Çok nadir görülüyor... Ormanın hayaleti kameraya yansıdı
Türkiye'de nesli tehlikede olan ve ''ormanın hayaleti'' olarak adlandırılan Anadolu vaşağı, ormanlık alanda görüntülendi.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, görülmesi ve yakalanması en zor hayvanlardan birisi olan ‘Anadolu vaşağı’nın görüntülerini ‘Anadolu vaşağı Çorum ormanlarında avlanıyor’ başlığıyla sosyal medya hesabında paylaştı.
Paylaşımda, “Ormanlarımız tüm canlı yaşamı için hayati önem taşıyor, yaban hayatına ev sahipliği yapıyor” şeklinde mesajlar da aktarıldı.
İnsanların yerleşim yerlerinden mümkün oldukça uzakta, kayalık ve dağlık bölgelerde yaşayan vaşaklar, kedigiller ailesinin, Avrupa'da bulunan en büyük temsilcisi konumunda. Vaşaklar, uzun ve siyah püsküllü kulakları, yuvarlak kafası ile tanınıyor.
Uzun bacakları ve kısa kuyruğu sayesinde soğuğa karşı dayanıklı olan ve kalın kar tabakalarının içinde rahat hareket edebilen vaşaklar, yalnız dolaşır, genellikle hava kararırken ve geceleri ava çıkar. Av olarak küçük ve orta boylu tırnaklıları tercih eden, bunların dışında yaşam çevrelerinde buldukları tüm küçük memelileri ve kuşları da avlayan vaşak, sessizce yaklaşıp aniden avının üzerine atlayarak veya 20 metrelik kısa bir mesafeden koşarak saldırır. Avının gırtlağına atlayarak soluksuz bırakan vaşaklar, yakaladıkları hayvanların leşlerini yaprakların ve dalların altına saklayıp, yaklaşık 5 gün boyunca oradan beslenir.
Bugüne kadar insanlara saldırdıkları görülmeyen vaşakların, çiftleşme zamanları ise şubat ile nisan aylarında gerçekleşir. Dişi vaşaklar 10 hafta süren bir gebelikten sonra 2- 3 yavru doğurur. Yuvada bekleyen yavru vaşaklar, bir dahaki ilkbaharda annelerinden ayrılır. Vaşak yavrularının yarısı ilk sene içinde ölür.