Bakan Çavuşoğlu'dan kritik açıklama: Münbiç bitince...
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de yürütülen operasyonlara ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu, ''Münbiç bitince diğer bölgelere girilecek'' dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor, gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
(Münbiç'te son durum) Şimdi ortak devriye şehrin içine girme zamanı. Şu ana kadar 1-2 gün süreçte gecikme olmuş olabilir ama yol haritasının uygulanmasında bir sorun olmadı. YPG çekilecek, o şehrin nüfus yapısı yönetecek. (ABD ile) Münbiç tamamlandıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye yol haritamızda net bir mutabakat var. Bu (Münbiç devriye hattındaki) bölgelerden çekilmesi YPG/PKK'nın Münbiç'ten çekildiği anlamına gelmez.
(Brüksel'de NATO Zirvesi) FETÖ konusu var. 13 Temmuz'da Ankara'da FETÖ konusunun da içinde olduğu konsolosluk ve hukuki işlerle ilgili çalışma grubumuz toplanacak. Vize konusunda geçen seneki kriz aşıldı. Diğer taraftan ABD ile aramızda devam eden FETÖ'nün iadesi dahil başka konular da var. F-35 konusu var İran'a yönelik ABD'nin yeni kararları var. Bunların hepsi gündeme gelir.
(Türkiye-ABD ilişkileri) ABD ile ilişkilerimize çok ciddi zarar verdi ABD'nin bizi oyalaması. ABD'nin İran (yaptırımları) konusunda aldığı kararları doğru bulmuyoruz. Yeni yönetim ben bu anlaşmadan çekiliyorum dedi. AB üyesi ülkeler biz bu anlaşmayı sürdüreceğiz diyor. İran ben anlaşmaya sağdığım diyor. Pompeo ile yaptığımız görüşmede FETÖ konusunu ciddiye aldıklarını söylemişti. FBI'ın da FETÖ'ye yönelik ciddi bir soruşturma başlattığını söyledi. (FETÖ ile ilgili) Her şey masaya konduktan sonra ne kadar ciddiye aldıklarını göreceğiz. ABD, Türkiye gibi bir müttefikini kaybetmemelidir. İlişkilerimiz bu kadar zarar gördükten sonra bunun telafisi ABD'nin yanlış politikalarından vazgeçmesidir. ABD yönetimi (S-400 meselesi nedeniyle) Türkiye ile ilişkileri bozmak istemiyor.'
(FETÖ ve PKK ile mücadele) Son zamanlarda Almanya'da da özellikle bazı araştırmalar da yapıldı bunlar basına yansıdı. FETÖ'nün karanlık bir örgüt olduğu konusunda söylemler artmaya başladı. DAEŞ'e karşı FETÖ'ye PKK'ya karşı duyarlılık daha da artmaya başladı. (PKK sembollerinin yasaklanması) Avusturya, Almanya'daki yasayı örnek alan bir çalışma başlattı. Sonbaharda parlamentoya gelebilir. PKK'nın Irak topraklarından temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.
(Yunanistan'ın 3 darbeciye iltica hakkı vermesi) Yunanistan başlangıçta bu kişileri Türkiye'ye vermek için çok çaba sarf etti ama Batı'dan Yunanistan'a baskı geldi. Yargı üzerinde Batı'nın çok ciddi bir baskısı olduğunu görüyoruz. Avrupa'dan gelen baskıya göre karar verdiklerini net bir şekilde görüyoruz.