Bilim Koleji’nde öğrenci sistemin merkezinde
Ankara’da yeni kurulan Bilim Koleji Ortaokulu ve Bilim Koleji Anadolu Lisesi, elli yıllık bir eğitimcilik deneyimi üzerinde yükseliyor.
Okulun kurucu ortaklarından olan Mehmet Özbek, eğitim camiasının bilinen, tanınan ve güvenilen bir ismi. Mehmet Özbek, kırsal kökenli ve varlıklı olmayan bir ailenin çocuğu olarak üniversiteyi başarıyla bitirmiş ve tam tamına 28 matematik kitabının yazarı. Yazdığı bu kitaplardan iki tanesi 9. ve 12. sınıflarda Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından resmen kabul görmüş. Önce Bilim dershanelerinin kuruluşunda yer almış, yıllar yılı devam eden öğrencilerinin başarılı sınav sonuçları, gün gelmiş, dershaneden okullaşmaya giden sürecin yolunu aydınlatmış.
Bilim’de “Boş” Yok!
Ortaöğretim okulları müfredatı ve Bakanlık yönergelerine bağlı şekilde öğretim programını belirleyen Bilim Koleji, “sınav temelli bir eğitim sisteminde” öğrencisinin başarısını somut olarak artırmak, mezunlarını en çok istedikleri ve yetenekleri doğrultusundaki liselere, üniversitelere yerleştirmek için organize olmuş bulunuyor. Bilim Kolejinin öncülü olan Bilim dershanelerinin öğrencilerini “üniversiteye yerleştirme” deneyimi oldukça çarpıcı. Geçen yıl eğitim verdiği öğrencilerinin yüzde 87’si, yani çoğunluğu tıp, mühendislik, hukuk, siyasal bilimler gibi alanları kazanmış. Öğrenciler arasında genetik mühendisliğini, bilgisayar mühendisliğini kazananların sayısı da oldukça fazla. Geri kalan öğrenciler de sanat ve spor bilimleri fakültelerinin dört yıllık örgün bölümlerine yerleşmiş durumdalar.
Güney Kore +Finlandiya
Ankara Çankaya’da Cezayir caddesinde açılan Bilim Koleji eğitimde yeni bir modellemenin de öncülüğünü yapmaya başlamış… Bilim Koleji eğitim-öğretim sistemiyle, Türkiye deneyimi üzerinde Güney Kore ve Finlandiya modelleri harmanlanarak ortaya yeni bir sistem çıkıyor… Türkiye’de devamlılığa, sınava, disipline dayalı bir sistem hâlen geçerli… Bilim Koleji Türkiye’nin klasik modelinin temelinde, Güney Kore’nin az ve öz ders ancak sorun çözen ve hedefe odaklanan öğretim programını benimsiyor. Aynı zamanda Finlandiya’nın başarıyı sınavla değil katılımla ölçen ve öğrencinin yeteneklerini her aşamada geliştirmesine olanak tanıyan programını da sentezine dâhil ediyor.
“Sınav Korkusunu” müfredattan çıkarmışlar!
Bilim Koleji, sadece sınava dönük değil aynı zamanda “sınav kaygısını” yenmeye yönelik de eğitim veriyor. Öğrencinin sınav gerilimi gerçek bilgisini sergilemesine engel bir durum, bu iyi biliniyor ve “sınav stresini en aza indirgeyecek eğitim” ile “sınav korkusu” öğrenciden uzak tutuluyor.
Güçlü öğretmen kadrosu ve kitap desteği
Bilim Kolejinin alanında uzman öğretmenlerden oluşan güçlü bir kadrosu var. Bu öğretmen kadrosu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilere verilen ders kitaplarının yanında okulun öğrencilerine verilen Bilim Yayınlarının her seviyedeki kitaplarını yazan yetkin bir kadro… Bu anlamda da çok özgün bir modelleme ortaya koyan Bilim Koleji’nde öğrencilere sunulan yardımcı kitaplar ve sınavlara yönelik kitapçıklar ders öğretmenlerinin hazırladığı yayınlardan oluşuyor. Geriye, öğretmen-öğrenci, okul-aile iş birliğine gösterilen özenle, sağlıklı, çok iyi donanımlı, bilgili, ahlaklı ve başarılı öğrenciler yetiştirmek kalıyor…