Çhd Üyesi Avukatların Yargılandığı Dava
ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 22 sanığın yargılanmasına devam edildi- Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapmak isteyen ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba güvenlik güçlerince müdahalede bulunuldu
İSTANBUL (AA) - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 22 avukat sanığın yargılanmasına devam edildi.
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesi'yle görevli İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılmasının ardından İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın 5. duruşması yapıldı.
Duruşmaya, bazı sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bazı sanıkların ve avukatlarının, "soruşturma aşamasındaki görevlilerin tanık olarak dinlenilmesi, haklarında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianame örneğinin istenmesi ve soruşturmada görev alan kolluk kuvvetlerinin halen görevde olup olmadıklarının tespit edilmesi" yönündeki taleplerinin, dosya kapsamına göre reddedilmesine hükmetti.
Heyet eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
- Adliye önünde müdahale
Bu arada, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların da aralarında bulunduğu grup, adliyenin "C" kapısında davaya ilişkin basın açıklaması yapmak istedi.
Gruba, polis ekiplerince adliye girişinde açıklama yapılmasının yasak olduğu belirtilerek, uyarıda bulunuldu. Buna rağmen dağılmayan grup, "Devrimci avukatlık yargılanamaz" yazılı pankart açarak sloganlar attı. Eylemi sonlandırmayan gruba, çevik kuvvet ekipleri müdahale etti.
Müdahalenin ardından grup dağıldı.
- Ceza istemleri
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan 622 sayfalık iddianamede, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile derneğin eski İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'ın "DHKP-C terör örgütü yöneticisi olmak", diğer avukatların ise "örgüt üyeliği" suçundan yargılanması talep edildi.
İddianamede, Selçuk Kozağaçlı'nın, "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 ile 22,5 yıl, "terör örgütü propagandası yapmak"tan da 1,5 ile 7,5 yıl olmak üzere toplam 16,5 ile 30 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması talep edilirken, avukatlardan Ebru Timtik hakkında ise, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan ise toplam 35 yıl 8 aydan 88 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Taylan Tanay'ın benzer suçlardan toplam 23 yıl 8 ay ile 66 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, diğer sanıklardan Barkın Timtik'in 17 yıl 8 ay ile 66 yıl, Oya Aslan'ın 16,5 ile 60 yıl, Günay Dağ'ın 17 yıl 8 ay ile 66 yıl, Naciye Demir'in 15 ile 52,5 yıl, Şükriye Erden'in 13,5 ile 45 yıl, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı'nın 10,5 ile 30 yıl, Özgür Yılmaz, Avni Güçlü Sevimli ve Gülvin Aydın'ın 9 ile 22,5'ar yıl, Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serkan Arıkanoğlu, Zeki Rüzgar, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz ve Selda Yılmaz'ın da "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.