Bakan Fidan: ''Soykırım davasına müdahil olma kararı aldık''

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil olacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile bakanlıkta bir araya geldi. Fidan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Marsudi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, dost ve müttefik ülke Endonezya'nın Dışişleri Bakanı Retno Marsudi'yi ağırlamaktan dolayı memnun olduğunu ifade ederek, geçen temmuz ayında Cakarta'yı ziyaret ettiğini söyledi. Türkiye ve Endonezya'nın köklü tarihi bağları olduğuna işaret eden Fidan, "Güneydoğu Asya'daki stratejik ortaklarımızdan Endonezya ile köklü tarihi ve kültürel bağlarımızdan güç alan ilişkilerimizi her alanda geliştirmekteyiz. Bugünkü görüşmelerimizde Türkiye-Endonezya Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi'nin ilk toplantısının hazırlıklarını ele alma imkanımız oldu. Bildiğiniz gibi bu mekanizma Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 tarihinde Bali ziyaretleri sırasında tesis edilmişti" dedi.

'EKONOMİK, TİCARİ KONULARDA MUTABIK KALDIK'

Bakan Fidan, "Görüşmelerimizde ekonomik, ticari ilişkilerimizi; yenilenebilir enerji ve helal gıda dahil çeşitli alanlarda geliştirme hususunda mutabık kaldık. Ticaret hacmimizin liderlerimiz tarafından belirlenen 10 milyar dolar hedefine ulaşması için atabileceğimiz adımları istişare ettik. Endonezya'nın yeni başkentinin inşa sürecinde Türk müteahhitlik firmalarının da yer almasını istiyoruz. Değerli mevkidaşıma savunma sanayii iş birliğimizin artarak devam etmesini ve firmalarımızın Endonezya ordusunun modernizasyonda daha fazla rol almak istediğimizi belirttim" diye konuştu.

Bakan Fidan, terörle mücadele dahil, gelecek dönemde imzalanacak belgeleri gözden geçirdiklerini belirterek, "FETÖ başta olmak üzere terör örgütleri ile mücadele konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca ilişkilerimizin gelişmesini sağlayacak önemli bir karar daha aldık. 2 ülke arasında savunma bakanları ve dışişleri bakanlarının yer alacağı 2+2 formatında bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldık" dedi.

'GAZZE'DE AKAN YALNIZCA FİLİSTİNLİLERİN KANI DEĞİLDİR'

Bugün görüşülen güncel konuların başında Filistin meselesinin yer aldığını belirten Bakan Fidan, şöyle konuştu:

"Bu vesileyle Endonezya ile Filistin meselesinde ortak tutum ve hassasiyetlerimizin olduğunu görmekten bir kez daha memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Endonezya'nın da yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı Arap Birliği Temas Grubu olarak, Gazze'ye yönelik saldırılara ilişkin uluslararası farkındalığı arttırmak için önemli çalışmalarda beraber görev aldık. Uluslararası kamuoyunun tepkisine karşın, İsrail büyük bir pervasızlıkla Filistinli sivillere karşın işlediği suçları sürdürmektedir. Artık zaman, bu söylem birliğinin uygulamaya geçme zamanıdır. Bu insanlık dışı duruma hep beraber uluslararası toplum olarak sistemli bir şekilde 'Dur' dememiz gerekiyor. 21'inci yüzyılda Gazze'de açlıktan ölümler yaşanırken, İsrail ordusunun çekildiği yerlerde toplu mezarlar ortaya çıkarken, kadın, çocuk, hasta, yaşlı demeden siviller hedef alınırken uluslararası toplum daha neyi beklemekte? Zorlayıcı tedbirlerin gündeme gelmesi gerektiği ortadadır. Bir tercih yapmak zorundayız. Ya hukuktan ve insanlıktan yana olacağız ya da zulmün yol açtığı sorunların bedelini hep birlikte ödeyeceğiz. Krizin başından beri, Gazze'de yaşanan bu insanlık trajedisinin dünyanın dört bir yanında toplumsal olayları tetikleyebileceğini önceden söyledik, uyardık. Bugün görüyorsunuz İsrail'e koşulsuz, şartsız destek olan ülkelerde halk sokaklara dökülmüş durumda. Daha vahim bir noktaya gelmemek için bu ülkelerin bir an önce uyanması gerekiyor. Gazze'de akan kan, yalnızca Filistinlilerin kanı değildir. Gazze'de insanlık bir sınav vermektedir."

'FİLİSTİN'İN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Bakan Fidan, Gazze'ye olan saldırıların vicdanlarda yargılandığını kaydederek "Şüphesiz bu saldırıların hukuki düzlemde de yargılanması gerekmektedir. İsrail'in bu cürümleri hakkında Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden süreçler mevcuttur. Şu ana kadar biliyorsunuz 2 ülke, Nikaragua ve Kolombiya bu konuda somut bir tutum alarak başvuruda bulundu. Biz de bugün yaptığımız değerlendirmelerin neticesini Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Alınan siyasi karar gereği, Türkiye olarak Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik. Bu adımla uluslararası Adalet Divanı önündeki sürecin doğru yönde ilerlemesini temenni ediyoruz. Bu başvurumuza yönelik çalışmalarımız uzun süredir devam etmekteydi. Bu karara yönelik hukuki çalışmalarımızı da tamamlayacağız. Alınmış olan bu siyasi kararı fiiliyata geçirmek için resmi müracaatımızı Uluslararası Adalet Divanı'na yapacağız. Türkiye olarak her durumda Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Sonraki Haber