Dershaneleri kumarhaneye benzetti, adeta YÖK'ü ÖSYM'yi kurupiye yaptı
Anayasa Mahkemesi Raportörü dershaneleri kumarhaneye benzetti.
Gerçekte dershaneler orta eğitimin içini boşaltan fakat boşalttığı kadar da YÖK ve ÖSYM saçmalığının yarattığı içerikle dolduran kurumlardı. YÖK’ten de eski fakat ÖSYM ile yaşıt, her yıl en az 2 milyon gencin gittiği eğitim kurumlarından bahsediyoruz. Buraları, şimdi adı YGS ve LYS lotaryası olan bir kumar makinesi için hangi zamanda, hangi hızla ve hangi güçle kolu çekeceğini öğreten yerler olarak anılacak. Çünkü Anayasa Mahkmesi’ne CHP tarafından açılan dershanelerin kapatılması kanununun iptali için açılan davada, Raportör, “dershaneleri kumarhaneye” benzetti.
“Bir yere kadar doğru da. Ropörtörü haklı bulursa Yüksek Mahkeme üyeleri, o zaman YGS ve LYS’yi düzenleyen YÖK ve ÖSYM’yi de “kurupiye” yapacak. ÖSYM’si, Borsaları, seçim ve koalisyon çalışmaları, döviz kurları, vs. ile Devlet değil sanki kumar cenneti… Ne diye yaşıyoruz burada, ver elini Las Vegas… Dershaneler ancak YÖK ve ÖSYM kalkarsa kapatılabilir. Her üniversite kendi kontenjanını belirleyebilir ve yerleştirmeyi de kendi ölçütlerine göre yaparsa, dershanelere gerek kalmaz ve orta öğrenim de standart yükseltmeye başlar. Bunun başka yolu yok,” diyor görüşlerine başvurduğumuz eğitim uzmanları.
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasına ilişkin davanın karar aşamasında, Mahkeme üyelerine dağıtılan raporda, dershanelerin kapatılması kumarhane örneği ile savunuldu, “Onlar da özel teşebbüstü, kapatıldı” denildi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın daveti üzerine dün (08.07.2015) davanın taraflarının mahkemede görüşlerini açıkladığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre duruşmadaki sunumu sırasında Mahkeme Başkanı Zühtü Arslan, Bakan Nabi Avcı’ya “1 milyon 50 bin lise mezunu öğrenci var. Dershaneler kapatılırsa bu öğrenciler üniversiteye nasıl hazırlanacak” diye sordu. Avcı, “Bunu halk eğitim merkezlerinde yapacağız” yanıtını verdi. Pak Eğitim İş Sendikası avukatı Mehmet Kasap, bunun üzerine “Bunun için 200 bin derslik ihtiyacı var. Bunu hangi personel ve altyapı ile yapacaksınız” sorusunu yöneltti. Bu soruya sinirlenen Avcı, “Bu soruya cevap vermek istemiyorum” diyerek topu bürokratlarına attı.
Anayasa Mahkemesi, milyonlarca öğrenci ve binlerce öğretmeni doğrudan ilgilendiren, hükümet ile cemaat arasında savaşa neden olan dershanelerin kapatılması düzenlemesinin iptal istemini bugün (09.07.2015) karara bağlayacak.
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 1.3.2014 tarihli ve 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptal istemini bugün esastan görüşecek. Özel oturumda Milli Eğitim Bakanlığı bakanın kendisi de dahil, müsteşarı Yusuf Ekin ve genel müdürleri dahil olmak üzere 12 kişi ile savunma yaptı, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemeyi savundu. Avcı, “Dershaneleri çok sevdiğimiz için dönüştürüyoruz” dedi. Sektör temsilcilerinin ısrarlı soruları karşısında sıkışan Avcı, topu bürokratlarına attı.
Diğer yandan Anayasa Mahkemesi raportörünün, yasanın iptal istemine ilişkin raporu bir hafta önceden üyelere dağıldı. Alınan bilgiye göre raporda, kumarhanelerin kapatılması örnek verilerek, düzenlemenin iptali isteminin tümden reddedilmesi istendi.
Bir sendika temsilcisinin “Örneğin benim algılama yeteneği az olan çocuğum var. Dershaneler kapatılırsa nereden ders aldıracağım” sorusuna yanıt veren MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’nin, “Bu konuda veliler, dışarıdan bir tane ders aldırabilir. Ancak birden fazla ders veren yer olursa buna izin vermeyiz” demesi dikkat çekti.
Dershaneler kapatılacak mı, bugünlerde belli olacak.