Dünya Bankasından Aral Gölü İçin Tacikistan'a 9 Milyon Dolarlık Kaynak

TAŞKENT (AA) – Dünya Bankasının, Aral Gölü'ndeki çevre felaketiyle mücadele için Tacikistan'a ayırdığı 9 milyon dolarlık kaynağa ilişkin anlaşma...

TAŞKENT (AA) – Dünya Bankasının, Aral Gölü'ndeki çevre felaketiyle mücadele için Tacikistan'a ayırdığı 9 milyon dolarlık kaynağa ilişkin anlaşma imzalandı.

Dünya Bankası Tacikistan Temsilciliği'nden yapılan açıklamaya göre, başkent Duşanbe'de Maliye Bakanı Abdülselam Kurbaniyon ile Dünya Bankası Tacikistan Temsilcisi Patricia Veevers-Carter'in imza koyduğu anlaşma, "Aral Gölü havzasında iklim değişikliği etkilerinin azaltılması ve adaptasyon programlarının" mali olarak desteklenmesini içeriyor. Anlaşma uyarınca Dünya Bankası, Aral Gölü'nde meydana gelen kurumanın yol açtığı iklim değişikliği ve çevre felaketiyle mücadele çalışmaları için Tacikistan hükümetine 9 milyon dolar kaynak ayıracak.

Söz konusu kaynak, bölgede yaşayan insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için de kullanılacak. Proje ile bölge ülkeleri arasında tarım ve sulama, acil ve olağanüstü durumlarda ortak hareket etme, enerji ve diğer alanlarda iş birliği ve bu konuda diyaloğun artırılması da amaçlanıyor.

Dünya Bankası, geçen yıl kasım ayında Aral Gölü'ndeki kurumanın Orta Asya ülkelerinde yol açtığı iklim değişikliği ve çevre felaketiyle mücadele için 38 milyon dolar kaynak ayırdığını açıklamış, söz konusu kaynağın 9 milyon dolarının Tacikistan ve 14 milyon dolarının da Özbekistan'daki projeler için kullanılacağını, kalan 15 milyon doların ise Aral Gölü'nün kurtarılması amacıyla oluşturulan Uluslararası İcra Komitesi'nin projelerinde harcanacağını duyurmuştu.


- Aral Gölü yüzde 90 küçüldü


Aral Gölü, Sovyetler Birliği döneminde gölü besleyen Emuderya ve Sirderya nehirlerinin sularının pamuk tarlalarına akıtılması sonucu 1960'lı yıllardan itibaren kurumaya başlamış, son dönemde yüzde 90 küçülerek ikiye bölünmüştü.

Suları 170 kilometre kadar içeri çekilen Aral Gölü, 1960'ta 68 bin 900 kilometrekare yüz ölçümüne ve bin 83 kilometreküp su hacmine sahipti. Uzunluğu 426, genişliği 284 kilometreyi bulan Aral Gölü'nün en derin noktası 68 metreydi. 2010 yılında gölün yüz ölçümünün 12 bin 100 kilometrekareye, su hacminin 110 kilometreküpe, en derin noktasının da 24 metreye düştüğü tespit edilmişti.

Gölün çekildiği 54 bin kilometrekarelik alanda, tuzlu kum tabakalarıyla kaplı "dünyanın en genç çölü" Aralkum oluştu ve buradan her yıl rüzgarla taşınan 100 milyon ton tuzlu kum, bölgeyi büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya bıraktı.

Sonraki Haber