Bakanlık yeni ''sağlıksız'' listesini açıkladı: Peynirler, tereyağları...

Tarım ve Orman Bakanlığı, insan sağlığını hiçe sayan gıdadaki taklit ve tağşiş listelerini yeniledi. Yeni listeye çok sayıda peynir ve tereyağ firması girdi...

Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehdit edebilecek tereyağı ve peynirlerin yer aldığı 17 Ekim tarihli listeyi yayımladı. Bakanlığın bu adımı, gıda güvenliği denetimlerinde sağlığa zararlı ürünlerin kamuoyuna duyurulmasını amaçlayan 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 31. maddesi kapsamında atıldı.

17 Ekim 2024 tarihinde yayımlanan liste, süt ve süt ürünlerinde yapılan kontrollerin sonucunda ortaya çıkan uygunsuzlukları içeriyor.

Bakanlık, denetimlerin artarak devam edeceğini ve halk sağlığını tehlikeye sokabilecek tüm gıda ürünlerini düzenli olarak kamuoyuna duyurmaya devam edeceğini açıkladı.

YENİ LİSTEYE KATILAN ÜRÜNLER

Kekik, multivitamin ve mineral içeren takviye edici gıda, piliç dilim sucuk, ısıl işlem görmüş dana sucuk, tam yağlı taze kaşar peyniri, tam yağlı çeşnili eritme peyniri, tost peyniri, az tuzlu tereyağı, yarım yağlı taze eritme kolot peyniri, taramağı, sulu köfte harcı, kaymak, süzme çiçek balı, kalkan yoğurt, dana kuyma mantı iç harcı, pide harcı, kuzu kuşbaşı, özel Ayvalık soğuk sıkım naturel sızma zeytinyağı, pişmiş dana kıymalı iç harç, taş baskı soğuk ısım naturel sızma zeytinyağı, tavuk sosu harcı, saw palmeta içeren macun, ballı bitkisel macun, tatlı toz biber, tam yağlı beyaz peynir, yarım yağlı çubuk peynir, gıda takviyesi, epimedyumlu bitkisel karışımlı macun, ginsengli tut frutti aramalı gazlı içecek, tuzlu tereyağı, ahir tam yağlı dereotu eritme peyniri, bitkisel çay ve tam yağlı kaşar peyniri.

TESPİT EDİLEN HİLELER

Sucukta, sulu köfte ve mantı harcında kanatlı et ve sakatat taşlık tespiti, kaşarda yüzde yağ oranının düşük olması, bitkisel yağ tespiti, natamisin tespiti, eritme peynirinde nişasta kullanımı, mantı harcından sakatat tespiti, manda sütünde manda sütünün çıkmaması, pide harcında sakatat kalp tespiti, kuzu kuş başında kanatlı et tespiti, dana kıymalı iç harçta kanatlı ve sakatat tespiti, macunlarda ilaç etken maddesi tespiti, toz biberde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespiti, yağlarda ömrü uzatan ancak insan sağlığına zararlı natamisin tespiti ve zeytinyağlarda, tohum yağları tespiti.

İşte Bakanlık tarafından ifşa edilen zararlı peynir ve tereyağı firmaları:

Sonraki Haber