AYM karar verdi: ''Sapkın'' demek suç mu ?

AYM, 2012 yılında LGBTİ bireylerini sapkın olarak tanımlayan haber sitesine açılan davada “nefret suçu işlenmemiştir” kararı aldı.

Biomen’in 2012 yılında yayınlanan şampuan reklamında, faşist Nazi lideri Adolf Hitler’in bir görüntüsü kullanıldı. Soykırım emirleri veren Hitler’in bir reklam videosundan kullanılması büyük tepki toplamıştı ABD merkezli Anti-Defamation League (İftira Karşıtları Ligi) reklamın “iğrenç” olduğunu söylerken Türk-Musevi Cemiyeti de 6 milyon Yahudi’nin ölümüne sebep olan bir kişinin reklam videosunda kullanılmasının Kabul edilemez olduğunu dile getirmişti.

Eski Doğru Yol Partisi (DYP) Milletvekili ve Avrupa Yahudi Parlamentosu Milletvekili Cefi Kamhi ve KAOS GL isimli LGBTİ hakları savunucusu derneğin avukatı Sinem Hun, Biomen şirketinin Hitler’i kullandığı şampuan reklamını “reklamda ırkçılık suçu işlendiğini”iddia ederek savcılığa başvurdular.

Yeni Akit’e yakınlığıyla bilinen Habervaktim isimli internet sitesi “Siyonist uşakları yine teröre sarıldı” haberinde söz konusu reklama açılan dava konu edilirken KAOS GL Derneği için “sapkınlar” tanımlamasında bulunmuştu.

Dernek avukatı Sinem Hun bu ifade üzerine, kendisine hakaret edildiği, söz konusu tabirin halkı kin ve düşmanlığa götürebileceği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sinem Hun tarafından açılan suç duyurusu için “kovuşturmaya yer olmadığı” karar verdi.

NEFRET SÖYLEMİ KABUL EDİLİRKEN NEFRET SUÇU OLMADIĞI KARARI VERİLDİ

Savcılıktan olumlu bir sonuç alamayan KAOS GL Derneği Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi (AYM), Resmi Gazete’de yayımlanan kararında Habervaktim adlı internet sitesinin “Kaos GL isimli sapkınların derneğinin de avukatlığını yürüten Ankara Barosu’na kayıtlı Sinem Hun” ifadelerinin cinsel yönelim temelli nefret söylemi olduğunu, Kaos GL Derneği’ni hedef aldığını ancak başvurucu yönünden nefret söylemi ve nefret suçu niteliği taşımadığını söyledi.

Mahkeme, Hun’un maddi ve manevi hakkının korunması kapsamında “şeref ve itibarının korunması” hakkının ihlal edildiğine yönelik iddialarının kabul edilebilir olduğuna karar verirken; şeref ve itibara saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi kararın gerekçesini açıklarken, “Demokratik toplumda şiddet çağrısı veya nefret söylemi gibi çoğulcu demokrasiyi ortadan kaldırmayı amaçlayan ifadeler söz konusu olmadıkça kişiler hakkında hürriyeti bağlayıcı cezaya hükmedilmekten kaçınılması gerekmektedir” dedi.

AYM söz konusu “sapkınların avukatı” tabirini habervaktim.com’un yayınlarıyla eşcinselleri sürekli hedef gösterdiği ve nefret söylemi ürettiği ifadelerini inceledi. “Sapkın” tabirinin doğrudan KAOS GL Derneği’ne yönelik olup Sinem Hun’a yönelik olmadığını ifade edildi.

“SAPKIN” TABİRİNİ KULLANMAK FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ

AYM’nin verdiği karada “sapkın” tabiri her ne kadar nefret söylemi olarak değerlendirilse de nefretin KAOS Gl Derneğine yönelik olduğuna ve Sinem Hun’a yönelmediği kabul edildi. Kararda dernek adının tam verilmemesi ve hedef gösterme riskinin azaldığı gerçeğinin değişmediği ifade edilerek Habervaktim’in “Siyonist uşakları yine teröre sarıldı”haberinin okur yorumlarında da esas tartışmanın şampuan reklamı olup, dernek adının da tam verilmemesiyle dernekten haberi olmayan okuyucuların “sapkın” kelimesinin yöneldiği kesime ilişkin bir fikirlerinin olmasını zorlaştıracak şekilde olduğu ifade edildi.

AYM bu kararı ile LGBTİ bireylere ve tam adı verilmediği için KAOS GL derneğine “sapkın” denilebileceği kararını vermiş oldu.

Sonraki Haber