Doğu'da doktorlar bir bir istifa ediyor
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde artan terör olayları sağlık hizmetlerini de vurdu. Bazı sağlık görevlileri istifa ederken, bazıları da tayin istiyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son aylarda artan terör olayları, sağlıkçıları ve sağlık hizmetlerinin sunumunu da etkiledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yatırımlarla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde inşa edilen hastaneler, son teknoloji cihazları, yoğun bakım üniteleri, donanımı ve personel sayısıyla halka en iyi sağlık hizmetini sunmayı amaçlıyor.
Bölge halkına şifa dağıtan hastaneler, yaşanan terör olayları nedeniyle zaman zaman teröristlerin hedefi haline gelirken, sağlık çalışanlarına yönelik eylemler de başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık personelini tedirgin ediyor.
Son üç ayda 4 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği saldırlar nedeniyle hayatlarından endişe duyan Hakkari ve ilçelerinde görevli doktorlardan 13'ü güvenlik gerekçesiyle görevlerinden istifa ederken, bazı doktorların rapor alarak kentten ayrıldığı, çok sayıda sağlık çalışanının da tayin dilekçesi verdiği öğrenildi.
Hakkari Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yetkilileri, Çözüm Süreci ile huzurun hakim olduğu kente ilk kez çok sayıda doktor atandığını ancak son dönemde artan terör olaylarının sağlık çalışanlarını olumsuz etkilediğini bildirdi.
Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç, AA muhabirine, bölgede son zamanlarda yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle sağlık çalışanlarının tedirgin olduğunu anlattı.
Bölgede görev yapan ve mecburi hizmeti biten sağlık çalışanlarının tayin talebinde bulunduğunu belirten Koç, şöyle konuştu:
"Mecburi hizmeti bitenler kentten gitmek için atama talebinde bulunuyor. Tayini çıkmayan sağlık çalışanları arasında istifa edenler de var. Doktorların büyük bir kısmı mecburi hizmetten dolayı kente geliyor ve bu hizmet süresini tamamlamadan kentten ayrılamıyor. Bu sürede ancak istifa ederlerse kentten ayrılabilirler. Sağlık çalışanlarımız ilçelerde, köylerde, ulaşım ve hizmet olanaklarının kısıtlı olduğu yerlerde görev yaptıkları için sürenin bitiminden hemen sonra gitmek istiyor. Son olaylar nedeniyle diğer kurumlarda olduğu gibi sağlık çalışanlarında da büyük bir moral bozukluğu yaşanıyor."
"Halk, doktorsuz kalmasın"
Yaşanan terör saldırıları nedeniyle ulaşım sıkıntısının yaşandığı Çukurca ilçesinde Emir Şaban Mahallesi'nin muhtarı İlyas Güzel, "Yolların kapalı olmasından dolayı doktorlarımız maalesef istifa edip gittiler. Çözüm Süreci bittikten sonra durum bu hale geldi. Bir an önce sürecin yeniden başlamasını, ilçemize doktorların gelmesini istiyoruz. Halkın doktorsuz kalmasını istemiyoruz" dedi.
Hasta yakını Mehmet Baş da doktorların görevlerini bırakmasına gönüllerinin razı olmadığını vurgulayarak, onların kentte kendilerini güvende hissetmesi gerektiğini ifade etti.
Doktorlara yönelik kentte yanlış bir davranış olmayacağına değinen Baş, "Burada devletimiz var. Bazı doktorların tedirginliğini doğal karşılıyorum ama istifa gerekçesi olarak görmüyorum. Türkiye'de misafirperverlik örneğinin en yoğun olduğu yerlerden biri Hakkari'dir. Görevlerinin başına dönsünler. Doktorluk için bu kadar emek vermişler" diye konuştu.
"Çocuğumu doktora getirdim ama doktor bulamıyoruz"
Dört doktorun istifa ettiği Şemdinli ilçesinde yaşayan Remzi Çelik de olaylardan dolayı devlet hastanesinde görevli doktorların istifa ettiğine dikkati çekerek, "Hastaneye geldim. Çocuğumu doktora getirdim ama maalesef doktor bulamıyoruz. Doğum, çocuk ve dahiliye doktorumuz yok. Maalesef hastanede acilde görevli doktordan başka doktor yok" ifadesini kullandı.
Sağlık çalışanları hedefte
Bölücü terör örgütünün temmuz ayından bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda, güvenlik güçlerinin yanı sıra vatandaşlar ve sağlık çalışanları da hedef alındı.
PKK'lı teröristlerin son üç ayda sağlık çalışanlarını hedef alan saldırıları şöyle:
Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 27 Ağustos'ta PKK'lı teröristlerin Garnizon Komutanlığına roketatar ve uzun namlulu silahlarla düzenlediği saldırının ardından çıkan çatışmada, aralarında Cizre Devlet Hastanesi'nde görevli Eyüp Ergen'in de bulunduğu 3 kişi hayatını kaybetti.
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde eczacılık yapan eski AK Parti Diyarbakır Gençlik Kolları Başkanı Yunus Koca, 31 Ağustos'ta iş yerinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, 31 Ağustos'ta Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Abdullah Biroğul, yol kesen teröristler tarafından öldürüldü.
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde, 25 Eylül'de PKK'lı teröristlerin düzenlediği saldırıda yaralanan askerleri almak için görevlendirilen ambulansın şoförü Şeyhmus Dursun, teröristlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi.