Bakan Nebati'den yeni enflasyon tahmini
Yıl başından bu yana yaptığı enflasyon tahminleri boşa çıkan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den bugün rekor üstüne rekor kıran enflasyon için dikkat çeken bir açıklama daha geldi.
Göreve geldiği günden bu yana yaptığı ancak verdiği tarihlerde yanılan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati son olarak enflasyon sorununun küresel olduğunu belirterek "Tüm dünyada Rusya-Ukrayna savaşı ve kuraklık nedeniyle artan gıda fiyatları, yükselen enerji fiyatları, arz-talep uyumsuzlukları, tedarik zincirlerindeki bozulmalar ve artan navlun maliyetleri sebebiyle bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler dahil yüksek enflasyon sorunu yaşıyor." demişti.
Bugün de enflasyonla ilgili bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada "Azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngörüyoruz" dedi.
Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda ek bütçenin sunumunu gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur baskılarının düşeceğini öngördüklerini paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kamu olarak 2022 yılında 241,3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz" dedi.
Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde;
"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ile Cumhuriyetimizin 100. yılındaki hedefimiz yeni rekorlar kırarak 300 milyar dolarları aşan ihracata ulaşmaktır. Ülkemizde üretim, ihracat ve yatırımlar, küresel ve bölgesel tüm olumsuz gelişmelere rağmen artışını güçlü bir şekilde sürdürürken istihdam piyasasındaki olumlu görünüm de devam etmektedir. 90’lı yıllarda kronik bir sorun haline gelen enflasyonu, iktidara geldiğimiz andan itibaren uyguladığımız ihtiyatlı politikalarla düşürdüğümüz gibi tekrar düşürmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını etkileyen olağanüstü fiyat artışlarının alım güçlerine en az düzeyde yansıması için azami çabayı gösteriyor ve gerekli adımları ivedilikle atıyoruz. Enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kamu olarak 2022 yılında 241,3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz.2022 yılının ikinci çeyreği ve sonrasına ilişkin öncü göstergeler ılımlı bir iç talebe ve güçlü bir ihracata işaret etmektedir. 90’lı yıllarda kronik bir sorun haline gelen enflasyonu iktidara geldiğimiz andan itibaren uyguladığımız ihtiyatlı politikalarla düşürdüğümüz gibi tekrar düşürmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Gelire Endeksli Senetlerin ihracını duyurduk, talepleri topladık. Talepler çok olumlu oldu."
Merkez Bankası'nın yıl sonu tahminleri
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta piyasa katılımcıları anketini açıklamıştı. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 64,5 olarak gerçekleşirken, dolar beklentisi ise 18,89 oldu. Bir önceki dönemde anket katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 57,9'ken, dolar beklentisi ise 17,57 seviyesindeydi. Ankete göre 12 ay sonra enflasyon beklentisi bir önceki dönemde yüzde 33,2 seviyesindeyken, bu anket döneminde yüzde 37,9 oldu. 24 ay sonrası enflasyon beklentisi ise yüzde 22,4'e yükseldi. 12 ay sonrası dolar beklentisi ise 20,7 olarak gerçekleşti.
TÜİK'e göre Mayıs 2022 enflasyonu
Türkiye İstatistik Kurumu endişeyle beklenen Mayıs ayı enflasyon rakamlarını 3 Haziran'da açıklamıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre mayısta enflasyon aylık bazda yüzde 2,98 yıllık bazda ise yüzde 73,50 artış gösterdi.
Öte yandan Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %132,16, aylık %8,76 arttı.
İşte TÜİK'ten yapılan açıklama:
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %73,50, aylık %2,98 arttı
TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %39,33 artış gerçekleşti.
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %132,16, aylık %8,76 arttı
Yİ-ÜFE (2003=100) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %8,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre %51,43, bir önceki yılın aynı ayına göre %132,16 ve on iki aylık ortalamalara göre %80,38 artış gösterdi.