Buca’da Haldun Dormen İzdihamı
Buca Belediyesinin misafiri olarak Buca’da sahne alan usta tiyatrocu Haldun Dormen’in oyununa Bucalı vatandaşlar yoğun katılım göstererek adeta izdiham yaşandı.
- Buca Belediyesinin misafiri olarak Buca’da sahne alan usta tiyatrocu Haldun Dormen’in oyununa Bucalı vatandaşlar yoğun katılım göstererek adeta izdiham yaşandı.
Ünlü Fransız oyun yazarı Moliere’in kaleme aldığı “Kibarlık budalası” adlı oyun geçtiğimiz akşam Dokuz Eylül Üniversitesi konferans salonunda ücretsiz olarak Bucalı yurttaşlara buluştu. Usta tiyatro oyuncusu Haldun Dormen’in başrolde yer alarak hayat verdiği oyun konferans salonu tıklım tıklım doldururken çok sayıda vatandaşta konferans salonuna sığmayarak salon dışında uzun kuyruklar oluşturdular. 17. yüzyıl Fransa’sında asilzade olabilmek için anlamlı-anlamsız, yararlı-yararsız ama mutlaka masraflı her şeyi göze alan cahil, saf ama çok zengin bir adamın komik hikayesinin anlatıldığı tiyatro gösterisinde başrol olan Mösyö Jourdain'i Haldun Dormen canlandırırken eşi rolünde ise diğer bir usta tiyatro oyuncusu Göksal Kortay yer alıyor.
D.E.Ü konferans salonunda düzenlenen tiyatro gösterisine Buca Kültür Müdürü Sakine Akyüz, Buca Engelliler Derneği Başkanı Kamuran Parıltı ve çok sayıda gencin akın ettiği oyunda 17. yüzyıl Fransa'sında, cahil, saf ama çok zengin bir adamın asil zade olma çabası anlatılıyor. İzleyicilerden tam not olan oyunun konusu sahnede şöyle yer alıyor; “17. yüzyıl Fransa'sında, cahil, saf ama çok zengin bir adam olan Mösyö Jourdain'in bir tek amacı vardır. Asilzade olmak. Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyi göze alır, anlamlı-anlamsız, yararlı-yararsız ama mutlaka masraflı her çabayı gösterir. Gülünç duruma düşer, alay konusu olur ama hiç yılmaz. Hedefi bellidir: Soylu sınıfa girebilmek, soylu bir Markiz'i baştan çıkarabilmek her şeyi yapmak ve biricik kızını da mutlaka bir "soylu” ile evlendirmek. Oysa kızı bir başka gence aşıktır. Moilere, yarattığı bu olağanüstü tiplemenin etrafını, onu sömürmeye çalışan Kont, ayakları yere basan karısı, sağduyunun ve samimiyetin temsilcileri hizmetçi ve uşak ile bir dantel gibi örer. Neredeyse her sözcük komik ve her durum gülünçtür.”