Dünya Lezzet Atlası'na Türkiye'den 4 lezzet
Geleneksel tarifleri öne çıkarmasıyla bilinen Taste Atlas (Lezzet Atlası) adlı web sitesi dünyanın en iyi salataları listesini güncelledi. Listeye Türkiye'den de 4 salata girdi.
Lezzet eleştirmenlerinin incelemelerini ve yemekler hakkında yapılan araştırmaları bir araya getiren seyahat rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi salataları listesini güncelledi.
Listede 12'nci sırada kısır, 18'inci sırada piyaz yer aldı. 25'inci sırada da patlıcan salatası kendine yer buldu. Listede 32'nci sırada ise zeytin piyazı yer aldı.
İşte listedeki ilk 10 salata
1. Dakos / Yunanistan
Yunanistan mutfağıyla özdeşleşen dakos, myzithra peyniri, domates, zeytin, kapari ve zeytinyağı ile hazırlanan bir Girit salatasıdır. Bu salata kurutulmuş ekmek veya arpa peksimetinin üzerine eklenerek servis edilir. Salata yapımında koroneiki veya lianes gibi zeytin çeşitlerinin kullanılması önerilir.
2. Mechouia salatası / Tunus
Geleneksel bir Tunus salatası olan mechouia, ızgarada pişirilmiş soğan, biber, domates ve sarımsakla yapılır. Üzerine zeytinyağı, kimyon, tuz ve karabiber eklenir. Özellikle yaz aylarında tüketilen bu salata, üzerine eklenen ton balığı ve haşlanmış yumurta eşliğinde servis edilir. Restoranlarda, kızarmış ekmek veya baget dilimleri ile sunulur.
3. Greek salad (Horiatiki salata) (Yunan Salatası) / Yunanistan
Köy salatası veya horiatiki olarak da bilinen Yunan salatası, dörde bölünmüş domates, dilimlenmiş kırmızı soğan ve iri dilimlenmiş salatalıktan oluşan Yunanistan'ın ulusal yemeğidir. Bölgeye göre zeytin, yeşil biber, beyaz peynir, kekik, tuz, karabiber veya zeytinyağı ve limon veya sirkeden (isteğe bağlı) yapılan tipik bir sos da olabilir.
4. Smacked cucumber (Pai huang gua)
Özellikle Tibet'te piknik yaparken atıştırmalık olarak popüler olan geleneksel bir Asya yemeğidir. Yemek genellikle salatalık, sarımsak, susam yağı, siyah sirke ve soya sosu kombinasyonuyla yapılır. Salatalık soyulur ve oklava ile vurulur, böylece parçalanmaya başlar.
5. Ovcharska Salata / Bulgaristan
Bulgaristan'la özdeşleşen bu salata, aslında shopskanın basit bir çeşididir. Mantar, yumurta ve jambon ilavesiyle hazırlanır. Bitkisel yağla karıştırılan salata, özellikle yaz aylarında tercih edilir. Mevsim sebzelerinin kullanılmasına dikkat edilir.
6. Houria / Tunus
Tunus mutfağıyla özdeşleşen bu salata, havuç, harissa, sirke, sarımsak, kimyon tohumu ve zeytinyağından oluşur. Hazırlaması çok kolay olduğu için, yemeklerin yanında sıklıkla tercih edilir. Havuç haşlanıp püre haline getirilir ve diğer malzemelerle karıştırılır. Bazı bölgelerde haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kişniş ve zeytin gibi malzemelerle karıştırılarak sunulur.
7. Caprese Salatası / İtalya
Caprese salatası, dilimlenmiş taze mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile tuz ve zeytinyağı ile tatlandırılmış bir İtalyan salatasıdır.
8. Fattoush (Fettuş) / Lübnan
Fattuş, diğer malzemelerin üzerine inşa edildiği temel olarak geleneksel lavaştan yapılan basit bir salatadır. Lavaş küçük parçalara bölünür veya kesilir, ardından kızartılır. Daha sonra marul, turp, çıtır salatalık, domates, biber, soğan ve (bazen) sarımsak gibi çeşitli sebzelerle karıştırılır.
9. Şopska Salatası / Bulgaristan
Šopska salata, aynı zamanda Bulgaristan'ın ulusal yemeklerinden biri olan geleneksel bir soğuk salatadır. Çoğu Bulgar restoranında bulabileceğiniz yaz aylarında servis edilen salata, doğranmış domates, salatalık, soğan, közlenmiş veya çiğ biber ve Bulgar peynirinden oluşur.
10. Snezhanka salata / Bulgaristan
Adını ağırlıklı olarak beyaz renginden alan salata, salatalık, sarımsak, dereotu, yağ, tuz ve Bulgar temel maddesi olan yoğurt gibi malzemelerle, daha kalın hale getirmek için süzülerek yapılan bir salatadır.