AYM'den bir bomba karar daha !

Avukatıyla telefon görüşmesine izin verilmeyen Albay Eryaşa’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru haklı bulundu.

Anayasa Mahkemesi, 3 ay önce Deniz Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşa’nın yaptığı bireysel başvurusunda, hükmen tutuklu olan başvurucunun avukatı ile telefonla görüşmesine izin verilmemesinin haberleşme hürriyetini ihlal ettiğine karar verdi.

Vatan'dan Çağdaş Ulus'un haberine göre Anayasa Mahkemesi (AYM), Casusluk davası nedeniyle askeri cezaevindeyken Deniz Kurmay Albay Eryaşa’nın avukatıyla telefon görüşmesi yapmasını engelleyen Milli Savunma Bakanlığı’nı “bireysel hak ihlali yaptığı” gerekçesi ile haksız buldu. Kararda, “Başvurucunun avukatı ile telefonla görüşmesi hususunda yasaklayıcı bir hüküm bulunmamasına rağmen avukatı ile telefonla görüşmenin mevzuatta düzenlenmemiş olması gerekçesi ile haberleşme hürriyetinin engellendiği” vurgulandı. Yüksek Mahkemenin kararında, “Mevcut kanun hükümleri çerçevesinde hükmen tutuklu başvurucunun avukatı ile telefon vasıtasıyla görüşmesinin engellenebilmesi için yeterli bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Sonuç olarak Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verilmiştir” denildi. Yüksek Mahkeme’nin verdiği bu kararın mahkumların avukatlarıyla telefonda görüşmesinin önünü açması bekleniyor.
 
Kaydedilemiyor diye!

 
Avukat Murat Ergül’ün, Eryaşa adına yaptığı başvuruda olay şöyle anlatılmıştı: “Olay tarihinde 3. Kolordu Komutanlığı Özel Tip Askeri Ceza ve Tutukevinde tutuklu olarak bulunmaktaydım. O dönem 3. Kolordu Komutanlığından hakkında devam eden yargılamaya ilişkin olarak avukatım ile telefonla görüşme talebinde bulundum. Talepte, avukatımın bürosunun İzmir’de olması nedeniyle cezaevine sürekli gelmesinin mümkün olmadığını ve bu sebeple avukatım ile telefonla görüşmesinin önemli olduğunu belirttim.” 
 
Reddedilme gerekçesi
 
“Ancak, hükümlü ve tutukluların telefonla yapacağı tüm görüşmelerin dinlenip kayda alınırken, avukat ile yapılacakları görüşmelerin dinlemesinin ve kayıt altına alınmasının yasal olarak mümkün olmaması ve tutuklunun avukatı ile telefon görüşmesi yapması konusunda kanunda bir hak tanınmadığı gerekçeleriyle reddedildi.”
 
Emsal olur mu?
 
Avukat Hüseyin Ersöz: “Anayasa Mahkemesi kararlarının mahkemeler ve savcılıklar açısından bir bağlayıcılığı yoktur. Ancak bu kararların emsal olarak gösterilmesi her zaman mümkündür. Bu çerçevede tutuklunun avukatıyla telefonla haberleşmesinin engellenmesi durumunda İnfaz Hakimliğine yapılacak başvurularda AYM kararının emsal gösterilmesi yerel mahkemelere yol gösterecektir.

Sonraki Haber