Dershane yerine ''paket kurs'' dönemi başladı !

İşte değişen yönetmelik sonrası madde madde dershanelerin yeni hali..

Yeni yönetmelikle dershaneler ‘özel öğretim kursu’ oldu. Kurslar 8 bilim dalından oluşturulacak. Bir ‘paket kurs’ 3 dersten oluşacak. Öğrenciler üniversitede okumak istedikleri bölüme alacağı ‘paket kurs’lara katılacak.

Vatan'dan İlker Akgüngör'ün haberine göre Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı AYM’nin iptal kararının ardından dershanelerle ilgili Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğinin hazırlandığını ve Resmi Gazete’de yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini açıkladı. Başbakan Davutoğlu’nun imzalamasının ardından yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayınlanacak.

İşte değişen yönetmelik sonrası madde madde dershanelerin yeni yol haritası:
 
- Eski yönetmelikte daha genel anılan ‘çeşitli kurslar’ ifadesi değişti ve kurslar 4 sınıfta toplandı. Yeni yönetmeliğe göre dershaneler ‘Özel Öğretim Kursları’ adı altında faaliyet gösterecek. Diğer kurslar ise kişisel gelişim kursları, mesleki gelişim kursları ve meslek edindirme kursları olarak tanımlandı. 
 
- Talim ve Terbiye Kurulu, Türk Dili ve Edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih coğrafya ve felsefe olmak üzere 8 bilim dalı yani bir başka deyişle 8 ders belirledi. Felsefe bilim dalı içinde mantık, felsefe, psikoloji ve sosyoloji dersleri yer alacak. 
 
Aynı binada bir paket
 
- Bir kurs aynı binada Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayıyla kurs çerçeve yönetmeliğine göre seçtiği 3 ayrı dersten eğitim verebilecek. Burada öğrenci ihtiyacı olmayan dersleri alarak vakit kaybetmeyecek. Başka dersler vermek isteyen bir özel öğretim kursu bu dersleri farklı bir binada okutacak. 
 
- Örneğin matematik bilim dalında lise 1, 2, 3, ve 4’üncü sınıf matematiği ile mezun öğrenci için ayrı programlar olacak. Bunların hepsi bir arada matematik bilim dalını oluşturuyor. Yani eski sistemdeki gibi matematik monoblok bir program olmayacak. 
 
- Eğer öğrenci 4 ya da 5 dersten takviyeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsa gittiği özel öğretim kursunda aldığı 3 ders dışındaki dersleri başka kurs binasında alacak. 
 
Öğrenime göre kurs
 
- Örneğin mühendislik okumak isteyen bir öğrenci matematik, fizik ve kimya bilim dallarını seçerek takviye ders alacak. Tıp fakültesine giderek doktor olmak isteyen bir öğrenci ise matematik, kimya ve biyoloji dersleri görecek. 
 
- Öğrenciler kurslarda bir haftada 3 ile 8 saat arasında takviye dersi alabilecek. Ancak bir öğrencinin ikinci bir kursa giderek farklı derslerden takviye kursu alarak haftalık ders saatini arttırmasının önünde bir engel yok. MEB burada okuyan öğrencilere öncelikle öğrencinin kendi okulunda, mezunlara ise halk eğitim merkezlerinde ücretsiz olarak verilen takviye kurslarını değerlendirmesini öneriyor. 
 
- Ayrıca öğrenci ya da kurs seçilen derslerden alınacak takviye ihtiyacına göre istediği dersin saatini ağırlığını değiştirebilecek. Yani matematik, fizik ve kimya dersleri alan bir öğrenci ya da bir bir kurs öğrencinin matematikten daha zayıf olduğunu düşünüyorsa haftalık toplam 8 saatin 4’ünü yada daha fazlasını matematiğe ayırabilecek. 
 
- Kurslardaki sınıfların kontenjanı 16 öğrenciyi geçemeyecek.
 
Pazar günü kurs yok

 
- Özel öğretim kurslarında dersler hafta içi ve hafta sonu cumartesi günü verilebilecek. Pazar günleri kurslarda ders verilemeyecek. Kurslarda çalışan kurum personelleri pazar günü tatil yapacak.  
 
- Temel liseler sabah 08.00-19.00 arası okula devam eden öğrencilere, akşam 19.00-23.00 arası ise mezunlara kurs verebilecek. Yani sabahçı öğrenci öğleden sonra, öğlenci öğrenci ise sabah kurs görebilecek. Ancak temel liselerde mezunlar özel öğretim kurslarından farklı olarak pazar günü de ders alabilecek. 
 
- Okula devam eden öğrenciler hafta sonu sadece cumartesi günü kursa gidebilecek. Tüm okul öğrencileri pazar günü tatil yapacak. 
 
- MEB okuyan öğrencilerle mezunları aynı mekanlarda eğitim görmesini istemiyor. Onun için her yaş grubu kurslarda kendi sınıf ile kendi müfredatında ve mezunlardan ayrı fiziki ortamda ders görecek. 
 
- Okul ve takviye kursları dışında özel kurslara gitmek isteyen ilkokul ve ortaokul öğrencileri (Burada 12 yaş sınırlaması vardı, ancak AYM yaş sınırlamasını iptal etmişti) ‘Özel Etüt Eğitim Merkezleri’nde ders görebilecek. 
 
Devlet kursu da devam
 
- Devlet okullarında okuyan ve isteyen tüm öğrencilere öğrencilere hafta içi ve hafta sonu, mezunlara ise halk eğitim merkezlerinde ücretsiz takviye kursları verilmeye devam edecek. Geçen yıl 112 bin öğretmen 2 milyon 600 bin öğrenciye takviye kurslarında ders verdi. 10 öğrenci bir dersten takviye istediğinde kurs açılıyor. Kurslarda ders veren öğretmenlere iki katı ücret ödeniyor. Ayrıca takviye kursunda der veren öğretmenin hizmet puanı ders vermeyen öğretmene göre yüzde 50 yüksek oluyor. 
 
- Milli Eğitim Bakanlığı öğrenciler ve kurumların durumlarını izleyebilmek için E-Okul sistemiyle birleştirilen yeni bir entegre takip sistemi kuruyor. Adı ‘E-Yaygın Modülü’ olan bu sistemde öğrencinin okula devamsızlığı aldığı notlar, başarısı, gittiği takviye kursu, hangi özel öğretim kursunda hangi dersleri alıyor, kursa devam durumu ve buradaki başarısı online olarak izlenecek. Okul yönetimi öğrencinin kurstaki eğitimi ve başarısını da bu sistemle takip edebilecek.

Sonraki Haber