Bnd'nin Dinleme Faaliyetleri

Alman istihbaratının, aralarında ABD Dışişleri Bakanlığı, NASA, IMF ve İsrail Başbakanlık Ofisi’nin de bulunduğu çok sayıda hedefi dinlediği iddia edildi

BERLİN (AA) – Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND), dost ve müttefik ülkelere ait bakanlıkları, şirketleri ve uluslararası kuruluşları dinlediği iddia edildi.

Haftalık Der Spiegel dergisinin haberine göre BND, dinleme faaliyetlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Savunma Bakanlığı ve İsrail Başbakanlık Ofisi’ni de hedef aldı.

BND’nin ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) da aralarında bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluşu ve Birleşmiş Milletler’in (BM) çeşitli birimlerini de dinlediği iddia edildi.

Başbakan Angela Merkel’in “Dostlar arasında casusluk olmaz” sözüne rağmen BND’nin izleme listesinde AB ülkelerinden binlerce telefon ve faks numarası ve e-posta adresi olduğunu yazan dergi, Avrupa ülkelerinin Almanya’daki büyükelçilikler ve başkonsolosluklarının da neredeyse tamamının dinlendiğini öne sürdü.

Dergiye adının gizli kalması koşuluyla konuşan bir istihbarat yetkilisi, dost ülkelerin istihbarat servisleri arasında bile karşılıklı güvenin ve bilgi paylaşımının son derece sınırlı olduğunu belirtirken, bu nedenle dost ülkelere yönelik olarak da dinlemelerin yapılabildiğini anlattı.

Der Spiegel’e göre BND tarafından dinlenen kurumlar arasında komşu ülkeler Avusturya ve Belçika’nın içişleri bakanlıkları da bulunuyor.

BND’nin dinlemelerde kullandığı listede, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ABD Hava Kuvvetleri’ne ait birimlerin yanı sıra, birçok uluslararası yardım kuruluşu da bulunuyor.

Alman istihbaratının dinleme faaliyetlerinde dost ve müttefik ülkeleri de hedef aldığı iddiaları geçen yıl medyada yer almış, bunun üzerine istihbarat servislerinin denetlenmesinden sorumlu olan Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) inceleme başlatmıştı.

PKGr üyesi milletvekilleri, BND’nin Pullach’taki merkezinde incelemelerde bulunmuş, dinlemelerde kullanılan kriterlerin ve anahtar kelimelerin yer aldığı 900 sayfalık listeyi gözden geçirmişti.

Sonraki Haber