Denizli depreminin ardından uzmanlardan uyarı

Denizli'deki 4.2 ve 6.0 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından uzmanlardan açıklama geldi. Bölgedeki depremin sürpriz olmadığı belirtildi. Artçı sarsıntıların olabileceğini belirten uzmanlar, evlere girilmemesi gerektiğini söyledi.

İzmir'in ardından Denizli'de 4.2 ve 6.0 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. İki büyük depremi değerlendiren uzmanlar, İzmir'deki depremle Denizli'deki depremin bir birinden bağımsız olduğunu söyledi. Uzmanlar, bölgenin deprem bölgesini olduğunu ve bunların sürpriz olmadığını vurguladı.

Denizli'de saat 14.19'da 4,2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Bu depremden 6 dakika sonra Denizli'de saat 14.25'te merkez üssü Bozkurt ilçesi olan 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.İzmir'de de öğle saatlerinde 4,8 büyüklüğünde deprem oldu.

TÜYSÜZ: BİZİM AÇIMIZDAN ÇOK SÜRPRİZ OLMAYAN DEPREMLER
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tüysüz, Denizli'de meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tüysüz, hasarlı evlere girilmemesi gerektiğini ve 5 - 5,5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Tüysüz'ün açıklamaları şöyle:

"Farklı lokasyonda; bir tanesi İzmir'de bir tanesi de Denizli'nin Baklan yöresinde oldu. Birbiriyle bağlantısı olan iki deprem değil. Baklan'daki az önce olan deprem 6.5 olarak veriliyor. İki tane önemli fay var. Geçmişte de olmuş depremler görülüyor. Bizim açımızdan çok sürpriz olmayan tarzda depremler. 6 önemli bir sarsıntı yapar. Hasar beklenebilir. Özellikle fayın üzerinde bulunan kesimlerde. Bunun arkasından 5 - 5,5 büyüklüğünde depremlerin gelmesi de olasıdır. Hasarlı binalar varsa, bu binalar yetkili kişiler tarafından inceleninceye kadar bu binalara girmemekte yarar görüyorum. Fayların dağılımına baktığımız zaman bu tip depremlerin olması doğal. Tarihine baktığımız zaman 6 civarında depremlerin mevcut olduğunu görüyoruz."

GÖRÜR: BİLİMCİLERİ ŞAŞIRTMAYACAK BİR BÖLGE
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, paniğe neden olan depremle ilgili şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

''Bozkurt yöresi zaten bir fay ağının üzerinde çok sayıda fay var burada ve bunlar aktif faylar. Bu faylar çok büyük değil. Bu çok beklenen ve olduğunda yer bilimcileri şaşırtmayacak bir bölge. Ayrıca bu bölge Çivril'in güneyinden gelen doğu batı yönlü faylar da buraya geliyorlar. Gerçekten de burası fayların kesiştiği bir köşe başı konumunda. Sık sık deprem olması son derece beklenen bir yer. Bu bölge sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en aktif bölgelerinden biri olarak düşünebiliriz. Bu bölgede sık sık deprem beklenmesi doğal beklenebilir bir şey. Deprem ne kadar sığ olursa yeryüzünde onu o kadar kuvvetli şiddetli hissedersiniz. Sığ bir derinlikte olduğu için yüzeydeki insanların bunu hissetmesi de o kadar fazla olacaktır."

Sonraki Haber