Dolandırıcılar bunu da yaptı ! Milyonluk ilaç vurgunu
E-reçete şifrelerini ele geçiren çeteler, sahte doktor kaşesiyle binlerce liralık kanser ilacıyla vurguna başladı.
Sağlık raporu ve reçetelerin internet üzerinden düzenlenmesini sağlayan elektronik reçete (e-reçete) şifrelerini ele geçiren çeteler, sahte kaşelerle dolandırıcılığa başladı. Vatan'dan Arif Taşkın'ın haberine göre bilgisayar sisteminde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle zaman zaman e-reçete düzenleyemeyen doktorların bazen manuel reçete yazdığını belirten İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 81 ile gönderdiği yazıda elle yazılan reçetelere azami dikkat gösterilmesini istedi. Yazıda özellikle eczacıların, şüphelendikleri hallerde elle yazılı reçetede kaşesi olan doktoru araması da istendi.
Binlerce liralık reçeteler
Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Onkoloji Uzmanı Dr. Begüm Ökten’in ‘sahte kaşesi’ kullanılarak Ali Güneş adına yazılan reçeteyle fiyatı 779 TL olan “Altuzan 100 miligram Flakon” ilacı eczanelerden ücretsiz alınmıştı. İllere gönderilen uyarı yazılarında benzer bir çok olayın yaşandığı da ortaya çıktı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (Çapa) Hastanesi Başhekimliği; Oğuzhan Balcık, İbrahim Yıldız ve Kamil Önder adlı hastalar adına düzenlenmiş ilaç raporlarını inceleyince yeni bir sahtecilikle karşılaştı. Orijinal raporlarda yer almayan, “Vorikanazol” adlı etken maddenin eklendiği ve raporlar sayesinde eczanelerden değeri 2 bin 159 TL’yi bulan “Vfend” adlı ilacın ücretsiz olarak alındığı ortaya çıkarıldı. İstanbul Eczacı Odası’nın verdiği bilgiyi değerlendiren İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Onkoloji Uzmanı Dr. Rıza Umar Gürsu’nun “sahte kaşesi” kullanılarak 779 liralık “Altuzan 100 miligram Flakon” ile 2 bin 650 liralık “Mabthera 500 mg Flakon” ilaçlarının yazıldığını tespit etti. 81 ildeki eczanelere bilgi verilerek aynı kaşeli reçetelere özellikle dikkat edilmesi istendi.
Eczacılar fark etti
Kartal’daki Emek Eczanesi’nin sahibi Ecz. Bilge Hacıibrahimoğlu da, 6 kutu ‘Rapamune 1 mg tablet’ yazılı reçetenin sahte olduğunu fark etti. Piyasa değeri bin 7 TL olan reçetede imzası ve kaşesi olan Uzm. Dr. Zeynep Taşkın aranınca, imza ve yazının kendisine ait olmadığını ve Musa Günal isimli hastanın da muayene olmadığını söyledi. Benzer olay Küçükçekmece’-deki Okan Eczanesi’nin sahibi Okan Tekin tarafından fark edildi. Reçeteden şüphelenen eczacı, kaşede adı olan Haseki Hastanesi’nde görevli Dr. Büşra Dutağaç’a ulaştı. Ve o reçetenin sahte olduğunu öğrenen Tekin İlçe Sağlık Müdürlüğü ve SGK’ya durumu bildirdi. Reçetedeki “Valcyte Roche 450 Mg” adlı ilacın değeri ise 3 bin 176 TL.
Hepsi ithal ilaç
Öte yandan söz konusu ilaçları genellikle kan, kolon ve rektum kanserli hastaların kullandığı öğrenildi. Türkiye’de üretilmeyen ve ithal edilen ilaçlar için her yıl Türkiye milyarlarca lira para ödüyor.