Bakan Kurum, Bursa'daki sel felaketinin bilançosunu açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sel felaketinin yaşandığı Bursa’da hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirterek ''Kestel, Orhangazi, İznik ve İnegöl’de 10 ağır hasarlı, 35 az hasarlı, diğer 192 yapı ve 10 fabrikamız da hasarsız tespit edildi'' dedi.

Bakan Kurum, İzmit'te Kocaeli Kongre Merkezi’nde belediye başkanlarıyla bir araya gelerek Kocaeli'deki projeler hakkında bilgi aldı. Ardından Dilovası'na geçen Bakan Kurum, burada Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi yönetimi ile toplantı gerçekleştirdi. Kömürcüler OSB’nin yerinin değiştirilmesi ile ilgili görüşmelerde bulunan Bakan Murat Kurum, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Kurum, “Manisa Saruhanlı ilçemizde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu an itibariyle hamdolsun hiçbir can kaybımız söz konusu değil. Yaralımız yok. Bakanlığımızın ilgili ekipleri hemen olay yerine intikallerini gerçekleştiriyorlar ve hasar tespit çalışmalarına başlıyorlar. Aynı şekilde dün Van’da 5.4 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Burada da ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarını 15 mahallede yapıyorlar. Şu an hızlı bir şekilde fiilen hem Bursa’da, hem İstanbul’da, Van’da, Manisa’da, Bingöl’de ekiplerimiz sahadalar ve vatandaşlarımızın yarasını en kısa sürede sarmak mahiyetinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz bu noktada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. En kısa zamanda da yaralarını saracağımızdan emin olmalarını ifade etmek istiyorum. Ülkemiz deprem bölgesi. Bugün bulunduğumuz Kocaeli geçmişte çok önemli acılar yaşadı. Birçok vatandaşımız hayatını yitirdi. Bu noktada, depreme hazırlıklı şehir çalışmalarını da o günden beri sürdürmeye gayret gösteriyoruz. Kocaeli bu anlamda çok önemli bir dönüşüm gerçekleştirdi. Hem Gölcük ilçesinde hem de diğer ilçelerimizde kararlı bir şekilde bu dönüşümü de yapıyoruz” dedi.

Deprem ve iklim değişikliği konularında tüm ülkenin ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Kurum, “Bugün görüyoruz ki, ülkemiz iklim değişikliğinin etkilerini artık net bir şekilde hissetmektedir. Baktığınızda derelerin taşması, heyelanlar, seller, aşırı yağışlar sebebiyle de vatandaşlarımız bu noktada hayatlarını verecek kadar etkilenmektedir. Bize düşen, bu çerçevede topyekun hareket etmek durumundayız. Bu bir ilçenin, bir ilin tek başına yapabileceği bir çalışma değildir. Vatandaşımızla bugüne kadar hep birlikte hareket ettik. En son virüs sürecinde dünyaya örnek olacak bir tavır sergiledik. Ben deprem konusunda da, iklim değişikliği konusunda da aynı davranışı vatandaşımızdan, belediyelerimizden bekliyoruz. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda yapılması gereken destek neyse, bu destekleri inanın tüm ekibimizle birlikte gece gündüz vermeye gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

'BODRUM KATLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER VAR'
Bursa’da yaşanan sel felaketinin ardından hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Bakan Kurum, şunları kaydetti: “Bursa’da hasar tespit çalışmalarımız tamamlandı. Kestel, Orhangazi, İznik ve İnegöl’de 10 ağır hasarlı, 35 az hasarlı, diğer 192 yapı ve 10 fabrikamız da hasarsız tespit edildi. Bursa’da olayın olduğu andan itibaren ekiplerimiz çalışmalarını süratli bir şekilde tamamladılar. Şu anda da Manisa ve Van’da ekiplerimiz aynı şekilde çalışmalarını yapacaklar. Diğer taraftan İstanbul’da yaşanan selde olay olur olmaz il müdürlüğümüzün ekipleri intikal ettiler. Bakan yardımcımız İçişleri Bakan yardımcımızla birlikte 2 gündür sahadalar. Burada da gerekli tahkikat hem hukuki yönde hem de teknik yönde yapılmaktadır. Bu çerçevede imar kanununda iskan edilebilecek binaları net bir şekilde tariflemiş durumdayız. Kret kotunu 1,5 metre aşmak kaydıyla iskan edilebileceği, yine bodrum katlarda ilgili düzenlemeler var. Daha önce Samsun’da yaşanan bir sel vardı. Bu selden sonra imar yönetmeliğinde gerekli değişiklik yapıldı ve o çerçevede temel kotu da ancak 50 santim seviyesinde gömebiliyoruz. Diğer tarafta da eğer iskan edeceksek, herhangi bir taşkın riski yoksa geri kalan kısmını açmak durumundayız. İklim değişikliği ile ilgili eylem planlarımızı açıkladık. 7 bölgemizde de bu çalışmaları sürdürüyor olacağız.”
Bakan Kurum, Dilovası ilçesinde bulunan Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi yönetimiyle yaptığı görüşmede ise bu alanda artık kömürcülük faaliyetlerine izin verilmeyeceğini ilettiklerini, Tavşancıl'ın üst kesimlerinde kamulaştırmalarla yeni bir alan için çalışmalara başlanacağını söyledi.

BAKAN KURUM, DENİZ UÇAĞIYLA PROJELERİN YAPILACAĞI ALANLARI DENETLEDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait İzmit Körfezi’nde bulunan deniz uçağıyla, kentin çeşitli noktaları ve yatırım yapılacak alanları havadan denetledi. Bakan Kurum, uçuş sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Millet bahçesi yapılacak alanın İzmit’e büyük bir değer katacağını belirten Bakan Kurum, “Bugün hem Kocaeli’mizin sorunlarını birlikte istişare ettik, hem de projelerimizi yerinde görme fırsatımız oldu. Büyükşehir belediyemize ait deniz uçağımızla ki, Türkiye’de 3 uçaktan bir tanesi, hakikaten Kocaeli’mizin geneline ilişkin tüm alanları görme fırsatı bulduk. Millet bahçemizi yerinde inceledik ki, 200 bin metrekarelik, sulak alanı da içine aldığınızda 1 kilometrekareye ulaşan bir millet bahçesi. Havadan da gördük. Yapıldığı zaman hakikaten Kocaeli’mize çok büyük değer katacak, vatandaşımızın 7 gün 24 saat vakit geçireceği önemli bir alan olacaktır. Ardından İzmit ilçemizdeki kentsel dönüşüme alınan Cedit Mahallesi kentsel dönüşüm alanını yine havadan gördük. Orada da TOKİ eliyle hakikaten İzmit’imize, Kocaeli’mize yakışacak çok önemli bir projeyi inşallah yıl sonu başlatmış olacağız” dedi.

Deniz uçağı ile denetimlerin Marmara bölgesi geneline yayılacağını belirten Bakan Kurum, “Kömürcüler OSB’nin kaldırılması sürecini, yönetimiyle de istişare ettik. Dilovası’nın hem OSB’nin bulunduğu alan ve yanında yine Tavşancıl bölgesinin üst kısmında kalan alanda rezerv konutları yapmak suretiyle yeniden inşa edeceğiz. Tabii bir taraftan da deniz uçağımız ile denizlerimizde, kıyılarımızda, adalarda, Kocaeli bölgemizdeki, körfezimizdeki tüm alanlardaki denetime şahit olduk. Burada belediyemiz eliyle denetimi yürütüyoruz. Gemilerin bıraktığı atıklardan, sintinelere, yine adalardaki kirliliklere, bölgedeki tesislerin hem hava hem de deniz kirliliğine ilişkin denetimlerimizi yapıyoruz. Bu çerçevede geçen yıl 13 milyon TL cezai işlem uyguladık. İnşallah yapacağımız çalışma ile bu bölgeyi büyüteceğiz ve tüm Marmara bölgesinde denizimizde kirletme unsuru ne varsa, bu unsurlara cezai işlemi havadan yapabilecek uçağımızla birlikte, belediyemiz ile bu ortak çalışmayı yürüteceğiz. Bu çerçevede denizlerimizi ve kıyılarımızı temiz tutacak adımları atacağız” diye konuştu.

Sonraki Haber