Bahçeli'nin kurmayından ilginç 367 açıklaması

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin olarak, "Belki 367 olarak çıkacak, o da mümkün'' dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, başkanlık sistemi tartışmalarını Habetürk'te değerlendirdi Olası referandumda "evet" diyecekleri konusunu değerlendiren Yalçın, "Biz Meclis'te neyi tartışacağımızı bilmemiz lazım. Belki partili cumhurbaşkanlığı, belki yarı başkanlıkla gelecek. Bilmiyoruz ki. Bunları görmeden yorum yapmaktan imtina ederiz" ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:
"Başkanlık sistemi bizce rafta değildi. 15 Temmuz belki biraz geri attı ama mevcut bir tartışmaydı. Cumhurbaşkanı 1 Ekim'de Meclis açılışında anayasa değişikliğinden bahsetti. Sayın Başbakan başkanlık sistemiyle ilgili fikirlerini söyledi. Ortada böyle bir gündem yok gibi davranmak yanlış kanaatindeyiz.

"Biz esasında yol açıyoruz"
Birinci şıkkımız mevcut bir yönetim sıkışıklığı var, bunu aşmalıyız. Bunu aşamazsak, arkası krizdir, kaostur. Bu kaos dönemine girildiğinde daha büyük felaketlerin gündeme gelmesi olabilir dedik. Böyle bir yapı içerisinde anayasanın çiğnenmemesi söylendi. Bizim önceliğimiz Cumhurbaşkanı'nın anayasadaki sınırlarına çekilmesi oldu. Bu olmuyorsa, bu hususun anayasal zemine oturmasından bahsettik. Biz esasında yol açıyoruz. Sayın Devlet Bahçeli geçmişte 367 krizinde olduğu gibi burada da anayasa çiğneniyor, gayri nizami bir durum var, bunu düzeltelim. Milletin mekanında bunu çözerseniz, daha sonra millete götürürsünüz.

Halka gidelim denildiğinde hangi siyasi parti, 'ben gitmem' diyebilir?
Şu ana kadar hiçbir şekilde AK Parti veya başka bir partiyle herhangi bir görüşme, pazarlık yapılmamıştır. Arka kapı siyasetine girilmemiştir. MHP'de böyle bir siyaset yoktur. Milletin geleceğiyle ilgili bir pazarlık yapmayız. Biz bu tür suçlamalarla karşılaştığımızda hususları açıkladık. MHP kendi görüş ve düşüncelerini açıkça ifade edip, parlamenter sistemden yana olduğunu söyleyip, gerekiyorsa milleti hakem yapalım demekten çekinmemek gerek. Halka gidelim denildiğinde hangi siyasi parti, 'ben gitmem' diyebilir?

Belki 367 olarak çıkacak, o da mümkün
Önümüze bir anayasa taslağı gelmedi. Biz düşünce ve görüşlerimizden vazgeçmedik. Revize edilmiş bir parlamenter sistemin daha faydalı olduğu kanaatindeyiz. 15 Temmuz bu ülkede kaos yarattı. Ortak akıl oluşturmak lazım. Yenikapı bu ortak aklın ilk adımıydı. Siz terör örgütün arkasında üst aklı bitirerek mücadele edecekseniz, ortak akılla hareket edeceksiniz. Meclis'ten çıkan karar sonrası millete sorulmasından bir beis yok dedik. Belki 367 olarak çıkacak, o da mümkün. MHP bu yolu açıyorsa bizim tebrik edilmemiz gerekir, demokratik bir yolu gösteriyoruz. Ülke kendi geleceğini oylayacaksa, bu hakkı niye millete vermiyorsunuz? 15 Temmuz'da tankların karşısında kahramanlık gösteren millete mi gitmiyorsunuz?

MHP Genel Başkanı Bahçeli: "Meclis'e gelinir, Meclis'te 330 ile 367 aralığında bir sonuç çıkarsa tabiatıyla referanduma gitmek lazım. Ama böyle bir hayırlı gelişmeyi, sabote etmek doğru değildir. Böyle bir hayırlı gelişmeye başka türlü yaklaşarak kaos ve kriz ortamının devamında veya bir başka ifadeyle şu an yaşanmakta olan fiili durumun devamını arzulayanlar ise Türkiye'de kaosun kurucuları, kaosun yaşatıcıları ve darbe çağrıcıları olarak da tarihte yerini alacaklardır."


Halkın iradesi hiçbir partinin cebinde değildir. Halkın ne karar vereceğini göreceğiz. MHP'nin gizli ajandası yok, olamazda. Görüş ve düşüncelerimiz nettir. Temsilcimiz, genel başkanımız bu ifadeleri saklamadan, gizlemeden ifade ederler. MHP'nin böyle bir ihtiyacı yok.

Ankara'da Yeni Anayasa ve Başkanlık tartışmaları özellikle son günlerde gündeme gelirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantılarında sürece işaret ettiği konuşmalarında yer alan ifadeler dikkati çekiyor. Başkanlık sisteminin TBMM çatısı altında değerlendirilmesi ve millete sorulmasıyla hayırlı bir sonuca gidileceğini umduğunu açıklayan Bahçeli, referandumdan çıkacak sonuca saygı duyacaklarını açıkladı.İlk olarak AK Parti, hazırda tuttuğu veya üzerinde çalıştığı bir anayasa hazırlığı varsa, mutabık kalınan daha önceki maddeleri de ihtiva etmek kaydıyla TBMM'ne getirmelidir. Teklif, TBMM'de ya 367 sınırını aşarak kanunlaşacaktır ya da 330 eşiğinin üstünde kalarak referandum yoluyla milletin kararına sunulacaktır. MHP, Türk milletinin vereceği her karara saygılı ve bağlıdır. Başbakan Yıldırım-Bahçeli zirvesiİki lider yeni anayasa metni konusunda mutabık kaldı. Görüşmenin yarım saatinde ise anayasa ve başkanlık sistemi konuşuldu. Bahçeli, "Yeni anayasa metnini biran önce görmek isteriz" derken, Yıldırım da "Son rötuşları tamamlayıp, bir an önce Meclis'e getireceğiz" mesajı verdi.Başkanlığı görüştüler"Vatandaşa götürmek için destek verecek"Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Yeni Anayasa ve Başkanlık gündemine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. MHP'nin teklifi Meclis'e gelmeden önce göreceğini ifade eden Canikli, "Vatandaşa götürmek için destek verecek. Anayasa değişikliği metnini görmek istiyor. MHP. MHP ile görüşme olacak" dedi. Canikli: Göreve iade KHK'sı geliyor Video: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bahçeli'ye teşekkür



Başkanlık sistemi denildiğinde yasadaki ufak tefek uygulamalarla o sistem tamamen farklılaşır. Yasaya göre, uygulayıcıya göre, başkanlık sisteminin sınırları farklılık arz eder. MHP, iktidarın ne getireceğini bilmiyor. Önümüze gelsin tartışmamızı ona göre yapalım. Bu hassasiyetler yeni değil. Üniter yapıya kıymet verdiğimizi herkes kabul eder. Ortaya konan taslak bu noktalardan da incelenecektir. Ne açık, ne gizli görüşmemiz olmamıştır.

Biz Meclis'te neyi tartışacağımızı bilmemiz lazım. Belki partili cumhurbaşkanlığı, belki yarı başkanlıkla gelecek. Bilmiyoruz ki. unları görmeden yorum yapmaktan imtina ederiz.

MHP kendisini korumasını bilir
Bu iddia sahiplerinin sonuca nasıl ulaştığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Solun veya başka partilerin bizi bu kadar düşünmesi gözlerimizi yaşartıyor. MHP kendisini korumasını bilir. Sıkıntıyı, krizi, kaosu ortadan kaldıracağı için bu görüşlerimiz benimsenecektir.

Meclis'in bu sorunu aşacağı kanaatindeyiz.
Parti sözcüsü bunu söylediğinde, Sayın Genel Başkanı'nın yaptığı açıklamanın ilk şıkkı olarak söyledi. Sayın Bahçeli, 'Anayasal sınırları zorlamayın' dedi. Sayın Cumhurbaşkanı anayasa sınırları dışında, anayasaya uysun. Bu sözcüler açıklamalarımızı takipte güçlük çekiyor veya anlamakta zorluk çekiyor. İsterlerse kendilerine yardım ederiz. Meclis'in bu sorunu aşacağı kanaatindeyiz.
 

AK Parti'den teklif geldiğinde oturur karar veririz, kamuoyunu birlikte aydınlatırız.

Yakın süreçte disiplin süreci başlayabilir
Değerli milletvekili de farklı düşünebilir, partilerin de politikaları vardır. İster vekili, ister MYK'sı olsun bu politika tatbik edilir. Siz aradan çıkıp da parti politikalarına karşı açıklamalar yaparsanız, bir ayrışmanın meydana geldiğini söylersiz. Siz parti politikasına uymazsanız, disiplinlik olması mümkündür. Yakın süreçte disiplin süreci başlayabilir.

Sonraki Haber