Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (4)- "Suriyeli sığınmacıların hepsinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınması gibi bir çalışmamız yok"- "(AB'ye ilişkin düzenlemeler) Bununla ilgili muhalefet partilerinin Meclis'i bloke etmemelerini

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Suriyeli sığınmacıların hepsinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınması gibi bir çalışmamız yok" dedi.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Galatasaray-Fenerbahçe futbol maçının ertelenmesine neden olan ciddi tehdidin geçip geçmediğini sorması üzerine Kurtulmuş, "Farklı kanallardan spesifik olarak maçla ilgili bu tehdidin gelmiş olması sadece Galatasaray- Fenerbahçe maçına dönük bir tehditti" diye konuştu.

Süper ligdeki diğer bütün maçların oynandığına dikkati çeken Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bütün tedbirler alınıyor, önceden tedbirinizi alıyorsunuz. Şimdiye kadar defaatle ifade ettik, çok sayıda canlı bomba, çok sayıda araba, çok sayıda mühimmat, çok sayıda patlayıcı maddeyi önceden yakalamak, tedbirinizi almak, önlemek imkanına sahip olmuşsunuz ama Allah muhafaza işte İstiklal Caddesi'nde olduğu gibi her türlü tedbiri almanıza rağmen İstiklal Caddesi'ne, Taksim'e çıkan bütün yollar, sokaklar her taraflar aranmasına rağmen, oradaki bütün şüpheli insanların üstleri aranmasına rağmen maalesef terör, hele canlı bombayı önlemek zaman zaman pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla ciddi bir istihbarattı. Farklı istihbaratlar değerlendirildi ve bütün istihbarat birimleri son derece uyanık bir şekilde olabilecek en detaylı istihbarat bilgilerini değerlendirerek halkımıza zarar gelmemesi için üzerine düşeni yapmaya çalışıyorlar."

Bir başka gazetecinin 90 günlük süre içinde hayata geçirilmesi beklenen Alevilerin ve Roman vatandaşların taleplerine ilişkin düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı sorusuna Kurtulmuş, "7 yasaya son şekli veriliyor dedim, kanun tasarısı. Bunlardan birisi Roman vatandaşlarımızla ilgili düzenlemedir, bir diğeri Alevi vatandaşlarımızın talepleriyle ilgili düzenlemedir. Bunlarla ilgili de geçen hafta içinde de gerekli çalışmaları yaptık. Son şekline getiriliyor. 7 ayrı yasa da olgunlaştığı takdirde onları en kısa zamanda TBMM'ye göndereceğiz" yanıtını verdi.

- "Muhalefet partilerinin lehine olmaz"

Avrupa Birliği ile ilgili düzenlemelere ilişkin bir aylık sürenin olduğu belirtilerek, muhalefet partileriyle anlaşılamaması durumunda izlenilecek yolun sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bununla ilgili olarak biz üzerimize düşen her türlü ciddiyetle, iyi bir zaman planlamasıyla bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Onun için bugün çok uzun süreler içerisinde AB konusundaki atılacak adımlar, vize serbestisi ile sonuçlanacak bu adımlarla ilgili olarak çalışmalarımızı bir kere daha gözden geçirdik. Hemen bugün itibarıyla da bunları TBMM'ye gönderiyoruz. Tabii bunların yasalaşması iktidar partisi olarak bizim sorumluluğumuzda olduğu gibi muhalefetten de beklentimiz şudur: Bunların hepsi sonuçta ortak olarak bütün halkımızın beklediği hususlardan birisi. Ümit ediyoruz ki haziran ayında Türkiye vize serbestisi hakkına sahip olacaktır. Bununla ilgili muhalefet partilerinin Meclis'i bloke etmemelerini temenni ediyoruz. Eğer böyle bir tavır içine girerlerse millet de bunu görür. Biz bütün muhalefet partileriyle bu konuda uzlaşıp mümkün olan en kısa süre içerisinde bu yasaların çıkması için gayret sarf edeceğiz ama hangi muhalefet partisinin nasıl hareket edeceğinin kararını da biz vermeyeceğiz, onlar verecekler bu kararları. Biz onlara da şu tavsiyede bulunuyoruz: Bu bütün milletin ortak beklentilerinden birisidir. Bu alanda lüzumsuz, sıradan bir engelleme, zaman kaybettirme, vakit geçirme taktiğine başvurarak hükümetin yolunu kesmeye kalkmasınlar. Bu muhalefet partilerinin lehine olmaz diye düşünüyorum."

- Suriyeli sığınmacılara yönelik iddialar

Suriyeli sığınmacıların vatandaşlığa alınacağına yönelik iddialar hatırlatılarak, hükümetin böyle bir çalışması olup olmadığı sorulan Kurtulmuş, böyle bir çalışmalarının bulunmadığını söyledi.

Kurtulmuş, "Biliyorsunuz 2 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacı var. Dolayısıyla bunların hepsinin vatandaşlığa alınması gibi bir çalışmamız yok ancak nitelikli ve çalışma imkanına sahip olanlarla ilgili bir takım çalışma izinleri çıkarttık, çıkartıyoruz. Ayrıca, belki bazılarıyla ilgili burada oturma izniyle ilgili çalışmalar yapılabilir ama Suriyeli sığınmacıların hepsinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınması gibi bir çalışmamız yok" ifadesini kullandı.

(Bitti)

Sonraki Haber