Bu balıklar yaşayan fosil !

Yok olmak üzere olan mersin balıkları Dinazorlarla aynı dönemden geliyor...

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde mersin balıklarının yaşam alanları, göç yolları ve rehabilitasyonu için ulusal strateji ve eylem planı hazırlanması amacıyla çalıştay düzenlendi. Çalıştayda konuşan Doç.Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, mersin balıklarının çok eski jeolojik dönemlerden bugünlere kalan bir hazine olduğunu belirterek, "Dinazorlarla aynı dönemde yaşıyorlardı. Dinazorlar tükendi. Ama mersin balığı bugünlere ulaştı. Yok olmak üzereler. Onları korumalıyız" dedi.

Çarşamba İlçesi’nde, Yeşilırmak kenarında bulunan Cemil Şensoy Kültür Merkezi’nde ’Mersin Balıkları Yaşam Alanları ve Göç Yollarının Rehabilitasyonu için Ulusal Strateji ve Eylem Planı Hazırlanması Birinci Ulusal Çalıştayı’ düzenlendi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalıştaya, BM Gıda ve Tarım Örgütü de (FAO) destek verdi. 18 bilim adamının konuşmacı olarak yer aldığı çalıştayda konuşan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç.Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, mersin balıklarının tür çeşitliliği açısından zenginlik kattığını belirterek, "Diğer balık türleri açısından çok farklı. Mersin balığının insandan başka hiçbir düşmanı da yoktur. Çok güçlü bir yapıya sahiptir. Jeolojik devirlerden günümüze ulaşması da bunu kanıtlıyor. 20’nci yüzyıldaki su kirliliği, barajlar, aşırı avcılık, habitattaki bozulmalara karşı direnmiş ve hala direnmekte. Bu da ona bir şans tanımamız gerektiğini gösteriyor" dedi.

MERSİN BALIKLARI YAŞAYAN FOSİLDİR

Mersin balıklarının, 200 milyon yıldır var olduğunu, dünyada birçok türünün bulunduğunu dile getiren Doç.Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, bu balığın yaşayan fosil olarak görüldüğünü kaydetti. Araştırmalara göre Karadeniz’de yaşayan 5 türden ikisinin yok olduğunu, şu anda üç türe rastladıklarını belirten Doç.Dr. Tırıl, şunları söyledi:

"Alman mersini ve şip denilen türler artık yok. Karadeniz’de artık sadece Rus mersini, Mersin morinası ve Sivrişka diye adlandırılan türler kaldı. Bu balık havyarı nedeniyle çok değerli. Uluslararası bir öneme sahip. Çok eski jeolojik dönemlerden günümüze kalmış bir hazinedir. Avcılığı yasak ama bazen balıkçılarımızın ağlarına tesadüfen de takılıyor olabilir. Ağdan yüzde 99 canlı çıkar. Çünkü çok güçlü. Tezgahta bile birkaç saat canlı kalabilir."

60 BİN MERSİN BALIĞI YETİŞİYOR

1980 yılı sonuna kadar dünyada yılda 30 bin ton mersin balığı avlandığını belirten Doç.Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, artık yılda 28 bin ton yetiştirilen mersin balığının avcılığının ise hiç yapılmadığını söyledi. Bunun çok çarpıcı bir durum olduğunu ifade eden Doç.Dr. Tırıl, "Yetiştiricilik avcılığın yerini aldı. Neden, çünkü doğal olarak ürüyemiyor. O nedenle yok olmaması için kültüre alındı. Bu da bir strateji aslında. Şu anda Türkiye’de üretimi yok. Ancak yaptığımız proje kapsamında Rusya’dan yumurta getirildi. O yumurtadan lavra elde edildi. Şu anda 500- 600 gramlık 60 bin kadar mersin balığını, Amasya’nın Yedikır Barajı’nın suyunu alan DSİ’ye ait istasyonda yetiştiriyoruz. Bu balıkları genetik bir problem çıkmazsa Yeşilırmak’tan salıp stok takviyesi yapacağız" diye konuştu.

Sonraki Haber