CHP son KHK'nın iptali için Danıştay'a başvurdu
CHP'li Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yayınlanan son KHK'nın iptali için Danıştay'a başvurdu.
CHP'li Mahmut Tanal, 698 Sayılı KHK’nın iptali için Danıştay’a başvurdu. Tanal, “Bakanlar Kurulunun, yetkilerini KHK ile Cumhurbaşkanlığına devretmesi hukuka aykırıdır. Bunu ancak kanunla yapabilir. Bakanları Kurulu’nun tevkil etme yetkisi bulunmamaktadır. Bu sebeple söz konusu kanunsuz yetki devrinin iptali gerekmektedir ” ifadelerini kullandı.
CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, dün çıkan Kanun Hükmünde Kararname'nin iptali için dava açtı. Tanal, TBMM'nin Bakanlar Kurulu'na verdiği yetkinin kanun çıkarılmasını beklemeden anayasa aykırı bir şekilde KHK ile Cumhurbaşkanına devredilmesini eleştirdi.
Tanal, şunları kaydetti:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 10 Mayıs 2018 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda 7142 Sayılı Kanun çıkarılmıştır. Bu kanun ile TBMM, Bakanlar Kuruluna yetki vermiştir. Ancak Bakanlar Kurulu'nun kendisine verilen bir yetkiyi tevkil etme yetkisi yoktur. Anayasanın geçici 21. Maddesine göre, 16 Nisan 2017'de referanduma sunulan ve kabul edilen Cumhurbaşkanlığı sisteminin 6 ay içerisinde kanunla düzenleneceği hükme bağlanmıştır. Nitekim Anayasa Geçici 21. Madde (b) fıkrasında “Bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclis İçtüzüğü değişikliği ile diğer kanuni düzenlemeleri yapar…” denmek suretiyle Anayasa, yeni kurulacak olan kurumun teşkilat yapısını kanuna bırakmıştır. Anayasanın kuruluş ve işleyişini kanuna bıraktığı halde 4.07.2018 tarihinde çıkan KHK'da bakanlar kurulu yetkilerinin cumhurbaşkanına aktarılması tamamen kanuna aykırıdır. Anayasa söz konusu kurum ve kuruluşların işleyişinin kanun tarafından düzenleneceğini emretmesine rağmen bu iş yürütme organına bırakılmıştır. Aslında böyle bir işlem yok hükmündedir. 27. Dönem milletvekili seçilmiş olduğum için bu davayı açmakta kanunun şart aradığı hukuki yararım doğrudan bulunmaktadır. Anayasanın TBMM'nin görev ve yetkileri başlıklı 87. Maddesi uyarınca; KHK'ların hangi hallerde çıkarılabileceği düzenlenmiştir. Ancak bu yetkiler arasına Bakanları Kurulu'nun yetkilerini Cumhurbaşkanına devretmesi gibi bir hükmün de bulunmadığı açıktır. TBMM'nin Bakanlar Kurulu'na verdiği yetkinin KHK ile Cumhurbaşkanına devri kanunsuzluk halidir. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan henüz Cumhurbaşkanlığı yeminini etmemiştir. Cumhurbaşkanı yemin etmeden bu devir işleminin yapılması kanunlara aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin nizamına etki edecek bir düzenleme KHK ile çıkarılamaz. Türkiye Siyasi Tarihinde, söz konusu KHK'da belirtildiği gibi yetki devri yapılmış değildir. Hele hele Türkiye'nin nizamını değiştirecek şekilde bir yetki devrinin eşi benzeri görülmemiştir.”