Balıkesir'de maden dehşeti
Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağında, grizu patladı. 13 kişi öldü.
Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 13 işçi hayatını kaybetti... Patlamada, yaralanan 18 işçinin ise yaralı olarak kurtarıldığı açıklandı.
Balıkesir'in Dursunbey İlçesi'ne bağlı Odaköy yakınlarındaki Şentaş şirketine ait kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında 13 işçi hayatını kaybetti, 18 işçi yaralandı. 1 Haziran 2006'da da aynı madende yerin 700 metre derinliğinde aynı saatlerde meydana gelen grizu patlamasında yine 17 işçi hayatını kaybetmişti.
Odaköy'de Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü'ye ait Şentaş şirketine bağlı kömür madenine saat 16.00-24.00 vardiyasında çalışacak 46 işçi madene indi. 3 işçi ise gelmedi. İşçiler yerin 500 metre altında ve girişin 250'nci metresindeki 4'üncü galeride çalışırken, saat 18.00 sıralarında grizu patlaması meydana geldi.
Maden cehenneme dönerken çıkışa yakın olan işçilerden bazıları kendi olanaklarıyla kendilerini can havliyle dışarıya attı. Kurtarılan işçilerden ağır yanık yaralısı 5'i kaldırıldıkları Dursunbey ve Balıkesir Devlet Hastanelerinde yaşamını yitirdi.
Patlamanın ardından ocakta mahsur kalan 8 kişinin kurtarılması için zamana karşı yarış başladı. Çevre il ve ilçelerden kurtarma ekipleri, ambulanslar yola çıktı. Gaz ve dumanın tahliyesinin ardından saat 22.45'de içeride kalan işçilere ulaşıldı ama, artık yapacak birşeyin olmadığı anlaşıldı. İçeride kalan 8 işçinin de hayatını kaybettiği anlaşıldı.
MADEN SAHİBİ
Madenin sahibi Erhan Ortaköylü patlamanın meydana geldiği madende yaptığı açıklamada, "Yanmanın meydana geldiği bölgede kapıya yakın olan işçiler ocaktan çıktı. İlk müdahalesi maden alanında yapılan yaralılar süratle Dursunbey Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada bir gaz yanması olmuş. Metan gazı yanmasından sözediliyor. Küçük bir kaza değil. Allah kimsenin başına vermesin ama biz madenciler bununla yaşamak zorundayız. Kazanın nedeni inceleme sonunda ortaya çıkacak. Çok üzgünüm. Allah ölenlere rahmet eylesin" dedi.
Erhan Ortaköylü, aynı madende 4 yıl önce de patlama meydana geldiği ve 17 kişinin öldüğünün hatırlatılıp, ihmal olup olmadığının sorulması üzerine, "Burası örnek bir işletme. Erken uyarı sistemi vardı" demekle yetindi.
DAHA ÖNCE DE 17 KİŞİ ÖLDÜ
Dursunbey İlçesi'ne bağlı Odaköy'de Şentaş Madencilik'e ait aynı kömür ocağında 1 Haziran 2006'da meydana gelen grizu patlamasında 17 işçi yaşamını yitirdi, 7 işçi yaralandı. 57 işçi yaklaşık 700 metre derinlikte çalışırken, yine akşam saatlerinde, saat 18.40'ta metan gazı birikmesi sonucu grizu patlaması meydana geldi. Metan gazının yoğun olduğu bölgede çalışan 17 işçi mahsur kaldı, diğer işçiler dışarı çıkmayı başardı. Grizu faciasında işçiler Adil Kuyucu, Muzaffer Aydın, Halil Erdem, Ramazan Turhan, Ahmet Avcı, İdris Gülenç, Osman Afacan, İsmail Altıntaş, Salih Evcimen, Ramazan İnci, Fehmi Karaca, Ali İnce, Sadettin Eryılmaz, Özcan Bayram, Ahmet Güneş, Timuçin Kaya ve Nuri Akça yaşamını yitirdi.
1960'TAN BERİ ÇALIŞTIRILIYOR
Kömür ocağının 1960'dan bu yana çalıştırıldığı, daha sonra işletme hakkını alan Şentaş Madencilik'in 23 yıl açık, son 2 yıl ise kapalı işletme ile üretim yaptığı belirtilmişti. Madeninin sahibi o zaman da Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü'ydü. Olayı soruşturan savcı, bilirkişi raporunun, ocakta havalandırmanın yetersiz olduğunu, elektrik kablolarının antigrizu özelliği taşımadığını, patlamanın bu nedenle de meydana gelmiş olabileceğini ortaya koyduğunu söylemişti. Yapılan çeşitli incelemelerde madende yeterli önlem bulunmadığı vurgulanmıştı.
2009'DA AYNI BÖLGEDE 2 PATLAMA OLDU
Dursunbey İlçesi'ne bağlı Kavacık Köyü yakınlarında, Özçevre Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında 5 Mart 2009'da meydana gelen grizu patlamasında 9 işçi yaralandı. Odaköy Köyü'ne yakın olan Kavacık Köyü'ndeki patlama ise saat 13.00 sıralarında, 280 metre derinlikte yaşandı. Patlama nedeniyle göçük oluşmazken, çıkan alevler nedeniyle galeride çalışan işçilerden Durali Dede, Haydar Özat, Salih Tufan, Mustafa İşçi, Engin Yıldız, Maksut Floryalı, Hasan Dönmez, Bayram Sarıdoğan ve Tahsin Karakoç, yaralandı.
Yine Dursunbey İlçesi'ne bağlı, aynı bölgedeki Hamzacık Köyü'nde, Şentaş Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında 1 Ekim 2009'da gaz sıkışması nedeniyle meydana gelen grizu patlamasında 5 işçi yaralandı. Bir işçi de patlamadan sonra arkadaşlarına yardım etmek isterken kolundan yaralandı. Bu patlama saat 11.00 sıralarında meydana geldi. Patlama sırasında işçiler Recep Yörük, Durali Karacabey, Mevlüt Gazan, Mehmet Çiçek ve İsmail Kazan yaralandı. İşçilerden Recep Kacer ise patlama sonrası arkadaşlarına yardım etmek isterken kolundan yaralandı.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir’de bir maden ocağında meydana gelen grizu faciasıyla ilgili, "Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerinin ve milletimizin başı sağ olsun diyorum. Yaralılara geçmiş olsun diyorum. Yaralılara şifalar temenni ediyorum. Bizler elimizden ne gelirse azami ölçüde yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Erdoğan, İspanya’dan dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Erdoğan, "Balıkesir’de meydana gelen grizu faciasına ilişkin elinize ulaşan son bilgiler nedir?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"47 vatandaşımızın çalıştığı kömür ocağı, 80 metre derinlikte olan bir ocak... Maalesef burada 17 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz. 30 vatandaşımız şu anda sağ ve tedavi altında. Şu anda çalışma bakanımız, il milletvekilleriyle orada. Valimiz orada. Şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanım da ile intikal edecek. Benimle beraberdi zaten. Yerinde gerekli çalışmalar yapılacak. Son olarak bakanımın bana az önce ifade ettiği kadarıyla bu ocakta da 20 gün önce bir denetim yapılmış. Fakat ’şu anda rapor yanımda değil’ dediler. Bununla ilgili zannediyorum yarın gerekli açıklamaları bakanım yapar. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerinin ve milletimizin başı sağ olsun diyorum. Yaralılara geçmiş olsun diyorum. Yaralılara şifalar temenni ediyorum. Bizler elimizden ne gelirse azami ölçüde yapmaya devam edeceğiz. Ve şu anda bakanlarımızla, milletvekillerimizle, valimizle, tüm ilgili arkadaşlarımızla oradayız, orada olacağız."
Başbakan Erdoğan, "Sayın Çiçek’le görüşmeniz olacak mı?" sorusuna da "Bu gece olur, yarın olur olacak tabi" yanıtını verdi.
BİLGİ KARMAŞASI
Meydana gelen grizu patlamasının ardından Başbakan da dahil, tüm yetkililer ölü sayısının 17 olduğunu açıkladı. Fakat olayın ardından madene giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ölü sayısının 13 olduğunu açıkladı.
BAKAN ÖLÜ SAYISINI 13 OLARAK AÇIKLADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, daha önce 17 kişi öldüğü belirtilen Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’deki maden ocağındaki grizu patlamasında yaşamını yitirenleri sayısının, 13 olduğunu açıkladı.
Dinçer, madendeki kazada yaralanarak Balıkesir Atatürk Devlet ve Balıkesir Devlet Hastanesine sevk edilen yaralıları ziyaret etti.
Ziyaretten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Dinçer, Dursunbey’de yaptığı, patlamada ölenlerin sayısı ile ilgili bir karışıklık olduğu, ölü sayısının daha az olabileceği yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
"Şu an itibariyle kaybımız 17 değil, 13. Şimdi 13 kaybımız gözüküyor. 13 kaybımız var. Tek tek tespitleri yaptık. Diğer hastanelerdeki 4 arkadaşımızın durumu daha kritik. Henüz 2 tane hayati tehlikeyi atlatamamış arkadaşımız var. Diğerlerinin durumları iyi gözüküyor. Hastanede tedavi altında bulunan toplam 18 arkadaşımız var."
KAZADA ÖLEN 13 KİŞİNİN İSİMLERİ AÇIKLANDI
Balıkesir’in Dursunbey ilçesindeki madende meydana gelen grizu patlamasında ölen 13 kişinin isimleri açıklandı.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, AA muharibine yaptığı açıklamada, Engin Tanrıkulu, İbrahim Saygılı, Muammer Karaca, Mustafa Demirel, Ali Yaran, Önder Kartefe, Celal Karakafa, Serkan Aydın, İsmail Görlen, Bünyamin Tuncay, Süleyman Duman ve Mehmet Özel ile maden mühendisi Özgür Seçkin’in, madendeki kazada hayatını kaybettiğini söyledi.
Kazada yaralanan işçilerin ise İzmit, İzmir, Denizli, İstanbul ve Balıkesir’e sevk edildiklerini belirten Çalışkan, işçilerin tedavilerinin büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü kaydetti.
BİR KİŞİ, DENİZLİ DEVLET HASTANESİ YANIK ÜNİTESİNDE TEDAVİ ALTINA ALINDI
Balıkesir’in Dursunbey ilçesindeki maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu yaralananlardan biri, Denizli Devlet Üniversitesi Yanık Ünitesinde tedavi altına alındı.
Dursunbey’deki maden ocağındaki grizu patlamasında yaralanan Ahmet Karaca (35), karayoluyla Denizli Devlet Hastanesine getirildi.
Ambulansla Balıkesir’den saat 00.00’da hareket eden ve Manisa il sınırından eskort eşliğinde Denizli’ye getirilen Karaca, saat 03.30’da Devlet Hastanesine ulaştırılarak Yanıt Ünitesinde tedavi altına alındı.
Karaca’nın vücudunun yüzde yetmişinde birinci derece yanık olduğu ve hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.
GRİZU PATLAMASINDA YARALANAN ÜÇ İŞÇİ, İZMİR’E GETİRİLDİ
Balıkesir’in Dursunbey ilçesindeki maden ocağında grizu patlaması sonucu yaralanan üç işçi, İzmir’e getirildi.
Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’deki maden ocağına meydana gelen patlamada yaralanan maden işçileri İbrahim Arslan (45), Arif Bozdemir (28) ve Mehmet Demirel (38), Bozyaka Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanık tedavi servisinde tedavi altına alındı.
Şentaş şirketine ait kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında yaralanan Arslan, Bozdemir ve Demirel’in, durumları ağır olduğu için İzmir’e sevk edildikleri öğrenildi. Hastane yetkilileri, yaralıların hayati tehlikesinin bulunduğunu bildirdiler.
Maden ocağında akşam saatlerinde meydana gelen grizu patlamasında 13 işçi hayatını kaybetmiş, 18 işçi yaralanmıştı.
OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR
Diğer sayfalarda...
OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR
Diğer sayfalarda...
[PAGE]
[PAGE]
[PAGE]
[PAGE]
[PAGE]
[PAGE]
[PAGE]