Bu olay terörden de beter !
Her yıl onlarca kişi rip akıntısı (çeken akıntı) nedeniyle boğularak yaşamını yitiriyor.
Buna rağmen yeterli bilgilendirme ve önlem alınmaması nedeniyle çoğu genç, onlarca kişi akıntıya kurban gidiyor
Kandıra sahillerinde ‘rip’e 2 günde 4 kurban
- Cumartesi günü İstanbul’dan günü birlik Kandıra Babalı mevkisindeki Uzunkum Plajına gelen bir Kuran Kursu hocaları ve öğrencileri burada denize girdi. Bir ara iki öğrencinin boğulma tehlikesi geçirdiğini gören kurs hocalarından 36 yaşındaki Cemal Sevim yanlarına yardıma gitti. Ancak bir süre sonra Cemal Sevim ile birlikte 12 yaşındaki öğrencisi Muhammet Zahit Koşik gözden kayboldu. Kurtarma ekipleri ile çevredekilerin yardımıyla 3 çocuk birden sudan çıkarılarak Kandıra Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Çocuklar Muhammet Zahit Koşik ve hocası Cemal Sevim kurtarılamadı.
- Cumartesi günü bir başka boğulma olayı ise Cebeci sahilinde meydana geldi.Sakarya’nın Hendek İlçesi’nden yakınlarıyla denize gelen 32 yaşındaki Hüseyin Helvacı yüzerken boğularak öldü.
- Yine Cebeci sahilinde geçen dönem MHP’nin İzmit İlçe Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunduğu belirtilen Servet Türk, arkadaşlarıyla birlikte geldiği plajda denize girdi. Ancak bir süre sonra gözden kayboldu. Arkadaşlarının habervermesi üzerine bölgeye gelen dalgıç ekipleri, Servet Türk’ün cesedini buldu.
Boğulan boğulana
- Çanakkale’nin Yenice ilçesinde Reyhan Bodur Anadolu Lisesi 4. sınıf öğrencisi Murat Özer (18) serinlemek için Yenice Göleti’ne girdi. Bir süre sonra gözden kaybolan genç, Deniz Polisi Sualtı ekibi tarafından boğulmuş olarak bulundu.
- Antalya Manavgat ilçesinde bir otelin önündeki plajda babasına ’biraz açılacağım’ dedikten sonra denize giren 27 yaşındaki Muhammed Emül, boğuldu.
- Şile’nin Alacalı Taş İskelesi mevkisine ailesiyle gelen 30 yaşındaki Mustafa Fidan, serinlemek için denize girdi. Bir süre sonra gözden kaybolan Fidan tüm aramalara rağmen bulunamadı.
- Hatay’ın Antakya ilçesinde bir gölete giren Suriyeli Umran Dakıl (16), bir süre sonra gözden kayboldu. Dakıl’ın cesedine 18 saat sonra ulaşıldı.
- Bartın’ın Amasra İlçesi’nde, denizde boğulma tehlikesi geçiren yengesini kurtarmayı başaran 47 yaşındaki Hüseyin Yıldız, dalgalara kapılarak hayatını kaybetti.
- Osmaniye’nin Bahçe İlçesi’nden ailesiyle piknik yapmak amacıyla geldikleriKahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’ndeki baraj gölüne serinlemek için giren kız kardeşler 12 yaşındaki Melisa ve 10 yaşındaki Hürü Altun akıntıya kapılarak boğuldu.
Yöntemini bilmiyorsa şampiyon bir yüzücü bile ‘rip’ten kurtulamaz
Rip akıntıları ülkemizde daha çok Karadeniz kıyılarında görülüyor. En tehlikeli bölgeler ise, Kilyos, Şile ve Kandıra sahilleri. rip akıntısı saniyede 1-2 metre, hatta bazen saniyede 10-20 metre hızla (saatte 35-70 km)hareket eder. Akıntının genişliği 20-30 metre civarındadır. Özellikle deniz dalgalıyken görülür. Akıntı açıktan sahile doğru gelir ve tekrar açığa döner. Bu akıntıya kapılanların yapacağı ilk şey panik yapmamaktır. İkinci olarak kesinlikle sahile doğru yüzmeye çalışmayın. Çünkü 1 metre bile yüzemezsiniz. Akıntıdan kolaylıkla kurtulmak istiyorsanız sahile paralel yüzün. Kısa sürede akıntıdan kurtulacaksınız. Eğer bunu da yapamıyorsanız akıntıya bırakın kendinizi ve sahile doğru el kaldırıp yardım isteyin. Akıntı sizi açıkta bir yerde bırakacaktır. Ama tüm bunlarla hayatınızı tehlikeye atacağınıza en iyisi dalgalı havada ve cankurtaran ekiplerinin bulunmadığı yerde asla denize girmeyin.
‘Yeterli önlem yok para cezası şart!’
Rip akıntısına kurban gidenlerin çoğu, günübirlik plaja gelenler. Karadeniz sahilinde yazlığı olan vatandaşlar boğulmaların önüne geçilebileceğini belirterek şunları söylüyor: “Rip akıntısını bilmeyenler daha çok dışarıdan gelenler. Dalgalıyken bizler denize girmeyiz ama dışarıdan gelenler giriyor. Uyarılara da aldırmıyor. Şile’de olduğu gibi belediye ekiplerine, cankurtaranlara saldırıyorlar. İnsan canını kurtarmak isteyene saldırır mı ama oluyor. Bunda yetkililerin de sorumluluğu var. Yeterince bilgilendirme yok. Cankurtaranlar yetersiz. Buralarda çok radikal önlemler alınmalı. Az sayıdaki rip akıntısı uyarı levhaları her yere konulmalı. Dalgalı havada denize girenlere ‘Kabahatler Kanunu’ gereği ceza kesilmeli. Bu çok zor değil, belediyeler isteseler bunları yapar ancak yapmıyorlar. Gencecik çocuklar özellikle Şile’de ve Kandıra sahillerinde belediyelerin bu akıl almaz ihmalinden ölüp gidiyor.”