Bodrum'da şiddetli deprem
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir'de de hafif şekilde hissedildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, bugün saat 10.42'de, Bodrum'un kırsal mahallesi Pınarlıbelen merkezli olarak, Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 9 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Bodrum ve çevresinin yanı sıra İzmir'de de hafif şekilde hissedildi. Kısa süreli olan depremin ilk bilgilere göre herhangi bir can ve mal kaybına yol açmadığı belirtildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü Richter ölçeğine göre 5.3 olarak açıkladı.
ART ARDA 5 DEPREM
Dün akşam saatlerinde başlayan ve AFAD verilerine göre büyüklükleri 3.5 ile 4.3 arasında değişen depremler paniğe neden oldu.
Yaşanan depremler ve saatleri şu şekilde;
Dün akşam saat 21:25’de Gökova Körfezi 4.1, saat 22:36’da Gökova Körfezi’nde 3.8, dün saat 23:05’de Gökova Körfezi’nde 3.6, gece yarısı saat 00:41 Ege Denizi’nde 3.5 ve son olarak sabah karşı 04:46’da Gokova Körfezi’nde 4.3’lük bir deprem meydana geldi.
UZMANLAR NE DEDİ ?
Saat 10.42'de meydana gelen ve merkez üssü Muğla'nın Bodrum ilçesi Pınarlıbelen köyü olan şiddetli deprem, bölgede paniğe yol açtı. Kandilli Rasathanesi tarafından önce 5.1, ardından 5.3 büyüklüğünde olduğu açıklanan, AFAD'ın ise büyüklüğünü 4.9 olarak duyurduğu depremin ardından Hürriyet'e konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bu deprem gecikmiş bir depremdir. Uzun zamandır doğum sancısı geliyordu. Bunun artçılarını da görmeye başlayacağız" dedi.
Prof. Ercan, "Depremin derinliği 1.6 km olarak açıklandı ama bu kadar büyük bir deprem bu derinlikte olamaz. 5-10 km derinlikte olması olasıdır. Revize edileceğini düşünüyorum. Bu deprem 6.7’lik depremin artçısıdır. Bundan biraz daha büyük 5.4 gibi bir deprem de beklenebilir ancak bunlar yıkıcı olmayacaktır. Gökova Körfezi’ndeki gerginlik devam ediyor. 1 aya kadar daha dengeye ulaşamayacağı izlenimi veriyor. Buradaki enerjinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
'ARTÇI ŞOKLAR DEPREMİN YERLEŞME SÜRECİ'
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, "Şok süresini yaşıyoruz. 5,1 de 4,9 da olsa, daha önceki ana şokun artçıları olarak algılanabilir. Halkımız rahatlasın, Bodrum'daki depremde kırılan fay kırıldı, aynı yer bir daha kırılmayacaktır, rahatlamıştır" dedi.
Prof. Ersoy, şöyle devam etti:
"Bu yaşadığımız artçı şoklar bu depremin yerleşme sürecidir. Deprem bir an değil, bir süreçtir. Bir aydan biraz geç zamana kadar bunların yaşanacağını söylemiştik. Ama bu depremler güçlü depremler. Elbette vatandaşlar bundan tedirgin olacak. Bu normal bir süreç aslında. Ama bu kırılan fayın dışındaki bölgede diğer fayların hareket etmesi olabilir mi? olabilir, olmayabilir. Bunu bilme şansımız yok."
'BODRUM SINIFI GEÇTİ, BEN OLSAM TATİLİMİ BIRAKMAZDIM'
"Tsunamiyi normal şartlar altında beklemiyoruz. Bodrum sınıfı geçti. Çünkü bizim yıllardan beri söylediğimiz 6,5 büyüklüğüne kadar yıkım olmasın yaralanma olmasın diyorduk. 6,5'da bunu test ettiler. Orayı terk edenler oldu ama şuna teminat verebilirim. Kırılan yer uzun süre bir daha kırılmaz. Bu artçılar yaşanacaktır ama daha büyük deprem olmayacaktır. Bu bölgede kırılan yerlerde tsunami de olacaktır. Ben olsam tatilimi bırakmazdım diye bir kez daha tekrar edeceğim."