Boğaziçi’nde öğrencilere destek veren akademisyenin derslerine son verildi

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilere ve eylemlere en çok destek çıkan akademisyenlerden Feyzi Erçin’in ders vermesi rektörlük tarafından engellendi. Ö

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı öğrencilerin ve öğretim üyelerinin eylemleri devam ederken, atanan rektörün aldığı kararlar tartışma konusu olmaya devam ediyor. Önceki günlerde okulun bütçe yetersizliğini öne sürerek Cinsel Tacizi Önleme Komisyonunun (CİTÖK) tek çalışanını işten çıkarmasının ardından okula yeni güvenlik kameraları satın alması ve yeni demir bariyerler yaptırmasıyla okul bileşenlerince eleştirilen Melih Bulu yönetimi, okulun yarı zamanlı öğretim üyelerinden Av. Feyzi Erçin’in yaz okulunda vereceği Film and Music (FA 481) dersini, önceki derslerde “notlandırmada adaletsizlik yaptığı” gerekçesiyle reddetti.

Rektör Yardımcısı Naci İnci tarafından imzalanan gerekçede şöyle denildi:

“Feyzi Erçin isimli kişinin öğrencilere verdiği harf notlandırmasında sorun görünmektedir. Ya adaletli notlandırma yapmıyor veya dersin içeriği 3 kredilik ders yükünü yansıtmıyor. BU standartlarına uygun ders verilmediği kanaati hasıl olmuştur. Bu nedenle bu kişinin kurumumuzun eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yonde etkilediği değerlendirilmiştir. Bu nedenle kurumumuzda ders vermesi uygun değildir.”

Boğaziçi Üniversitesi’nde sinemada müzik kullanımı üzerine dersler veren yarı zamanlı öğretim üyesi ve aynı zamanda avukat olan Feyzi Erçin, rektör karşıtı protestolara katılmasının yanısıra, gözaltına alınan ve tutuklanan üniversite öğrencilerine hukuki destek vermişti. 51 öğrencinin gözaltına alınmasının ardından, dava öncesi öğrencilere söylediği “Asla yalnız kalmayacaksınız” cümlesi, öğrenciler tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı.

“BU İDDİALARA CEVAP VERMEK DAHİ ÇOK SAÇMA”

Yaşananlara ilişkin Medyascope’a konuşan Feyzi Erçin, “acıklı derecede gülünç bir sebepten ötürü okulda ders vermesinin engellendiğini” söyledi. Erçin, notlandırmada adaletsizlik yaptığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. “Bu iddialara cevap vermek dahi çok saçma ama anlatayım” diyen Erçin, koronavirüs salgını öncesi 13 dönemde 15 ders verdiğini ve bu derslerde verdiği notların ortalamasının 2,96 olduğunu; salgın başladıktan sonra dört dönem boyunca verdiğin derslerin not ortalamasının ise 3,54 olduğunu söyledi. “Salgındaki dört dönemi herkesin hayatla bir sınavı olarak görüyorum” diyen Erçin, öğrencilerinin çevrimiçi eğitime devam ederken zorlandığını aktardı:

“Öğrenciler çok zor durumda. Dağ başında interneti olmayanlar var, internet kotası dolanlar var. Benim dersimi çevrimiçi takip etmek için ne kadar çok zorluk çektiklerini biliyorum hepsinin. Bütün bu ders yükü, alışılmadık çevrimiçi derslerle birlikte, içlerinde ailelerinin sağlık problemleri olanlar var, kendileri hasta olanlar var, yakınlarını kaybedenler var. Tabii ki bu süreç içerisinde daha anlayışlı notlandırdım. Anlayışlı notlandırmanın ötesinde, çok iyi öğrencilerim var. Verdikleri ödevleri göstersem anlaşılır zaten. O yüzden notlandırmada adil olmayan hiçbir şey yaptığımı düşünmüyorum. Orada kullandıkları ‘adil’ kelimesi bana neredeyse bir ‘Freudian slip’ gibi geliyor, çok ironik. ‘Adil’ olmamakla suçlanmamın kendi vicdanlarıyla ilgili olduğunu düşünüyorum.”

Dersine ilişkin verilen kararı öğrenmesinin ardından, Boğaziçi TV ev sahipliğinde daha önce planlanmış “Boğaziçi Müzikle Direniyor” başlıklı canlı YouTube konserine katılan Feyzi Erçin, “Bugün direnişimizin gücünü göreceğimiz bir gün. Bu yayında olduğum için çok heyecanlıyım. Hep birlikteyiz, güçlüyüz, birbirimizi bırakmayacağız” sözleriyle konserine başladı. Erçin, konserde piyanoyla Franz Schubert’ten bir eser icra etti. YouTube yayını boyunca Feyzi Erçin’e destek yorumları yapıldı.

Erçin, YouTube konserinin ardından Medyascope’a yaptığı açıklamada, dersine ilişkin verilen karardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ocak ayı başından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik özerkliğe saldırı olduğunu söyleyen Erçin, “Rektör yardımcısının kendi kanaatine göre karar vermesi, okulun iç işleyişindeki hukuksuzluğu ve rektör yardımcılarının kural tanımamazlığını gösteriyor” dedi.

“BOĞAZİÇİ’NDEKİ HERKESE HAYATIMIN SONUNA KADAR DESTEK OLACAĞIM”

Öğrencilere verdiği hukuki destekle bilinen Erçin, “Kararın gerekçesinin hukuki desteğim olması ihtimali bile kanımı donduruyor” diye konuştu. “Ben bir avukatım. Hukuki desteğe ihtiyacı olan herkese bu desteği vermem ahlaken de gerekli” diyen Erçin, ders vermesinin engellenmesine ilişkin hukuken yapılabilecek her şeyi yapacağını söyledi. Erçin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Okulu ve öğrenci arkadaşlarımı çok seviyorum. Öğrencilere desteğim hiçbir zaman bitmez, bunun artık geri dönüşü yok. Mücadeleye birlikte devam edeceğiz. Boğaziçi’ndeki herkese hayatımın sonuna kadar destek olacağım.”

ÖĞRETİM ÜYELERİ: AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞE AÇIK BİR SALDIRI

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, yaptıkları yazılı açıklamada Feyzi Erçin’in ders vermesinin engellenmesini “okulda süren anti demokratik uygulamaların devamı” olarak değerlendirdi. Öğretim üyeleri, yarı zamanlı ve emekli hocaların okulun kültürüne sağladıkları katkının da görmezden gelindiğini ifade etti. Feyzi Erçin’in notlandırmada adaletsiz davrandığı iddiasına da cevap veren öğretim üyeleri, ilgili değerlendirmenin herhangi bir bilimsel dayanak olmadan, subjektif bir kanaate dayandırıldığını söyledi.

Ayrıca Rektör Yardımcısı Naci İnci tarafından iletilen kararda “Feyzi Erçin isimli kişi” diye söz edilmesini eleştiren öğretim üyeleri, bu tavrı “nezaketsizlik örneği” ve “akademik özgürlük ve özerkliğe açık bir saldırı” olarak niteledi.

Sonraki Haber