Çocuklar isyan etti: O okula gitmek istemiyoruz
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde 3 köyde yaşanan “Buhara Dayatmasını” raporlaştırdı. Çocuklar kendilerini ikna etmek için gelen kaymakama “Bizi zorla o okula göndermeyin” dedi.
Çakırözer’in raporuna göre, Menzil tarikatının merkezi olan ve “yolu bile olmayan” Buhara’daki okul için ailelere yapılan baskı giderek şiddetlendi. Milli Eğitim yetkilileri ve kaymakam, aileleri ikna için jandarmalar eşliğinde köylere gitti. Çocuklar bile kaymakama “Bizi zorla o okula göndermeyin” dedi. Aileler Buhara’daki okula göndermemek için çocuklarının ikametini başka köylerde göstereceklerini belirtince, para cezası ise tehdit edildi. Boykotlarını sürdüren ailelerin elinde tek bir seçenek kaldı: Zorunlu göç.
Cumhuriyet gazetesinden Arif Anbar'ın haberine göre aileler ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a çağrı yapan Çakırözer, “Bu 60 çocuğun sesini duyun. Onların annelerinin, babalarının kaygısına kulak verin. Kararlılar, Buhara’daki okulu istemiyorlar, yıllardır gittikleri okuldan memnunlar” dedi.
Eskişehir Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerindeki çocukları Buhara’daki okula gönderme ısrarı sürüyor. Köylüler, Menzil tarikatının Buhara Köyü’ndeki okula çocuklarını göndermemek için bir haftadır direnirken, Milli Eğitim’in dayatması ise giderek sertleşiyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, baskı ve direnişin sürdüğü üç köyü ziyaret etti. Muhtarlar, köylüler ve öğrencilerle bir araya geldi. Velilerin çocukların göndermek istediği okul ile birlikte Milli Eğitim yetkililerinin dayatmaya dönüştürdüğü Buhara’daki okulu da yerinde gördü. Çakırözer, Milli Eğitim’in “Buhara Dayatmasını” raporlaştırdı. Raporun detayları şöyle:
Jandarmalı ikna: Köylülere yönelik baskının şiddeti giderek artıyor. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü, Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Sivrihisar kaymakamı, velileri ikna etmek için 3 köyü de ziyaret etti. Yanlarında Sivrihisar İlçe Jandarma Komutanı ve jandarmalar da bulunuyordu. Bu ziyarette jandarmanın tek amacı ailelerin direncini kırmaktır. Buna rağmen aileler öğrencilerini Buhara’daki okula göndermek istemediklerini belirtti.
Çocuklar da isyan etti: Kaymakam ve milli eğitim müdürleri, Ahiler Köyü’ne de jandarma eşliğinde gittiğinde çocuklar bile isyan etti. Çocuklar, kaymakama, “Biz o okula gitmek istemiyoruz. Bizi zorla o okula göndermeyin” dedi.
Tanımadığımız insanlar geliyor: Buhara’daki okulun çok yakınında bir tarikatın merkezinin bulunması aileleri kaygılandıran ön önemli neden. Tarikatın müritleri sürekli olarak şehir dışından Buhara’ya geliyor. Aileler çocuklarının bu ortamdan etkilenmesini istemiyor. Buhara’daki okulu da ziyaret ettim. Okul gerçekten hemen köyün girişinde bulunuyor.
Dayatılan okulun yolu bile yok: Kaldırım, Göktepe ve Ahiler köylerinden gelen çocukların Buhara’daki yeni okula ulaşmaları çok zor. Öğrencilerin Buhara’daki okula giderken kullanacakları yol, tali yol. Karayolu haritasında bulunmayan yol. Aileler yolun bu kötü durumu nedeniyle de çocuklarını okula göndermek istemiyorlar. Her gün bu kötü yolda yaklaşık 60 kilometre yol gidecek bu çocuklar gidiş geliş ama yolun koşulları çok kötü ve ıssız bir yol. Bu yol, kış koşullarında ulaşımı daha da zorlaştıracaktır. Aileler acil durumda çocuklarına erişemeyeceklerini düşünüyorlar. Yol güzergahında zaman zaman telefonlar bile çekmiyor.
Mevcut okulun hiçbir sorunu yok: 3 köyde de tüm aileler yıllardır çocuklarını gönderdikleri Ertuğrul köyü Yavuz Gülerce Okulundan memnun. Ben de okulu ziyaret ettim. Geçen yıl 113 olan öğrenci sayısı bu yıl 45’e düşmüş. Yemekhanesi, kütüphanesi, derslikleri, masa ve sandalyeleri daha yeni modernize edilmiş. Her şey çok yeni ve çok temiz. Aileler çocuklarının bu okulda eğitimlerine devam etmesini istiyor. Bu okul hem köylerine yakın, hem de anayol üzerinde aileler için daha ulaşılabilir bir yerde.
İkamet çözümüne jandarmalı tehdit: Aileler çocuklarını Buhara’daki okula göndermemek için başka köylerden ikamet gösterme formülünü öneriyorlar istiyorlar. Ama il ve ilçe eğitim müdürleri, kaymakam ise böyle bir durum olduğunda gerekli kontrolleri yapacaklarını, ailelerin taşınmaması durumunda ceza keseceklerini söylüyorlar. Toplantılarda bu ifadelerin jandarma komutanı eşliğinde dile getirilmesi dikkat çekici.
Son çare göç: Milli Eğitim’in bu baskısı köylüleri zorunlu göç fikrine yöneltmiş durumda. Öğrenci aileleri tehdit ve cezalar karşısında çözümü başka ilçelere ve şehir merkezine göç etmekte buluyorlar. Çocuklarını Buhara’daki okula göndermemekte kararlı olan aliler son çare olarak köylerine yakın olan Eskişehir’in Sivrihisar, Konya’nın Çeltik ilçe merkezine göz edeceklerini söylüyorlar. Bazı aileler ise şimdiden çocuklarını Eskişehir’e gönderme hazırlıklarına başlamış.
Bakanlığı da yanıltıyorlar: Kaymakam ile il ve ilçe Milli eğitim müdürlerinin jandarma eşliğinde yaptıkları dayatma ziyaretleri sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı’na “Hiçbir sorun kalmadı, veliler ikna edildi, Buhara’nın yolu da güzel. Öğrenciler artık yeni okullarına gidecekler” raporu gönderilmiş. Ama ben 3 köyü de ziyaret ettim. 3 köyün üçünde de tüm veliler “Buhara dayatmasına” karşı çıkıyor. Gerekirse köylerinden taşınacaklar. Ama o okula çocuklarını göndermeyecekler.
Bakan Selçuk’a açık çağrı: Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a bir kez daha bu velilerle birlikte çağrı yapıyoruz. Bu 60 çocuğun sesini duyun. Onların annelerinin, babalarının kaygısına kulak verin. Kararlılar, Buhara’daki okulu istemiyorlar, yıllardır gittikleri okuldan memnunlar. Kaymakam ve milli eğitim müdürleri Ankara’yı yanıltıyor. Bakan Selçuk ya kendisi gelsin ya da bir heyet göndersin, ailelerle görüşsünler ve ailelerin haklı kaygıları giderilsin.