Dokunulmazlıklara ''infial yaratma'' kriteri
TBMM'nin önümüzdeki dönemdeki en önemli gündem maddesi dokunulmazlıklar olacak.
Bütçe maratonunun bitmesinin ardından dokunulmazlık dosyalarının Meclis'e gelmesi bekleniyor. Kurulacak alt komisyondaki 452 dokunulmazlık dosyası "kamuoyunda infial yaratma" kriterine göre belirlenecek.
Bugün tamamlanacak bütçe görüşmelerinden sonra tatile girecek olan TBMM'nin önümüzdeki dönemdeki en önemli gündem maddesi dokunulmazlıklar olacak. Kısa tatilden sonra Anayasa-Adalet Karma Komisyonu toplanarak gündeminde bekleyen dokunulmazlık dosyalarının kapaklarını açacak. Komisyonun dokunulmazlıklar ile ilgili ilk işi ise hangi vekillerin dokunulmazlığının, nasıl kaldırılacağına ilişkin kriteri belirlemek olacak. Karma Komisyon yapacağı ilk toplantıda, bu kriteri ve hangi dosyaların hazırlık komisyonuna gönderileceğini belirlemek amacıyla bir "alt komisyon" kuracak. Alt komisyona tüm partiler milletvekili sayılarına göre üye verecek. AK Parti, tek kriter üzerinden gidilmesini, bunun da "eylemin toplumda infial yaratması" olmasını önerecek.
KARA PROPAGANDA ENGELLENECEK
Halen Karma Komisyon gündeminde bekleyen AK Partili 22 milletvekili ile ilgili 40, CHP'li 44 milletvekili ile ilgili 137, HDP'li 41 milletvekili ile ilgili 261, MHP'li 6 milletvekili ile ilgili 14 dosya bulunuyor.
Alt Komisyon toplam 452 dokunulmazlık dosyasını "kamuoyunda infial yaratma" kriterine göre tek tek tarayacak. Kritere uyan dosyalar ayıklanacak. Bu durumda, teröre yardım yataklık yapan HDP'li Ferhat Encü, canlı bombanın ailesine taziyeye giderek diğer teröristleri teşvik eden HDP'li Tuğba Hezer, örgüte silah ve mühimmat taşıyan, teröristleri evinde saklayan HDP'li Faysal Sarıyıldız'ın dosyası ayrılacak. Ayrıca sözde öz yönetim ilan eden HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın dosyalarının da aynı kapsamda değerlendirilebileceği belirtiliyor. Alt Komisyon işini tamamladıktan sonra ayırdığı dosyalar için hazırlık komisyonları kurulacak. Hazırlık komisyonları, bir ay çalışıp raporlarını hazırlayacak ve ilgili milletvekilini de çağırıp dinleyecek. Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nun raporu ise TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak. Dokunulmazlık sadece, onay verilen dosya bazında kaldırılacak.