Deniz Kuvvetleri Komutanı'ndan Rusya açıklaması

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, ''Rusya ile yaşanan krize rağmen işbirliği yürütmeye devam ediyoruz'' dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, "Her ne kadar günümüzde Rusya Federasyonu'nun çeşitli sıkıntılar çıkarmasına rağmen bu anlamda işbirliği yürütmeye devam ediyoruz. İşbirliği sonuç getirecektir. Bu nedenle günümüzde deniz güvenliğinin yalnızca birlikte çalışarak güvence altına alınabileceğini biliyoruz" dedi.

Deniz Harp Akademisi Komutanlığı tarafından Harp Akademileri Komutanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu'nun açılışı Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun konuşmasıyla başladı.

Levent'teki Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde 2 gün sürecek sempozyumun açılış programında Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun yanı sıra Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, NATO Deniz Komutanı Yardımcısı Koramiral Bruno Paulmier ile deniz gücü, deniz güvenliği stratejileri ve deniz hukuku konularında araştırma yapan aralarında üst düzey asker-sivil uzman ve akademisyenlerin bulunduğu 40 ülkeden 1153 davetli yer aldı.

DENİZLERDE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Oramiral Bülent Bostanoğlu, deniz gücünün geçmişte olduğu gibi hem günümüzde hem de gelecekte en önemli hususlardan biri olacağını söyledi. Deniz kuvvetinin önemine değinen Bostanoğlu, "Deniz gücü küresel sisteme de tahakküm sürmektedir. Geçmişteki ve günümüzdeki örneklere bakacak olursak gelecekte de bu durum değişmeyecektir. Daha ziyade küçük bir fark olacaktır. Refahımızın, zenginliğimizin güvencesi deniz alanındadır. Tek bir aktör günümüzün karmaşık denizcilik ortamını yönetemez. Her bir paydaş, işbirliği yapmak ve deniz güvenliği tesis etmek durumundadır" diye konuştu.

Denizlerin gelenek ve göreneklerin de bir mekanı olduğunu kaydeden Oramiral Bostanoğlu, tarihsel olarak işbirliğinin her zaman yapıldığına vurgu yaptı. Bostanoğlu, "Ülkelerimizin bayraklarına, flamalarına, siyasi görüşlerine bakılmaksızın hepimiz küresel ortak varlıkları paylaşıyoruz. Bu çevre bize, karşılıklı saygı duymayı öğretiyor. Bunun yanında gurur duyduğumuz nice güzelliği paylaşıyoruz. Peki tüm farklılıklara ve zorluklara rağmen ne için işbirliği yapmalıyız? Geçmişte deniz alanının temel kullanımı ulaşımın ve ticaretin kolaylaştırılmasıydı. Tarihsel olarak deniz güvenliği bir güç meselesiydi. Ve genellikle tek bir aktörün ilgilendiği bir konuydu. Ancak günümüzde temel ticaret ve taşımacılığın yanı sıra deniz, bizlere bir takım ekonomik faaliyet de sunuyor. Enerji ya da derin deniz araştırmaları hidro karbon rezervleri gibi bu tür ekonomik faaliyetler deniz yetki alanlarında devletlerarası ihtilafların en temel sebeplerinden biri olacaktır" ifadesini kullandı.

"FARKLILIKLARIMIZI HUKUK ÇERÇEVESİNDE ÇÖZMEZSEK DENİZ BİZE YALNIZCA SORUN GETİRECEKTİR"

Bülent Bostanoğlu, deniz yetki alanları ve bu yetki alanlarının kullanımının özellikle deniz sınırlarının henüz tam olarak saptanmamış olduğu denizlerde ciddi bir sorun olduğunu da belirtti. Bülent Bostanoğlu bu gibi durumlarda uluslararası hukuka başvurulmasının önemine dikkat çekerek, "Farklılıklarımızı hukuk çerçevesinde çözmeksek deniz bize yalnızca sorun getirecektir" diye konuştu.

"DENİZLERİ EN İYİ ŞEKİLDE KULLANABİLMEK İÇİN GÜVENLİĞE İHTİYAÇ VAR"

Küresel güvenlikte yeni tehditlerin deniz güvenliğini etkilemekte olduğunu ifade eden Oramiral Bostanoğlu, "Ben daha genç bir askerken kimse asimetrik tehditlerden, terör saldırılarından, göç veya kaçakçılık gibi sorunlardan kimse söz etmezdi. Ancak günümüzde yeni aktörler ve yeni risklerle birlikte deniz güvenliği yaygın kullanımına karşın artık ifade edilmesi, tanımlanması gereken bir terim değil. Sürekli olarak değişen bir mahiyeti var. Çok uluslu ve çok fonksiyonlu bir durum söz konusudur. Bu nedenle deniz güvenliği hepimiz için en temel zorluklardan birisidir. Hepimizin denizleri en iyi şekilde kullanabilmek için güvenliğe ihtiyacı var" dedi.

"(RUSYA) ÇEŞİTLİ SIKINTILAR ÇIKARMASINA RAĞMEN BU ANLAMDA İŞBİRLİĞİ YÜRÜTMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, deniz güvenliği için daha yaratıcı çözümler üretilmesinin gerekliliğine işaret etti. Bostanoğlu, "Esasen son 30 yıldır bu konsepte uygulamalar yapıyoruz. Askeri örgütler ve diğer örgütler, küresel ve bölgesel girişimlerde bulunuyor. Koalisyonlar görev kuvvetleri kuruyor. Aden Körfezi'ndeki girişimler hepimizin geleceğini garanti altına alıyor. Yine Karadeniz harekatının başarısı ve Türk Donanması'nın başarısı da bu gibi çabaların birer örneğidir. Her ne kadar günümüzde Rusya Federasyonu'nun çeşitli sıkıntılar çıkarmasına rağmen bu anlamda işbirliği yürütmeye devam ediyoruz. İşbirliği sonuç getirecektir. Bu nedenle günümüzde deniz güvenliğinin yalnızca birlikte çalışarak güvence altına alınabileceğini biliyoruz" dedi.

"KUVVETİ HER ZAMAN KÜRESEL SİSTEMİN MERKEZİNDE YER ALMIŞTIR"

Bülent Bostanoğlu, "21. yüzyılda tek bir ulus, navigasyon seyrüsefer serbestisini tek başına sağlayacak kabiliyette değildir, denizlerin güvenliğini tek başına müdafaa edecek, küresel düzeni tek başına tesis edecek güce de sahip değildir. Bu yüzden denizlerin hukuka uygun kullanımı için işbirliği yapmak durumundayız. Denizleri tehdit eden, bunun yanında esasen küresel güvenliği tehdit eden bu gibi durumların çözümü için bir arada hareket etmeliyiz. Deniz kuvveti her zaman küresel sistemin merkezinde ve refahımızı merkezinde yer almıştır. Deniz güvenliği tüm uluslar için vazgeçilmezdir. Hata karayla çevrili ülkeler için dahi vazgeçilmezdir. Ancak günümüzdeki en temel sıkıntılardan birisi hem dahili he de harici olarak işbirliğini daha da artırabilmektir. İşbirliğinin yalnızca donanmalar arasında değil diğer deniz örgütleriyle de ulusal ve uluslararası seviyede gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Şayet deniz güvenliği için bir işbirliği kurmayı başaracak olursak karada da refahı ve barışı tesis edebiliriz" diye konuştu.

KORGENERAL BEKİROĞLU: DENİZ ULAŞIMI KARA VE HAVA ULAŞIMINDAN ÇOK DAHA FAZLADIR

Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ise konuşmasında deniz güvenliğin önemiyle ilgili olarak, "Denizler hem ulusların güvenlikleri hem de ekonomik gelişmeleri açısından vazgeçilmez faktördür. Deniz ulaşımı, kara ve hava ulaşımından çok daha fazladır. Küresel ticaretin yüzde 90'ı deniz yoluyla gerçekleşir. Bir kara ülkesinde de yaşıyor olsanız 21. yüzyılda dünyanın okyanus ve denizlerine bağımlı olarak yaşamınızı sürdürmektesiniz. Bütün bunlar denizlerin dünya için hayati önemini ortaya koyuyor. Bundan dolayı günümüzde olduğu gibi denizler her zaman dünya çapında gelecekte de hem rekabetin hem de dayanışmanın konusunu teşkil edecektir" ifadelerini kullandı.

AİLE FOTOĞRAFI

Öte yandan sempozyumun açılış programına aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanları emekli Oramiraller Metin Ataç, Eşref Uğur Yiğit, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Genelkurmay eski 2. Başkanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ile Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı gibi isimler de katıldı. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar günün anısına aile fotoğrafı çektirdi.

4 OTURUMLU 21 KONUŞMACILI SEMPOZYUM

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum kapsamında 4 ayrı oturum düzenlenecek. Bugün ve yarın gerçekleşecek oturumlarda başta Prof. Dr. Geoffrey Till, Prof. Dr. Eric Grove, Prof. Dr. Gülnur Aybet gibi akademisyenler olmak üzere 21 konuşmacının yer alacağı sempozyumda, küresel deniz güvenliği ortamı, deniz kuvvetleri ve diğer organizasyonların deniz güvenliğindeki rolleri, deniz ortamının makro-ekonomik boyutu ve deniz güvenliğinin hukuki boyutu konuları ele alınacak.

Sonraki Haber