Bir Türkiye lezzeti daha tescillendi

Diyarbakır'ın zengin mutfağından "ciğer kebabı", Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Diyarbakır Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Erkan, "Yıllardır ciğer kimin diye tartışılıyordu. Bugün ciğer bizimdir, bizim olduğunun da tespitidir" yorumunu yaptı.

Diyarbakır'ın en önemli kültürel lezzetlerinden olan "ciğer kebabı", Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasın (TSO) tarafından yapılan başvuru sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Bunun ardından ilde, tarihi Ongözlü Köprü'de şenlik düzenlendi. Şenlikte, sabahın erken saatlerinden itibaren kurulan çok sayıda tezgahta hazırlanan yaklaşık 600 porsiyon ciğer kebabı, katılımcılara ikram edildi.

'GASTRONOMİDEN ÇOK EKMEK YİYECEĞİZ'
Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır'ın gastronomi ürünlerini tescilletmek için sivil toplum kuruluşları olarak ortak bir akıl oluşturduklarını belirtti. Tescilli ürün sayısıyla Diyarbakır'ın ilk 3 il arasında yer aldığını Kaya, ciğer kebabının hazırlanışı, ikramı ve satışıyla ilgili yaptıkları sunumda Türk Patent ve Marka Kurumunun hemen tescili verdiğini kaydetti.

Kaya, "Tescilli ürünlerde genellikle ürün tescillenir ve ticarileştirilmeye çalışılır. Biz şanslıyız, çünkü ticarileşmiş ve 350'den fazla iş yeri açılmış, istihdam sağlamış. Gastronomi bizim petrolümüz. 100 yıl ya da 200 yıl değil, binlerce yıl ömrü var. Gastronomiden daha çok ekmek yiyeceğimize inanıyoruz. Bizler çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'CİĞERİN BİZİM OLDUĞU TESCİLLENDİ'

Diyarbakır Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Haşim Erkan da, ciğer kebabının kentin yüzyıllık kültürü olduğunu, ciğer kebabı sayesinde çok sayıda kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

Erkan, "Yıllardır ciğer kimin diye tartışılıyordu. Bugün ciğer bizimdir, bizim olduğunun da tespitidir. İleriki dönemlerde de ciğer festivali için hazır olun" diye konuştu.

Sonraki Haber