Aym'nin "Bireysel Başvuru" Mesaisi
Anayasa Mahkemesi, 2012'den bu yana bireysel başvuru yoluyla gelen pek çok dosyada önemli kararlara imza attı- Ergenekon'dan Balyoz davasına, yerel seçimlerden sosyal paylaşım sitelerine erişim engellerine kadar birçok konuda bireysel başvuruları karara b
ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki (AİHM) ihlal davalarını azaltmak amacıyla hayata geçirilen bireysel başvuru hakkı kapsamında, 23 Eylül 2012'den bu yana pek çok dosyada önemli kararlara imza attı.
Daha önce kamuoyunun yakından takip ettiği Ergenekon, Balyoz davaları gibi dosyaları ve yerel seçimlere ilişkin başvuruları karara bağlayan Yüksek Mahkeme, son dönemde ise sokağa çıkma yasakları ve Can Dündar ile Erdem Gül başvurusu gibi birçok dosyada ülke gündemine oturan kararlar verdi.
Anayasa Mahkemesi, son olarak dün, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği", "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de farklı tarihlerde yaptıkları haberler nedeniyle "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçlarından tutuklu bulunan Dündar ve Gül'ü tahliye etti.
Öte yandan Yüksek Mahkeme, Şırnak'ın Cizre ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarına karşı tedbir başvurularını reddetmişti. Başvuruculardan bir kısmı AİHM'e doğrudan gitmiş, AİHM de Adalet Bakanlığının gönderdiği yazı doğrultusunda tedbir taleplerini kabul etmemişti.
- İhlal ve tahliye kararları
Yüksek Mahkemenin, Ergenekon Davası sanıklarından eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı bireysel başvuruda, uzun tutukluluk nedeniyle verdiği ihlal kararı, davanın diğer sanıkları için de tahliye yolunu açmıştı. Anayasa Mahkemesi, aynı dosyanın sanıklarından tutuklu CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da seçme haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.
Ergenekon sanıklarının başvurularına ilişkin karar, Balyoz davası sanıkları için de umut olmuş, bu başvurular sonucu ihlal kararı alınması üzerine yapılan yeniden yargılama sonucunda 236 sanık beraat etmişti.
30 Mart 2014'teki yerel seçimde rakibi Melih Gökçek karşısında kaybeden CHP Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş'ın bireysel başvurusu da kamuoyunca yakından takip edildi. "Seçime hile karıştığını ve seçilme hakkının ihlal edildiğini" öne süren Yavaş'ın başvurusu Yüksek Mahkemece kabul edilemez bulundu.
Yüksek Mahkemeye, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının bir numaralı sanığı Fetullah Gülen, 12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve şarkıcı Deniz Seki'nin yaptığı bireysel başvurular da kamuoyu gündemini meşgul etmişti.
Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın, yazdığı kitaba basım aşamasındayken el konulması ve yakılması nedeniyle yaptığı başvuruda ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme, Gülen, Evren, Şahinkaya ve Seki'nin başvurularını kabul edilemez bulmuştu.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başvurusu bekliyor
Mahkemenin sosyal paylaşım sitesi Twitter ve YouTube'a erişimin engellenmesine ilişkin ihlal kararları da kamuoyu gündeminde geniş yer aldı.
Anayasa Mahkemesinin Twitter kararının ardından, eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, 10 Nisan 2014'te Twitter'da kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle kendisi hakkındaki sakıncalı içeriğin kaldırılması ya da sitenin kapatılması talebiyle bireysel başvuruda bulundu.
Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları, 18 Nisan 2014'te, sosyal medyada Erdoğan'ın kendisi ve ailesine karşı yapılan hak ihlallerinin kaldırılmasına yönelik mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle bireysel başvuru yaptı. Aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte görüşülmeyen bu dosyalar, Yüksek Mahkemenin önünde karara bağlanmayı bekliyor.