Çanakkale Müftülüğü’nden “aile İçi İletişim Ve Mutluluk” Konferansı
Çanakkale’de İl Müftülüğü, Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda “Aile İçi İletişim ve Mutluluk” konulu konferans düzenledi.
Çanakkale’de İl Müftülüğü, Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda “Aile İçi İletişim ve Mutluluk” konulu konferans düzenledi.
İl Müftülüğü tarafından düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü İbrahim Öcüt, indirgemeci mantığın, tanımadığımız insanlarla ilgili ileri geri konuşmanın insanoğlunun patolojik bir hastalığı olduğunu söyledi. Evrenin insanoğlu için var edildiğini belirten İbrahim Öcüt, konuşmasında, “Rabbimiz hiçbir zaman insanla ilişkisini kesmemiştir. Rabbimiz ”iletişimi koparmayın” der. Çünkü o esirgeyen ve bağışlayan bir Allah’tır. Bir işe başlarken siz de çok esirgeyen ve bağışlayan olun, mekanik bir söylem olarak değil hayatın içinde anlamlandırarak yapın” dedi.
Konferansta bir konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna ise toplumu kaynaştıran birlik ve beraberliği borçlu olduğumuz pek çok değerin varlığına işaret ederek, bu değerlerin başında toplumun ihtiyaç duyduğu güzelliklerin oluşmasına zemin hazırlayan ailenin geldiğini belirterek, “Toplumu oluşturan temel yapı ailedir. Aile kişinin huzur bulduğu bir ortam, neslin devamı için bir vesile kişiyi çeşitli kötülüklerden koruyan bir araçtır. Ailelerin huzur ve mutluluğu, toplumun huzur ve mutluluğu demektir. Aile mutluluğunun sağlanması eşlerin ve diğer aile fertlerinin birbirlerine sevgi, saygı ve hoşgörü çerçevesinde davranmaları ile mümkündür. Acısıyla, tatlısıyla bir ömür boyu sürecek eşlerin dostluğa karşılıklı sevgi ve saygıya herkesten daha çok ihtiyaçları olduğu açıktır. Toplumun temel taşı olan ailenin kutsiyeti ve devamlılığı vazgeçilmezdir. Ailemiz en önemli hazinemizdir. En kötü günlerimizde sığındığımız, teselli, sıcaklık ve sevgi aradığımız yuvamızdır. Bazen olumsuzluklar da olsa, bu geçimsizliği uzatmadan mutlu aile tablomuza geri dönmek isteriz. Eşimize ve çocuklarımıza hitap tarzınızdan tutun da sabırlı ve dengeli olmamıza kadar pek çok etken kurduğumuz yuvanın kalitesini belirliyor. Temel sevgi ve saygı ile kurulan bu kutsal ocağın tütmesi için her türlü fedakârlıktan kaçınmamalı birbirlerinin eksik ve kusurlarını değil iyi ve güzel yönlerini öne çıkarmalı, hayatı hürmet ve şefkat ekseninde paylaşmalıdırlar" dedi.
Vali Tuna aileyi meydana getiren temel unsurlardan birinin de çocuklar olduğunu belirterek, "Çocuklar bu ülkenin hem zenginlik kaynakları hem de umut veren gelecekleridir. Çocuklarımızı anlamaya, onlarla empati kurmaya, onlara saygılı davranmaya ve onlara özen gösterip önem verdiğimizi hissettirmeye çalışmalıyız. Çocuklarımızı en küçük bir sıkıntıdan solabilecek hassas çiçekler gibi sevmeli korumalıyız. Çocuklar bir nazlı kuşa benzer. Çocuk dediğin ev ister, ekmek ister, sevilmek değer görmek ister. Sevgili Peygamberimizin, şefkatli ve sevecen tutumu, kötü söz ve şiddetten uzak durması her konuda yardımcı olması, istişarede bulunması, aile mahremiyetine özen göstermesi, çocuk ve torunlarına karşı sevgi ve merhametli davranması, ideal bir aile konusunda bizler için model alınması gereken en somut örnektir. Peygamberimizin ailesi onun saadeti olmuştur. Mutlu ailede eşler sükûnet, ünsiyet, güven, huzur ve hayatın lezzetini duyar. Eşler “ben” ve “sen” yaşantısı yerine “ biz” yaşantısını benimserler. Bu sağlıklı iletişim mutlu bir aile için en önemli kıymettir” dedi.
Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda “Aile içi ve Mutluluk” konulu konferansı veren Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Öznur Özdoğan, davetliler tarafından ilgiyle dinlendi.
Konferansın sonunda Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve İl Müftüsü İbrahim Öcüt, Doç. Dr. Öznur Özdoğan’a teşekkür ederek hediye takdim etti.