Balyoz davasında sabıka kararı !

Balyoz davasında sanık komutanların sabıkaları siliniyor.

Balyoz Davası’nda geçen hafta savcılık 231 sanıkla ilgili beraat kararını temyiz etmeme, aralarında Çetin Doğan’ın da bulunduğu 7 kişiyle ilgili beraat kararını ise temyiz ederek Yargıtay’a götürme kararı aldı. Bu kararın ardından 231 sanık hakkındaki beraat kararı kesinleşmiş oldu. Dün ise önemli bir gelişme daha yaşandı.

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi geçen hafta beraatleri kesinleşen 231  Balyoz davası sanığının adli sicillerinin silinmesi için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı. Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, 15 Haziran tarihli yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Mahkememizin 31.03.2015 tarih ve 2014/188 Esas, 2015/143 Karar sayılı kararı ile kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 21.09.2012 tarih ve 2010/283 esas, 2012/245 karar sayılı kararı ile verilen mahkumiyet hükmünün 5271 sayılı CMK'nun 323/1
maddesi uyarınca iptali ile sanıklar hakkında beraat kararı verilmiştir. İptaline karar verilen hükümle ilgili olarak ekteki kesinleşme şerhinde adı geçen 231 sanık yönünden adli sicil kayıtların silinmesi hususunda gereğinin yapılması, rica olunur.”

ÇALIŞAMIYORLARDI

231 kişi arasında Özden Örnek, İbrahim Fırtına ve Engin Alan bulunurken geçen sene AYM’nin yeniden yargılanma kararıyla tahliye edilen Balyoz davası sanıkları ‘sabıkalı’ gözüküyor ve başvurdukları dilekçelerle adli sicillerinin düzeltilmelerini istiyordu. Balyoz davasında hüküm giydikten sonra hak ihlali gerekçesiyle tahliye edilen sanıklardan bazıları özel sektörde iş aradığını, ancak adli sicillerinde hükümlü görünmeleri nedeniyle adli sicil kaydı alamadığını dile getiriyordu. Hukukçular da, “Balyoz sanıkları arasında Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’nin en iyi yetişmiş subay ve generalleri var. Birçoğu dava nedeniyle genç yaşta emekli olduğu ve hatta bir kısmı ordudan atıldığı için özel sektörde iş arıyorlar şimdi. Havacılar THY ve diğer özel havayolu şirketlerinde pilotluk, denizciler de deniz yolu taşımacılığında kaptanlık yapmak istiyorlar. Bu yönde girişimleri de oldu. Ancak, şirketlerin istediği uçuş ya da gemicilik sertifikalarını almak için ‘adli sicil’ kaydı gerekiyor” yorumlarıyla adli sicillerin silinmesinin önemini vurguluyordu.

Sonraki Haber