pazarda da rekabet üstünlüğünü ellerinde bulundurduklarını söyledi.

TÜRKİYE'NİN E-TİCARET HACMİ 15 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

Türkiye'nin 30 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük 12'nci internet kullanıcısı olduğunu hatırlatan Sarpaş, "Ülkemiz bu alanda ortalama her yıl yüzde 50 büyüyor. 2010 yılında e-ticaret hacmi 15 milyar TL'ye ulaştı. Türkiye'de artık internetin gücünü ticaret maksadıyla kullanmak zorundayız" diye konuştu.

Sonraki Haber