Boğulma tehlikesi geçiren mülteciler: ''Bir yıldır gitmek için bekliyoruz''
Ayvacık'tan Midilli Adası'na geçmek isterken boğulma tehlikesi geçiren 35 kişilik mülteci grubundan kurtarılan 21 Afganlı mülteci yaşadıklarını anlattı.
İdlib’deki hava saldırısının ardından hükümetin 'sınırları açtık' açıklamasıyla sınır kapılarına taşıdığı mültecilerin yaşadıkları dram sürüyor. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunan Yeşil Liman'dan Midilli Adası'na gitmek için geçtiğimiz gün denize açılan, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 35 kişilik grubu taşıyan iki şişme bot battı.
Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan mülteciler, Babakale Limanı'na getirildi. Kurtarılanlar arasındaki 21 kişilik Afgan mülteci grubu Yunanistan sınırının kapalı olması nedeniyle Edirne Pazarkule Sınır Kapısı'ndan, Çanakkale'ye geldikleri öğrenildi.
'AFGANİSTAN'DA İŞİMİZ, OKULUMUZ YOK'
Batan botlardan kurtarılan Afgan mülteciler, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı'ndan Sevda Aydın'a anlattı. Boğulma tehlikesi geçiren ve son anda kurtarılan 23 yaşındaki Cafer İmami, 1 yıl önce Türkiye'ye geçiş yaptığını belirterek, "Bir yıldır gitmek için bekliyoruz. Haberi alınca yola çıktık. Sabah denize açıldık, Yunanistan kıyısında bekleyen polisler bizi geri çevirdi. Denizde botumuz battı. Sahil güvenlik bizi alıp getirdi. Afganistan’da savaş var, işimiz yok, okulumuz yok. Avrupa’ya gitmek istiyoruz" diyerek yaşadıklarını özetledi.
'AVRUPA'YA GİDİP DAHA İYİ BİR YAŞAM SÜRMEK İSTİYORUZ'
Midilli Adası'na geçmek için Ayvacık'a gelen Afgan mültecilerden Hüseyin Saftari de Türkiye'ye 6 ay önce giriş yaptığını dile getirdi. İstanbul'da tekstil atölyelerinde çalıştığını anlatan 21 yaşındaki Saftari, "Afganistan'da savaş var, Taliban var. İş yok, çalışamıyoruz. Bu yüzden geldik. Sadece Avrupa'ya gidip daha iyi bir yaşam sürmek istiyoruz" diye belirtti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ülkeden ayrılan mülteci sayısının 76 bin 358 olarak açıklamasına kanaat getirmeyen mülteciler, sayının abartıldığını ifade etti. Mülteciler, "Biz sürekli haberleşiyoruz. Yunanistan kapatmış kapıları, asla sokmuyor. Farklı yollardan kaçak olarak geçişler elbette olmuştur ama bu sayı çok abartılı" diye konuştu.
Ayvacık’ın Yeşil Liman, Kadırga sahili, Babakale gibi pek çok kıyı şeridinde biriken mültecilerin sayısı Yunanistan’ın aldığı sert önlemlerden kaynaklı azalmaya başladı.
Botlarla Midilli’ye geçebilen mültecilerden geriye sırt çantaları, parçalanmış şişme botlar, kadınlara ait çanta ve iç çamaşırı, ilaç kutuları, çocuk ayakkabısı, kıyafet ve oyuncak parçaları gibi eşyalar sahil kıyılarında kaldı.