Böylesi ilk kez oluyor !
Küresel ısınma nedeniyle ilk kez yunuslarla kutup ayılarının yolları kesişti.
Norveçli bilim insanları, küresel ısınma nedeni ile daha kuzeye göç eden ak burunlu yunusların kutup ayılarına yem olduklarını duyurdu. Tarihte ilk kez ayıların yunusları parçaladığını fotoğraflayan bilim insanları, küresel ısınma nedeni ile yunusların yaşam alanlarının kutup ayılarının yaşam alanlarına doğru kaydığına dikkat çekiyor.
Norveç’in Svalbard Takım Adaları’nda yapılan bir araştırma sonucunda, Arktik bölgede kutup ayılarının ilk defa ak burunlu yunusları yedikleri ve geriye kalan eti de karın altına sakladıkları kaydedildi. Bilim insanları kutup ayılarının beslenme düzenini bozan küresel ısınmaya dikkat çektiler.
Kutup ayılarının genellikle denizaslanı, geyik ve kemiricilerle beslendiği biliniyordu. Norveç Kutup Enstitüsü’nden Jon Aars’ın bir yunusun kutup ayısı tarafından yendiğini ilk kez fotoğrafladı. Bilim adamı Aars konuyla ilgili olarak: “İklim değişikliğinden dolayı, yeni türlerin, kutup ayılarının beslenme listesine girdiği görülüyor, çünkü yeni türler kendi yolunu kuzeyde buluyor” dedi.
Kutup Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan araştırma, Arktik buzullarının hızla eridiğini ortaya koyuyor. Bilim insanlarına göre, bundan dolayı ak burunlu yunuslar, normal şartlarda yaz mevsimine kadar korundukları daha kuzeydeki alanlara göç etmek zorunda kalıyorlar.
İlk vaka, Nisan 2014’te Aars’ın araştırma ekibinin bir kutup ayısının iki ak burunlu yunusun gövdesiyle beslendiğini keşfetmesiyle belgelenmiş oldu.
Bilim insanlarına göre, kutup ayısı, Arktik buzulundaki bir deliğe dalmadan önce nefes almak için su yüzeyine çıktığı sırada iki yunusu öldürdü.
Bunun dışında, bu yıl içerisinde 5 kez kutup ayılarının yunusları yakaladıkları ve ardından yedikleri kaydedildi.